booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: „Jednini mogući zaključak“: Raketne probe SAD-a očigledno su bile mnogo pre nego što su napustile Sporazum

RT: „Jednini mogući zaključak“: Raketne probe SAD-a očigledno su bile mnogo pre nego što su napustile Sporazum
20.08.2019. god.


Sjedinjenim Američkim Državama je trebalo samo 17 dana nakon što Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa više nisu zvanično obavezane da izvedu testiranje rakete kojim bi se prekršile njegovr odredbe. I verovatno je kršenje Sporazuma postojalo i ranije, s obzirom na to koliko dugo traju pripreme.

U nedelju je Pentagon ispalio krstareću raketu "Tomahavk" sa mobilnog lansera "
Mark 41" postavljenog na kamion na daljinu veću od 500 km. Test je bio jedva neočekivan. I raketa i lanser testirani su vremenom, a njihove sposobnosti su javno poznate. Jedina novost je bila da je "Mark 41" postavljen na kopneno vozilo za razliku od ratnog broda.

Ako ništa drugo, lansiranje rakete je bio demonstracija namere i stava. Bilo bi pravno nemoguće pre samo mesec dana, kada je Sporazum još uvek zabranjivao, ne samo razmeštanje, već čak i razvijanje sistema naoružanja poput kopnenog "Tomahavka".

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa je ove godine otišao u kantu za smeće nakon godina prepirki između SAD-a i Rusije oko toga ko je bio najgori u duhu sporazuma. Vašington je saopštio da su Rusi potajno razvili projektil koji krši njegove odredbe. Čak je postojala "tajna obaveštajna informacija" koja je podržala optužbe, ili bar uverila NATO saveznike da ne dovode u pitanje opravdanje SAD-a za povlačenje iz Sporazuma.

Istovremeno, SAD su razvijale i ispaljivale rakete zabranjene sporazumom, navodeći da je to u redu jer su to samo rakete-mete, a ne prave rakete koje znače ubijanje i uništavanje. Slična objašnjenja nekako nisu uspela poći za rukom Severnoj Koreji sa njenim lansiranjem satelita, koji su SAD odmah okarakterisale kao testiranj tajnih balističkih raketa. Ali kada su SAD već jednom krenule tim putem, od Rusije se samo očekivalo da i ona tako nastavi.

Vašington je takođe rasporedio lansere "Mark 41" u Evropi, tvrdeći da mogu ispaljivati smo rakete presretače kako bi "zaustavili Iran da uništi evropljane", a ne da usmere "Tomahak" na Rusiju. Kakvo veliko iznenađenje mora da je ovo novo testiranje za svakog stručnjaka i službenika odbrane koji su govorili da Moskva preterano reaguje na raketne lansere odbrane u Rumuniji i Poljskoj!

Uočljiv je obrazac stava Vašingtona u međunarodnim odnosima, po kome se uočava svaka trnka u ponašanju drugih, istovremeno pronalazeći "razumna" rešenja za bilo kakve svoje mane. Kako usput ide posao na uništavanju vašeg hemijskog oružja?
 
„Za dve nedelje čovek se može pripremiti i dobiti zeleno svetlo za program testiranja, pa čak i to bi zahtevalo dodatni napor“, primetio je RT-ov stručnjak za odbranu Mihail Hodarenok.

"Ostatak, uključujući dovođenje testiranog sistema oružja u domet, obuku posade za njegovu upotrebu, pripremu cilja i postavljanje senzora na mesto se ne može učiniti ni za dve nedelje."

Postoji samo jedan mogući zaključak - testiranje je osmišljeno, organizovano, pripremljeno i finansirano mnogo pre nego što su se SAD zvanično povukle iz Sporazuma.

Sada se ispostavilo, da je sve vreme dok je Vašington saopštavao svetu kako se Sporazum još može spasiti, ako se samo Rusija izjasni krivom i uništi svoje zalihe raketa koje su navodno kršile Sporazum, da je sve vreme razvijao sistem oružja kojim je Sporazum i prekršen.

Na sistemu se radilo od najmanje februara ove godine, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije, što ispada tačno nakon što su SAD najavile svoje formalno povlačenje i mnogo pre isteka šestomesečnog "grejs" perioda predviđenog Sporazumom. Ko je mogao da vidi da će se Sporazum raskinuti?


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Promocija PRO sistema „Edžis ešor“ u Rumuniji, foto: © AFP / DANIEL MIHAILESCU / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Pariz je odbio da proda nosače helikoptera Rusiji nakon ponovnog ujedinjenja sa Krimom. Sada će Moskva graditi sopstvene brodove ove klase koristeći tehnologiju, obuku i novac iz obustavljenog posla...


Pre godinu dana rusko Ministarstvo odbrane je objavilo novu koncepciju tzv. „Transparentnog rata“ koja ima za cilj da domaćim i stranim medijima u punom obimu učini dostupnim operacije ruske...

Minobacačke granate prikazane u propagandnom videu "Islamske države" stavile su bugarskog novinara Dilianu Gajtandzievu na trag američke


Rusija i dalje izaziva najveća strahovanja u SAD kada je reč o sajber-prostoru, izjavio je glavni pravni savetnik Agencije za nacionalnu bezbednost SAD Glen Gerstel. &bdq

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je telefonom američkog kolegu Džordža Buša dva dana pre napada 11. septembra 2001. godine, upozoravajući na neposrednu terorističku zaveru koja dolazi iz Avganistana, otkrio...


Do kraja 21. veka čista voda će postati jedan od ključnih strateških resursa, zbog nje je ubijen i pukovnik Gadafi, ne zbog nafte.


Ostale novosti iz rubrike »