booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Velika igra na Arktiku: SAD planiraju vojnu luku kako bi se suprotstavile Rusiji i Kini

RT: Velika igra na Arktiku: SAD planiraju vojnu luku kako bi se suprotstavile Rusiji i Kini
23.06.2019. god.


Američki zakonodavci žele da se njihova vojska suprotstavi Rusiji i Kini na otvorenom moru tako što će pronaći jednu ili više lokacija za luku koja bi pomogla u podsticanju rastućeg apetita Vašingtona za naftu i druga prirodna bogatstva.

Nacionalni zakon o autorizaciji odbrane 2020. (NDAA) sugeriše da Obalska straža i drugi rodovi američke vojske treba da identifikuju i odrede novu stratešku luku na Arktiku. Otvoreno se tvrdi da je taj potez zamišljen da bi se suprotstavili prisustvu Rusije u polarnom regionu.


Naravno, zakon o kojem će se glasati sledeće sedmice, izaziva strahove od ruske vojne ekspanzije u najsevernijem svetskom regionu. Moskva, ukazuje se, ima oko 40 ledolomaca (dok SAD imaju samo jedan) i "ostvarila je značajne investicije" u stvaranje nove Arktičke komande. Takođe se gradi ili obnavlja 19 luka i 14 aerodroma u regionu.

Drugi deo zakona upozorava da se Rusija udružila sa Kinom u istraživanju rezervi gasa na Arktiku, te se predlažu određeni koraci.

"Ekonomski značaj Arktika nastavlja da raste kako zemlje širom sveta počinju da shvataju potencijal za pomorski saobraćaj, kao i ekonomski i trgovinski razvoj u regionu."

 

 

Zakonodavci su potom naveli značajnu količinu prirodnih rezervi Arktika. Polarni krug dom je za 13 odsto neotkrivene nafte u svetu i 30 odsto neotkrivenog gasa. I na kraju, ali ne i najmanje važno, "bogatstvo uranijuma, retkih zemnih minerala, zlata, dijamanata i milion kvadratnih milja neiskorišćenih resursa za koje se vredi boriti".

SAD su već dugo prisutne na Arktiku, gde se nadaju da će imati koristi od klimatskih promena, koje postepeno pretvaraju ledeno vezanu teritoriju u prohodne vodene puteve. Kao što je Majk Pompeo rekao ove godine: "Arktički morski putevi mogli bi postati Suecki i Panamski kanal 21. veka."

Ranije ovog meseca, američka mornarica je pozvala na širenje operacija na Arktiku, uglavnom slanjem dodatnih razarača u region. Rusija, koja ima više od 11.000 km obale na Arktiku, nije besposlena u smislu istraživanja na otvorenom moru.

U proteklih nekoliko godina, ruska vojska je izgradila najmoderniju bazu, nazvanu "Arktička detelina", te obnovila niz napuštenih aerodroma u tom području.Pored odbrambenih instalacija, Moskva takođe računa na velike ekonomske projekte unutar svojih morskih granica, i čak se nada da će olakšati turizam u Arktičkom krugu.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Ruski nuklearni ledolomac, foto: © Vera Kostamo / RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

O produživanju Sporazuma o strateškom ofanzivnom oružju (START-3) treba misliti u širem kontekstu, jer on ne uzima u obzir sav nuklearni potencijal Rusije, a mogući novi sporazum bi trebalo...


"Učesnici ove evroatlantske konferencije proglasili su SR Jugoslaviju nelegalnom državom"

Britanska vlada će poslati 18 miliona funti (22,5 miliona dolara) za borbu protiv dezinformacija i podršku nezavisnim medijima u istočnoj Evropi i na Balkanu, saopšteno je ranije u pres...


Trampu je u potpunosti nedostajala izlazna strategija kada se povukao iz Nuklearnog sporazuma sa ​​Iranom, te je doneo odluku iz čistog animoziteta prema svom prethodniku, izjavio je bivši ambasador...

Boreći se protiv američkih sankcija i neaktivnosti Evrope u trgovini, Iran pojačava obogaćivanje uranijuma. Koliko će Teheran daleko ići kako bi izvršio pritisak na Zapad i kako će evropljani...


U Institutu za bezbednosne studije Evropske unije zabrinuti su zbog „uticaja“ Rusije na Zapadni Balkan. Izveštaj, koji je RT imao na uvid, posvećen je “ruskoj taktici destabilizacije” u ovom...


Ostale novosti iz rubrike »