booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Zapad propoveda pravila, ljudska prava i liberalizam, ali ih ne primenjuje - Lavrov

RT: Zapad propoveda pravila, ljudska prava i liberalizam, ali ih ne primenjuje - Lavrov
24.09.2019. god.


Zapadne zemlje se ponose time što brane ljudska prava i održavaju red širom sveta, ali njihovi postupci podrivaju poverenje i mir i stvaraju više haosa i patnje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Retorika liberalizma, demokratije i ljudskih prava "ide ruku pod ruku sa politikom nejednakosti, nepravde, sebičnosti i vere u sopstvenu izuzetnost", napisao je Lavrov u eseju objavljenom u časopisu "Rusija u globalnim poslovima". Iako zadržava diplomatski dekor, esej oštro osušuje unipolarno licemerje za koje se Lavrov izjasnio da predstavlja izdaju principa koje su postavili saveznici pobednici na kraju Drugog svetskog rata i osnivanja Ujedinjenih nacija.


Lažni liberalizam

Pojedinačna prava i slobode nespojive su sa sankcijama, ekonomskim blokadama i „otvorenim vojnim pretnjama“ državama poput Kube, Venecuele, Severne Koreje, Irana i Sirije, rekao je ministar. Kampanje bombardovanja i promena režima u mestima kao što su Libija i Irak uništile su njihovu državnost i ubile desetine hiljada ljudi.

"Kako se bombardovanje suverenih nacija i namerna politika uništavanja njihove državnosti ... nadovezuje na imperativ zaštite ljudskih prava?"Poredak zasnovan na pravilima?

Drugi koncept koji Zapad često priziva je takozvani "poredak zasnovan na pravilima". Međutim, dotična "pravila" izmišljaju sami zapadni političari i selektivno se primenjuju da bi se zadovoljile sopstvene potrebe, koristeći ovaj trik da bi "uzurpirali proces donošenja odluka" od strane drugih, rekao je Lavrov.


Nedavni primer ovakve varljive taktike od strane Zapada bilo je snažno korištenje kao oružja, globalnog tela za hemijsko oružje, Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO). Zapadne zemlje prvo su optužile Siriju za hemijske napade, bez ikakvih dokaza. Zatim su manipulisale postupcima OZHO-a kako bi njegovim organima dodelile ovlaštenja da imenuju krivce u napadima hemijskim oružjem, zaobilazeći Savet bezbednosti UN-a. Lavrov je to nazvao "opasnim fenomenom revizionizma", koji podriva UN i utire put za dalju konfrontaciju.

Prekršeni sporazumi

Lavrov je izneo činjenicu da SAD napuštaju važne sporazume o kontroli oružja kao još jedan primer bahatog ponašanja. Vašington je jednostrano izašao iz Sporazum o antibalističkim raketama iz 2002. godine, kao i iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa ovog avgusta. Ista stvar dogodila se i sa mukotrpno sklopljenom sporazumu iz 2015. godine o iranskom nuklearnom programu, iz kojeg su SAD izašle jednostrano prošle godine. SAD su čak nagovestile da će prekršiti zabranu razmeštanja oružja u kosmosu.

Lavrov smatra da se trgovinski ratovi i sankcije SAD-a svode na želju Vašingtona da stekne "konkurentske prednosti netržišnim metodama", samo povećavajući nestabilnost i produbljujući međunarodno nepoverenje.

Policentrični svet

Suprotno tome, Rusija predlaže da se svet udalji od imperijalističkih misli 19. i 20. veka, kada je svetom dominirala šačica sila. Današnji svet je policentričan, što znači da se sve države moraju uzeti u obzir "pristupu i brigama svih koji učestvuju u međunarodnim odnosima bez izuzetka". Samo će ovo garantovati stabilnu i bezbednu budućnost, naglasio je Lavrov.

"Većina zemalja ne želi biti talac tuđih geopolitičkih kalkulacija i odlučne su u sprovođenju domaće i spoljne politike nacionalno orijentisane." 
Moskva predlaže upotrebu formata G20 radi njegovog najvećeg potencijala i reformisanje Saveta bezbednosti UN-a, gde je „Zapad nepravedno prezastupljen“. Reformisano telo će bolje raditi na poštovanju interesa azijskih, afričkih i latinoameričkih zemalja, kao i na održavanju „najšireg konsenzusa“ među članicama UN-a.

Težnja za konsenzusom i diplomatijom umesto pretnji i pritiska presudna je u današnjoj politici, primetio je Lavrov, zaključujući svoj esej citatom dugogodišnjeg sovjetskog ministra spoljnih poslova Andreja Gromika, „Bolje je imati deset godina pregovora nego jedan dan rata“.


  • Izvor
  • Foto: © RIA Novosti / Ilья Pitalev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Koncepcija transparentog rata, koju je ruska vojska pokrenula još 2017.godine, nastavlja da se realizuje u Siriji. Početkom septembra ove godine Siriju je posetilo nekoliko desetina novinara. Oni su došli...


Rusija, koju Zapad već dugo doživljava kao pretnju međunarodnoj stabilnosti, dokazala se da je garant bezbednosti, izjavila je bivši ministar spoljnih poslova Španije Ana Palasio, te dodala da su...

Podizanje i vaspitavanje deteta nikada nije jednostavan posao, ali podizanje i vaspitavanje deteta pred pubertetom u Srbiji 2019. roditelje stavlja u jednu sasvim novu dimenziju i pred čitavu lepezu...


Pariz je odbio da proda nosače helikoptera Rusiji nakon ponovnog ujedinjenja sa Krimom. Sada će Moskva graditi sopstvene brodove ove klase koristeći tehnologiju, obuku i novac iz obustavljenog posla...

Pre godinu dana rusko Ministarstvo odbrane je objavilo novu koncepciju tzv. „Transparentnog rata“ koja ima za cilj da domaćim i stranim medijima u punom obimu učini dostupnim operacije ruske...


Minobacačke granate prikazane u propagandnom videu "Islamske države" stavile su bugarskog novinara Dilianu Gajtandzievu na trag američke


Ostale novosti iz rubrike »