booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Kakav bi mogao biti odgovor Rusije na testiranje zabranjenih raketa od strane SAD-a*

RT: Kakav bi mogao biti odgovor Rusije na testiranje zabranjenih raketa od strane SAD-a*
24.08.2019. god.


Rusija je saopštila da neće sedeti skrštenih ruku nakon što su SAD testirale raketu koja je zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Kao odgovor, Moskva ima keca u rukavu i neće trebati da ulazi u trku naoružanjem u stilu Hladnog rata, navode vojni analitičari za RT.

Vašington koji više nije vezan ključnim Sporazumom, nakon što ga je jednostrano napustio, nedavno je testirao kopnenu verziju svoje krstareće rakete "Tomahavk".


U petak je predsednik Vladimir Putin rekao da se ne zalaže za sveopštu trku u naoružanju, ali je naredio vojsci da proceni i pronađe recipročne odgovore. Stoga, šta Rusija onda verovatno ima na raspolaganju kako bi se suprotstavila novonastaloj pretnji?Viktor Murahovski, vojni analitičar i oficir u penziji, podseća da je postoji niz oružja čije su sposobnosti namerno smanjene da bi se ispunili zahtevi iz Sporazuma, a kojim su zabranjene rakete dometa od 500 do 1000 km (kratkog dometa) i od 1.000 do 5.500 km (srednjeg dometa).

„Postojeći ruski sistem `Iskander`, koji koriste raketne snage naših kopnenih trupa, imao je ograničenje dometa [prema Sporazumu],“ rekao je on za RT. Njegov domet je „veštački smanjen na ispod 500 km, odnosno na 480 km, da budemo precizniji. Sada, kada nestanu prepreke, ništa ne sprečava naše dizajnere oružja da ožive svoje tehnološke osnove“.


Raketni sistem "Iskander", foto: © RIA Novosti


To bi u suštini značilo da se domet projektila može povećati.


Ovo je najjeftinije, najefikasnije i istovremeno asimetrično rešenje.


Raketa "Kalibar", foto: © RIA Novosti / Ministarstvo odbrane

Mihail Hodarenok, penzionisani pukovnik snaga PVO, kaže da bi Rusija takođe mogla da pokuša da obnovi taktičke raketne jedinice koje su se ranije raformirale u okviru Sporazuma.

"Na primer, biće postavljeno nekoliko raketnih brigada naoružanih krstarećim raketama na kopnu i cela stvar neće premašiti postojeći vojni budžet", kaže Hodanerok.

Vojni ekspert takođe veruje da bi Moskva uskoro mogla da izbaci krstareće rakete slične "Tomahavku". Najvjerovatniji kandidat je pomorska raketa "Kalibar-NK", koja se već koristila u borbi protiv terorista u Siriji.

„Pored toga Rusija će u bliskoj budućnosti obelodaniti o novom raketnom sistemu sa krstarećim raketama kopnenog baziranja na kopnu“, dodaje Hodanerok.

Izvor: Vostok / RT 


  • Izvor
  • Sistemi „Iskander“ tokom vežbe, foto: © RIA Novosti / Sergeй Pivovarov / Sergeй Orlov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Pariz je odbio da proda nosače helikoptera Rusiji nakon ponovnog ujedinjenja sa Krimom. Sada će Moskva graditi sopstvene brodove ove klase koristeći tehnologiju, obuku i novac iz obustavljenog posla...


Pre godinu dana rusko Ministarstvo odbrane je objavilo novu koncepciju tzv. „Transparentnog rata“ koja ima za cilj da domaćim i stranim medijima u punom obimu učini dostupnim operacije ruske...

Minobacačke granate prikazane u propagandnom videu "Islamske države" stavile su bugarskog novinara Dilianu Gajtandzievu na trag američke


Rusija i dalje izaziva najveća strahovanja u SAD kada je reč o sajber-prostoru, izjavio je glavni pravni savetnik Agencije za nacionalnu bezbednost SAD Glen Gerstel. &bdq

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je telefonom američkog kolegu Džordža Buša dva dana pre napada 11. septembra 2001. godine, upozoravajući na neposrednu terorističku zaveru koja dolazi iz Avganistana, otkrio...


Do kraja 21. veka čista voda će postati jedan od ključnih strateških resursa, zbog nje je ubijen i pukovnik Gadafi, ne zbog nafte.


Ostale novosti iz rubrike »