Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija postaje globalni posrednik dok se SAD ponašaju kao remetilac - bivši ministar spoljnih poslova Španije

RT: Rusija postaje globalni posrednik dok se SAD ponašaju kao remetilac - bivši ministar spoljnih poslova Španije
07.10.2019. god.


Rusija, koju Zapad već dugo doživljava kao pretnju međunarodnoj stabilnosti, dokazala se da je garant bezbednosti, izjavila je bivši ministar spoljnih poslova Španije Ana Palasio, te dodala da su se SAD pretvorile u globalnog rušitelja.

Palasio, koji je takođe radila kao potpredsednik i generalni savetnik grupe Svetske banke, upozorila je da zapadne političke elite Rusiju percipiraju kao „remetioca“ koja svojim potezima pokušava „da osujeti planove Zapada“. Iako je takav pogled na Moskvu preovlađujući i u Evropi i širom zapadnog establišmenta otkad je u Ukrajini 2014. godine izbila kriza, krajnje je vreme da se taj pristup preispita, navodi Ana Palasio.


"Danas je Rusija pravi globalni posrednik u međunarodnim odnosima."

 Bivši zvaničnik je napomenula da se čini da su se dugogodišnji diplomatski napori Moskve konačno isplatili, pošto je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio podršku Kijeva sporazumu o izborima u odvojenim istočnim regionima zemlje, čiji je cilj da im se na kraju dodeli poseban status - nešto za šta se Rusija odavno zalaže. Slično tome, u septembru je u UN-u završeno formiranje Ustavnog odbora sa 150 članova za Siriju - telo koje je prvi put predloženo na mirovnoj konferenciji kojoj je domaćin 2018. godine bila Rusija.

Najnoviji odgovor Moskve na napad na saudijske naftne objekte takođe je predstavlja kao „potencijalnog garanta regionalne stabilnosti“, smatra Palasijeva, pozdravljajući Rusiju zbog njene namere da sarađuje sa svim stranama u regionu usred pojačanih tenzija između Rijada i Teherana.

"Ovo je pristup stratega, a ne remetioca."

 Palasijeva upozorava da se politika Vašingtona transformiše u ulogu pretnje globalnoj stabilnosti. Dodala je da percepcija SAD-a kao „primarne status kvo sile“ nije ništa drugo nego „sila navike“, jer SAD u poslednje vreme pokazuju „nikakvu sklonost ka vođenju“.

Ona je osudila odluke američkog predsednika Donalda Trampa da se povuče iz značajnog Nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine i Pariskog klimatskog sporazuma iz 2016. godine, rekavši da se „gotrovo isto ponašanju kao remetioci“.

Bila je, međutim, mnogo opreznija u svojoj proceni uloge Evrope u međunarodnim odnosima. Ne kritikujući, španski političar i dalje dodeljuje starom kontinentu ulogu ne nezavisne vodeće sile, već „sistemskog posrednika“.

S tim u vezi, bivši glavni diplomata Španije apeluje na evropske lidere da još jednom preispitaju svoje pristupe „da razmotre sve potencijalne posledice sporazuma koje su posredovali u promenjivom globalnom poretku“ i „da tačno znaju kome [njihovi] napori služe“.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Putin i Tramp na bilateralnom sastanku tokom samita G20 u Osaki, Foto: © Reuters / Kevin Lamarque / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Posle dva meseca kopanja po dokazima da je ruska vlada plaćala talibanskim snagama da ubijaju američke vojnike u Avganistanu, kako je izveštavao Njujork tajms, američka vojska nije pronašla potvrdu....


Zajedničke belorusko-ruske taktičke vežbe „Slovensko bratstvo - 2020“ održaće se na poligonu Brestski u Belorusiji od 14. do 25. septembra, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Vežbe se redovno organizuju...

Na današnji dan 1995. okončana je NATO agresija na Republiku Srpsku u kojoj je ubijeno više od stotinu civila. Broj ubijenih civila i vojnika od strane NATO pakta neće...


(Izvod iz intervjua listu „Jedinstvo“, 17. 08. 2020. str. 6)

Postoje brojne indicije da objekat izgrađen u Gruziji, predstavlja regionalni centar američkog Ministarstva odbrane kada je u pitanju eksperimentisanje sa ekstremno patogenim biološkim agensima. Brojni istraživači smatraju da se...


Reakcija Aleksandra Vučića na najavu Donalda Trampa da će Beograd preseliti svoju ambasadu u Jerusalim sledećeg jula naterala je neke da se zapitaju da li je vest iznenadila srbskog...


Ostale novosti iz rubrike »