booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Nuklearni rat se može dobiti? Novi dokument Pentagona pokazuje da američka vojska tako misli

RT: Nuklearni rat se može dobiti? Novi dokument Pentagona pokazuje da američka vojska tako misli
22.06.2019. god.


Dokument Pentagona u kojem se opisuje doktrina SAD-a o nuklearnim operacijama je bio javno dostupan oko sedmicu dana, a zatim je postao samo za "službeno korištenje". Ono što je unutra je zastrašujući podsetnik da Vašington vidi nuklearni rat kao takav koji se može dobiti.

“Nuklearne operacije”, ili Zajednička publikacija 3-72, datira od 11. juna i od tada je "službena", ali ne pre nego što su je preuzeli Stiven Aftergud, aktivista Federacije američkih naučnika (FAS). Trenutno je dostupan na websajtu FAS-a kao PDF.


Publikacija “pruža temeljne principe i smernice za planiranje, izvršenje i procenu nuklearnih operacija". Ostatak je u istom tonu, čak i kada se govori o praktičnom razmatranju potencijalnog oružja kraja sveta.

„Takvo razmišljanje samo po sebi može biti opasno. To može da učini da je takva mogućnost verovatnija umesto da se odbaci“, rekao je Aftergud za Gardijan.

Moguće je da je zadatak američke vojske da razmotri sve mogućnosti, a odluka o tome da li će se koristiti nuklearno oružje je na kraju u rukama civila - u ovom slučaju, u slučaju predsednika Donalda Trampa.


Trampova administracija je posvetila veliku pažnju nuklearnim pitanjima, ažurirajući prošle godine Nuklearnu doktrinu SAD-a i izdvajajući sredstva za modernizaciju američke "nuklearne trijade": bombardera, kopnenih raketa i podmornica. Međutim, Tramp je takođe saopštio da SAD napuštaju Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa iz 1987. sa Rusijom do sledećeg meseca. Sudbina Sporazuma o kontroli naoružanja (New start) sa Rusijom, koji će isteći u februaru 2021. godine, u velikoj meri visi u vazduhu.

U takvim okolnostima, doktrina Združenog štaba SAD-a, u kojoj se navodi da "korišćenje nuklearnog oružja može stvoriti uslove za odlučujuće rezultate i vraćanje strateške stabilnosti", može se uzeti kao povod za uzbunu i to sa dobrim razlogom.

Dokument takođe opisuje nuklearne bombardere koji nude "najveći stepen fleksibilnosti u trijadi jer mogu biti veoma vidljiv znak razrešenja, te kada se naredi da se izvrši nuklearni napad, može se opozvati". To je suha, činjenična izjava, ali kada zajedno sa prisustvom strateških bombardera B-52 na ruskim granicama ranije ove nedelje, počinje da zvuči kao pretnja.

Na pitanje o dokumentu, Združeni štab ga je uklonio iz javnog pristupa "jer je utvrđeno da ova publikacija, kao i druge, trebaju biti samo za službenu upotrebu". Nije bilo objašnjenja kako je ili zašto je objavljen, bilo da je u pitanju greška ili namerna poruka drugim vladama.

U aprilu je Trsmp govorio o “potpuno uklanjanju” nuklearnog oružja i spekulisao o velikom sporazumu o kontroli naoružanja s Rusijom i Kinom. Imajući u vidu njegov trenutni trgovinski rat sa Pekingom i stalno neprijateljstvo prema Rusiji, barem delimično potaknuto teorijama zavere prema Rusiji, nije jasno da li će takav sporazum ikada ići dalje od puste nade i snova.

SAD su jedina zemlja koja je koristila nuklearno oružje u sukobu, protiv japanskih gradova Hirošima i Nagasaki u avgustu 1945. godine.


  • Izvor
  • Strateški bombarder B-52 pri punjenju gorivom, foto: © Flickr/US Air Force/SSgt. Nathan Allen / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

O produživanju Sporazuma o strateškom ofanzivnom oružju (START-3) treba misliti u širem kontekstu, jer on ne uzima u obzir sav nuklearni potencijal Rusije, a mogući novi sporazum bi trebalo...


"Učesnici ove evroatlantske konferencije proglasili su SR Jugoslaviju nelegalnom državom"

Britanska vlada će poslati 18 miliona funti (22,5 miliona dolara) za borbu protiv dezinformacija i podršku nezavisnim medijima u istočnoj Evropi i na Balkanu, saopšteno je ranije u pres...


Trampu je u potpunosti nedostajala izlazna strategija kada se povukao iz Nuklearnog sporazuma sa ​​Iranom, te je doneo odluku iz čistog animoziteta prema svom prethodniku, izjavio je bivši ambasador...

Boreći se protiv američkih sankcija i neaktivnosti Evrope u trgovini, Iran pojačava obogaćivanje uranijuma. Koliko će Teheran daleko ići kako bi izvršio pritisak na Zapad i kako će evropljani...


U Institutu za bezbednosne studije Evropske unije zabrinuti su zbog „uticaja“ Rusije na Zapadni Balkan. Izveštaj, koji je RT imao na uvid, posvećen je “ruskoj taktici destabilizacije” u ovom...


Ostale novosti iz rubrike »