BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Nametniti svoju sliku sveta“: Zašto London izdvaja 18 miliona funti za medije na Balkanu

RT: „Nametniti svoju sliku sveta“: Zašto London izdvaja 18 miliona funti za medije na Balkanu
15.07.2019. god.


Britanska vlada će poslati 18 miliona funti (22,5 miliona dolara) za borbu protiv dezinformacija i podršku nezavisnim medijima u istočnoj Evropi i na Balkanu, saopšteno je ranije u pres službi Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije. Ovo saopštenje objavljeno je uoči konferencije o globalnoj slobodi štampe u Londonu, na kojoj nije bilo dozvoljeno učešće predstavnika televizije RT. Prema rečima stručnjaka, britanske vlasti izdvajaju sredstva u okviru informativne kampanje protiv Rusije i drugih zemalja. Pod krinkom borbe protiv lažnih vesti, Velika Britanija će zaštiti informacioni prostor ovih država od alternativnih tačaka gledišta, te žele da manipulišu javnim mnjenjem građana, kažu analitičari.

Britanske vlasti izdvajaju 18 miliona funti (oko 22,5 miliona dolara) za borbu protiv lažnih vesti, kao i za razvoj nezavisnih medija na Balkanu i u istočnoj Evropi, navedeno je u zvaničnom saopštenju objavljenom na sajtu britanskog Ministarstva spoljnih poslova.


"Danas je britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant objavio paket mera u vrednosti od 18 miliona funti tokom tri godine, s ciljem suzbijanja širenja dezinformacija i lažnih vesti u istočnoj Europi, te jačanja nezavisnih medija u zemljama zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.


U njemu se pojašnjava da će sredstva biti dodeljena kroz Centar za prevenciju sukoba, bezbednost i stabilnost (CSSF). Britansko ministarstvo spoljnih poslova veruje da će finansiranje ovog programa omogućiti "podržavanje slobode govora i nezavisnog mišljenja stanovništva Zapadnog Balkana, kako bi se stimulisalo stvaranje uravnoteženih sadržaja vesti objektivne prirode".

"Istovremeno, vlasti Ujedinjenog Kraljevstva navode da ih je epizoda sa trovanjem 2018. godine bivšeg pripadnijka GRU-a Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, u kojoj su optužili Rusiju, podstaknula da se bore protiv lažnih vesti."  
“Na osnovu iskustva stečenog u incidentu u Salisburiju, Velika Britanija je postala svjetski lider u borbi protiv dezinformacija. Nedavno je u zemlji pokrenut novi program za obuku državnih službenika za identifikaciju i suzbijanje dezinformacija, za koji su takođe zainteresovale druge vlade“, objašnjava Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije.

Ranije su vlasti u Londonu više puta optuživale ruske medije da distribuiraju "propagandu Kremlja" i "teorije zavere", posebno u vezi sa incidentom sa trovanjem Skripalja.

Komentarišući najavu novog britanskog programa, Vladimir Džabarov, prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove Saveta Federacije Rusije, podsetio je da se London u više navrata mešao u unutrašnju politiku balkanskih država.
 
“Britanci su poznate arhitekte balkanske politike. Oni su, u stvari, postavili temelje za sve ove sukobe u regionu pre Prvog i Drugog svetskog rata, a sada rade isto. To je njihova taktika. Rusija je o tome govorila Srbima i predstavnicima drugih balkanskih država“, rekao je Džabarov.
 
Prema njegovim rečima, ako se britanska strana zaista bori sa dezinformacijama, to će biti korisno. Međutim, čini se da je reč o borbi isključivo protiv onog što sprečava London da kontroliše situaciju u regionu, napomenuo je Džabarov.
 
Ovo nije prvi put da su britanske vlasti izdvojile sredstva za podršku medijskim aktivnostima u drugim zemljama. Drugog jula postalo je poznato da će Ukrajina dobiti devet miliona funti (11,4 miliona dolara) za podršku nezavisnim medijima iz Londona. Ukupno, britanska vlada planira da potroši 100 miliona funti (125 miliona dolara) u narednih pet godina "za borbu protiv dezinformacija i podrške nezavisnim medijima" u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji.

Finansiranje protiv Rusije

Vladimir Šapovalov, zamenik direktora Instituta za istoriju i politiku na Moskovskom državnom pedagoškom univerzitetu, izrazio je mišljenje da Velika Britanija neće usmeravati sredstva za borbu protiv lažnih vesti, već da će "dezinformisati društvo balkanskih zemalja" u pravcu neophodnom za London.


  • Ministar sponjnih poslova Velike Britanije, foto: 
  • Reuters 
  • © Rebecca Naden

Prema rečima sagovornbika RT-a, "u stvari, sredstva će biti utrošena u okviru informacionog rata i informativne kampanje protiv Moskve i drugih protivnika Velike Britanije".

"Ovo je samo mali deo sredstava koje su izdvojile Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje za održavanje posebnih događaja u kontekstu pritiska na Rusiju i druge zemlje, kao i na promovisanje njihove slike sveta, koja je pažljivo formirana u Londonu i Vašingtonu i pokušaja nametanja drugim narodima", napominje stručnjak.
 
Sa svoje strane, Aleksej Martinov, šef Instituta modernih država, u razgovoru za RT, rekao je da bi britansko ministarstvo spoljnih poslova trebalo da započne borbu sa lažnim vestima iz sopstvenih medija.


"Britanski političari tradicionalno vole da se mešaju tamo gde je to moguće. Specijalne službe kao što su MI5 i MI6 su podređene Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije, tako da u tome nema ništa iznenađujuće. Britanci se streme ka destabilizaciji situacije u bilo kojoj zemlji u kojoj je to moguće”, rekao je Martinov. 
Konferencija za slobodu medija

Britansko ministarstvo spoljnih poslova dalo je saopštenje o dodeli sredstava za borbu protiv lažnih vesti nekoliko dana pre globalne konferencije o slobodi štampe, koja se održala u Londonu pod njenim pokroviteljstvom.

Događaju su prisustvovale delegacije iz više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija, kao i više od hiljadu novinara i aktivista.
 
Tokom konferencije, Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo je  da postavi bivšeg predsednika Vrhovnog suda Velike Britanije, lorda Dejvida Nojbergera, kao predsedavajućeg Stručnog pravnog odbora za slobodu medija.
 
"Odbor se sastoji od vodećih svetskih advokata koji će raditi sa vladama i drugim partnerima na suzbijanju drakonskih zakona koji ometaju slobodan rad novinara", navodi se u saopštenju.
 
Važno je napomenuti da, iako je tema konferencije bila medijska sloboda, organizatori su od samog početka nametnuli ograničenja brojnim novinarima. Dakle, RT-u je uskraćena akreditacija, kao što je Margarita Simonjan, glavni urednik RT-a, saopštila na Tviteru. Razlog je bio „nedostatak mesta“.

“Uskratili su nam akreditaciju na "globalnoj konferenciji o slobodi medija", koju organizuje Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije.", saopštila je Simonjanova.

Šef Saveta za ljudska prava pri predsedniku Rusije, Mihail Fedotov, nazvao je takvu situaciju neprihvatljivom, jer je London obavezan da se pridržava Helsinškog zakona, koji zahteva od država da pruže podršku stranim dopisnicima.

Beskrajna borba

Rukovodstvo Velike Britanije i Evropske unije u više je navrata pokušavalo da optuži Rusiju da je uključena u kampanje dezinformacija koje je navodno vodila. Tako je sredinom juna Evropska komisija objavila izveštaj u kojem se navodi da je Moskva, uz pomoć lažnih vesti, nameravala da utiče na rezultate izbora za Evropski parlament.

Pored toga, evropski eksperti podsetili su na referendum o izlasku Velike Britanije iz EU, čiji je ishod, po njihovom mišljenju, bio pod uticajem "moskovskih dezinformacija".

"Problem dezinformacija je stekao globalni značaj tokom referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU i predsedničkih izbora u SAD-u 2016.", navodi se u izveštaju.


  • globallookpress.com 
  • © Simon Belcher

Komesar EU za bezbednost Džulian King, komentarišući ovaj dokument, rekao je da evropske vlasti imaju "izveštaje" o mešanju Rusije. Istovremeno, on je izbegavao da koristi reč "dokaz".
 
"Imamo dovoljno izveštaja o slučajevima dezinformacija od strane botova i lažnih naloga iz nekoliko zemalja članica EU - Poljske, Španije, Latvije, Francuske, Velike Britanije, i tako dalje", citira Kinga "Telegraf".
 
Štaviše, regulatorne agencije u Velikoj Britaniji, Francuskoj i drugim evropskim zemljama u više su navrata ometale aktivnosti RT-a, ističući da ruski TV kanal nije „slobodan“ medij po njihovom tumačenju.

Mamljenje novinara 
 
Politički analitičar Aleksej Martinov smatra da za račun sredstava koja se izdvajaju za borbu protiv dezinformacija, britanske vlasti "namamiti" novinare, jer je moguće da se protiv lažnih vesti bori generisanjem drugih falsifikata.

„Da bi medijski radnici stvorili lažne vesti, morate da nadmašite profesionalce“, objasnio je stručnjak.
 
S druge strane, Vladimir Šapovalov je istakao da Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije izdvaja novac kako bi "manipulisalo javnim mnjenjem", formirajući određene ideje koje će biti upućene u pravom smeru za London.

„Centralna i Istočna Evropa je poslednji prostor koji još nije potpuno očišćen od alternativnih tačaka gledišta. Velika Britanija i Sjedinjene Države imaju ozbiljnu želju da Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i ostalim zemljama zapadnog Balkana nametnu svoju "ispravnu" sliku sveta", objasnio je stručnjak.

Prema Šapovalovu, dugi niz godina uz pomoć finansijskih programa formirana je baza informacija propagandista koji obavljaju zadatke Londona i Vašingtona.

.

"Oni istupaju protiv političara i političkih stranka koje nisu podržane u Velikoj Britaniji i SAD-u. U ovom slučaju, govorimo o Srbiji i državama pored nje, jer imaju dovoljno veliki broj političkih snaga koje nastoje da očuvaju nezavisnost svojih zemalja od uticaja Zapada“, zaključio je stručnjak.Izvor: Vostok / RT

 

   • Izvor
  • foto: © RIA Novosti © Gettyimages.ru / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U SRAMNU kampanju i front koji crnogorski predsednik Milo Đukanović stvara protiv Srbije, SPC i predsednika Aleksandra Vučića, sada se izgleda uključuju i neki iz Crne Gore koji su...


Baš kao i mnoge Trampove pristalice, američki liberalni intelektualci egzistiraju u svetu fantazije u kojem se vodeći dobavljač „međunarodnog terorizma“, američka vlada, doživljava kao fundamentalno benigna sila, rekao je...

Referat Sergeja Baburina, predsednika Međunarodnog Slovenskog Saveta i Međunarodne Slovenske Akademije, na konferenciji „Istočnoslovenska civilizacija: u traganju za jedinstvom“


Povećanje vojnog kontingenta, izgradnja vojne infrastrukture i dalja međunarodna konsolidacija - u 2021. godini NATO će pojačati pritisak na zapadne granice Rusije. U maju-junu, alijansa će održati najveće manevre...

Posle četiri godine špijunske fantastike "Rašngejt", vreme je za poslednje štivo: "Bivši romantični partner" izgrednika sa Kapitol Hila rekao je Ef-Bi-Aju da je njegova bivša ljubavnica ukrala laptop predsednice...


„Amerikanci imaju jednu patološku, malo proučavanu bolest, takav strah da će Rusi videti više nego što bi Amerikanci želeli“


Ostale novosti iz rubrike »