booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Kako će izgledati nova trka u naoružanju posle raspada Sporazuma o raketama

RT: Kako će izgledati nova trka u naoružanju posle raspada Sporazuma o raketama
27.08.2019. god.


Vašington koji je okončao ugovor o kontroli oružja, odnosno Sporazum o likvidaciji raketa sredljnjeg i kratkog dometa, izazvao je strah od nove trke u naoružanju. Ovaj put će se raditi, ne samo o raketama, a Kina će SAD-u i Rusiji predstavljati snažnu konkurenciju, kaže vojni stručnjak za RT.

Prošlonedeljno testiranje rakete "Tomahavk" kopnenog baziranja pokazalo je da SAD nestrpljivo postavljaju sistem zabranjen Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, čak i pošto su optužile Rusiju, bez davanja ikakvih dokaza, da navodno krši Sporazum, što su iskoristie kao izgovor da napuste Sporazum iz 1987. godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je „simetričan odgovor“ na ovu pretnju, navodeći prisustvo američkih lansirnih rampi u Poljskoj i Rumuniji. U međuvremenu, ruska delegacija pri UN-u upozorila je da su akcije SAD-a dovele svet „samo jedan korak dalje od nekontrolisane trke u naoružanju“.

Međutim, za razliku od trke iz vremena Hladnog rata, trka za razvoj revolucionarne vojne tehnologije imaće više učesnika, rekao je pukovnik vazduhoplovnih snaga u penziji, Mihail Hodarenok za RT.

On vidi tri moguća pravca razvoja nove tehnologije, a svi oni prevazilaze rakete srednjeg dometa - veštačka inteligencija, kosmičko i hipersonično oružje.


Veštačka inteligencija bi bio najveći korak u napredovanju vojske od baruta i atomskog oružja, kaže Hodarenok, a stotine hiljada naučnika u SAD-u i Kini već rade na njoj.


"Ko prvi savlada njenu upotrebu, biće gospodar sveta."

 

„Militarizacija kosmosa je neizbežna“, dodaje Hodarenok. Ugovori trenutno zabranjuju postavljanje oružja u kosmos, ali to verovatno neće dugo ostati tako, jer su SAD već krenule u stvaranje kosmičkih snaga.

Ko god bude mogao upravljati „kosmičkim avionom“, dominiraće tom sferom, tvrdi Hodarenok, napominjući da su sateliti i druga kosmička sredstva ključni za obaveštajna, navigacijska, komunikacijska i upozorenja o ranim napadima.

Još nema takvih motora koji bi takav avion mogli učiniti da postane stvarnost, ali ko ga uspešno dizajnira, biće ispred konkurencije, napominje pukovnik.

Ista tehnologija mogla bi pružiti prednost u razvoju hipersoničnih aviona i raketa, ali i rešenja koja bi omogućila da dronovi i druge robozizovane letelice ostanu u vazduhu nedeljama ili duže.

Kina trenutno ulaže ogromna sredstva u istraživanje i razvoj, dok su SAD drastično povećale svoj vojni budžet kako bi obnovile silu za koju je predsednik Donald Tramp ustvrdio da je „istrošena“ od decenija neprestanog ratovanja. Ruski vojni budžet je u poređenju s američkim prilično skroman, iako ruski sistemi naoružanja izgledaju jednako ili čak efikasniji od američkih, i to uz veoma malo troškova.

Brojni američki vojni stručnjaci upozorili su i da nijedna količina novca i tehnologije ne može nadoknaditi probleme sa Pentagonovom doktrinom i strategijom koji neće raditi protiv nove ruske i kineske strategije.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • foto: © Getty Images / Richard Baker/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Pariz je odbio da proda nosače helikoptera Rusiji nakon ponovnog ujedinjenja sa Krimom. Sada će Moskva graditi sopstvene brodove ove klase koristeći tehnologiju, obuku i novac iz obustavljenog posla...


Pre godinu dana rusko Ministarstvo odbrane je objavilo novu koncepciju tzv. „Transparentnog rata“ koja ima za cilj da domaćim i stranim medijima u punom obimu učini dostupnim operacije ruske...

Minobacačke granate prikazane u propagandnom videu "Islamske države" stavile su bugarskog novinara Dilianu Gajtandzievu na trag američke


Rusija i dalje izaziva najveća strahovanja u SAD kada je reč o sajber-prostoru, izjavio je glavni pravni savetnik Agencije za nacionalnu bezbednost SAD Glen Gerstel. &bdq

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je telefonom američkog kolegu Džordža Buša dva dana pre napada 11. septembra 2001. godine, upozoravajući na neposrednu terorističku zaveru koja dolazi iz Avganistana, otkrio...


Do kraja 21. veka čista voda će postati jedan od ključnih strateških resursa, zbog nje je ubijen i pukovnik Gadafi, ne zbog nafte.


Ostale novosti iz rubrike »