booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Velika igra na Arktiku: SAD planiraju vojnu luku kako bi se suprotstavile Rusiji i Kini

RT: Velika igra na Arktiku: SAD planiraju vojnu luku kako bi se suprotstavile Rusiji i Kini
23.06.2019. god.


Američki zakonodavci žele da se njihova vojska suprotstavi Rusiji i Kini na otvorenom moru tako što će pronaći jednu ili više lokacija za luku koja bi pomogla u podsticanju rastućeg apetita Vašingtona za naftu i druga prirodna bogatstva.

Nacionalni zakon o autorizaciji odbrane 2020. (NDAA) sugeriše da Obalska straža i drugi rodovi američke vojske treba da identifikuju i odrede novu stratešku luku na Arktiku. Otvoreno se tvrdi da je taj potez zamišljen da bi se suprotstavili prisustvu Rusije u polarnom regionu.


Naravno, zakon o kojem će se glasati sledeće sedmice, izaziva strahove od ruske vojne ekspanzije u najsevernijem svetskom regionu. Moskva, ukazuje se, ima oko 40 ledolomaca (dok SAD imaju samo jedan) i "ostvarila je značajne investicije" u stvaranje nove Arktičke komande. Takođe se gradi ili obnavlja 19 luka i 14 aerodroma u regionu.

Drugi deo zakona upozorava da se Rusija udružila sa Kinom u istraživanju rezervi gasa na Arktiku, te se predlažu određeni koraci.

"Ekonomski značaj Arktika nastavlja da raste kako zemlje širom sveta počinju da shvataju potencijal za pomorski saobraćaj, kao i ekonomski i trgovinski razvoj u regionu."

 

 

Zakonodavci su potom naveli značajnu količinu prirodnih rezervi Arktika. Polarni krug dom je za 13 odsto neotkrivene nafte u svetu i 30 odsto neotkrivenog gasa. I na kraju, ali ne i najmanje važno, "bogatstvo uranijuma, retkih zemnih minerala, zlata, dijamanata i milion kvadratnih milja neiskorišćenih resursa za koje se vredi boriti".

SAD su već dugo prisutne na Arktiku, gde se nadaju da će imati koristi od klimatskih promena, koje postepeno pretvaraju ledeno vezanu teritoriju u prohodne vodene puteve. Kao što je Majk Pompeo rekao ove godine: "Arktički morski putevi mogli bi postati Suecki i Panamski kanal 21. veka."

Ranije ovog meseca, američka mornarica je pozvala na širenje operacija na Arktiku, uglavnom slanjem dodatnih razarača u region. Rusija, koja ima više od 11.000 km obale na Arktiku, nije besposlena u smislu istraživanja na otvorenom moru.

U proteklih nekoliko godina, ruska vojska je izgradila najmoderniju bazu, nazvanu "Arktička detelina", te obnovila niz napuštenih aerodroma u tom području.Pored odbrambenih instalacija, Moskva takođe računa na velike ekonomske projekte unutar svojih morskih granica, i čak se nada da će olakšati turizam u Arktičkom krugu.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Ruski nuklearni ledolomac, foto: © Vera Kostamo / RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Koncepcija transparentog rata, koju je ruska vojska pokrenula još 2017.godine, nastavlja da se realizuje u Siriji. Početkom septembra ove godine Siriju je posetilo nekoliko desetina novinara. Oni su došli...


Rusija, koju Zapad već dugo doživljava kao pretnju međunarodnoj stabilnosti, dokazala se da je garant bezbednosti, izjavila je bivši ministar spoljnih poslova Španije Ana Palasio, te dodala da su...

Podizanje i vaspitavanje deteta nikada nije jednostavan posao, ali podizanje i vaspitavanje deteta pred pubertetom u Srbiji 2019. roditelje stavlja u jednu sasvim novu dimenziju i pred čitavu lepezu...


Zapadne zemlje se ponose time što brane ljudska prava i održavaju red širom sveta, ali njihovi postupci podrivaju poverenje i mir i stvaraju više haosa i patnje, izjavio je...

Pariz je odbio da proda nosače helikoptera Rusiji nakon ponovnog ujedinjenja sa Krimom. Sada će Moskva graditi sopstvene brodove ove klase koristeći tehnologiju, obuku i novac iz obustavljenog posla...


Pre godinu dana rusko Ministarstvo odbrane je objavilo novu koncepciju tzv. „Transparentnog rata“ koja ima za cilj da domaćim i stranim medijima u punom obimu učini dostupnim operacije ruske...


Ostale novosti iz rubrike »