booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Nuklearni rat se može dobiti? Novi dokument Pentagona pokazuje da američka vojska tako misli

RT: Nuklearni rat se može dobiti? Novi dokument Pentagona pokazuje da američka vojska tako misli
22.06.2019. god.


Dokument Pentagona u kojem se opisuje doktrina SAD-a o nuklearnim operacijama je bio javno dostupan oko sedmicu dana, a zatim je postao samo za "službeno korištenje". Ono što je unutra je zastrašujući podsetnik da Vašington vidi nuklearni rat kao takav koji se može dobiti.

“Nuklearne operacije”, ili Zajednička publikacija 3-72, datira od 11. juna i od tada je "službena", ali ne pre nego što su je preuzeli Stiven Aftergud, aktivista Federacije američkih naučnika (FAS). Trenutno je dostupan na websajtu FAS-a kao PDF.


Publikacija “pruža temeljne principe i smernice za planiranje, izvršenje i procenu nuklearnih operacija". Ostatak je u istom tonu, čak i kada se govori o praktičnom razmatranju potencijalnog oružja kraja sveta.

„Takvo razmišljanje samo po sebi može biti opasno. To može da učini da je takva mogućnost verovatnija umesto da se odbaci“, rekao je Aftergud za Gardijan.

Moguće je da je zadatak američke vojske da razmotri sve mogućnosti, a odluka o tome da li će se koristiti nuklearno oružje je na kraju u rukama civila - u ovom slučaju, u slučaju predsednika Donalda Trampa.


Trampova administracija je posvetila veliku pažnju nuklearnim pitanjima, ažurirajući prošle godine Nuklearnu doktrinu SAD-a i izdvajajući sredstva za modernizaciju američke "nuklearne trijade": bombardera, kopnenih raketa i podmornica. Međutim, Tramp je takođe saopštio da SAD napuštaju Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa iz 1987. sa Rusijom do sledećeg meseca. Sudbina Sporazuma o kontroli naoružanja (New start) sa Rusijom, koji će isteći u februaru 2021. godine, u velikoj meri visi u vazduhu.

U takvim okolnostima, doktrina Združenog štaba SAD-a, u kojoj se navodi da "korišćenje nuklearnog oružja može stvoriti uslove za odlučujuće rezultate i vraćanje strateške stabilnosti", može se uzeti kao povod za uzbunu i to sa dobrim razlogom.

Dokument takođe opisuje nuklearne bombardere koji nude "najveći stepen fleksibilnosti u trijadi jer mogu biti veoma vidljiv znak razrešenja, te kada se naredi da se izvrši nuklearni napad, može se opozvati". To je suha, činjenična izjava, ali kada zajedno sa prisustvom strateških bombardera B-52 na ruskim granicama ranije ove nedelje, počinje da zvuči kao pretnja.

Na pitanje o dokumentu, Združeni štab ga je uklonio iz javnog pristupa "jer je utvrđeno da ova publikacija, kao i druge, trebaju biti samo za službenu upotrebu". Nije bilo objašnjenja kako je ili zašto je objavljen, bilo da je u pitanju greška ili namerna poruka drugim vladama.

U aprilu je Trsmp govorio o “potpuno uklanjanju” nuklearnog oružja i spekulisao o velikom sporazumu o kontroli naoružanja s Rusijom i Kinom. Imajući u vidu njegov trenutni trgovinski rat sa Pekingom i stalno neprijateljstvo prema Rusiji, barem delimično potaknuto teorijama zavere prema Rusiji, nije jasno da li će takav sporazum ikada ići dalje od puste nade i snova.

SAD su jedina zemlja koja je koristila nuklearno oružje u sukobu, protiv japanskih gradova Hirošima i Nagasaki u avgustu 1945. godine.


  • Izvor
  • Strateški bombarder B-52 pri punjenju gorivom, foto: © Flickr/US Air Force/SSgt. Nathan Allen / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Koncepcija transparentog rata, koju je ruska vojska pokrenula još 2017.godine, nastavlja da se realizuje u Siriji. Početkom septembra ove godine Siriju je posetilo nekoliko desetina novinara. Oni su došli...


Rusija, koju Zapad već dugo doživljava kao pretnju međunarodnoj stabilnosti, dokazala se da je garant bezbednosti, izjavila je bivši ministar spoljnih poslova Španije Ana Palasio, te dodala da su...

Podizanje i vaspitavanje deteta nikada nije jednostavan posao, ali podizanje i vaspitavanje deteta pred pubertetom u Srbiji 2019. roditelje stavlja u jednu sasvim novu dimenziju i pred čitavu lepezu...


Zapadne zemlje se ponose time što brane ljudska prava i održavaju red širom sveta, ali njihovi postupci podrivaju poverenje i mir i stvaraju više haosa i patnje, izjavio je...

Pariz je odbio da proda nosače helikoptera Rusiji nakon ponovnog ujedinjenja sa Krimom. Sada će Moskva graditi sopstvene brodove ove klase koristeći tehnologiju, obuku i novac iz obustavljenog posla...


Pre godinu dana rusko Ministarstvo odbrane je objavilo novu koncepciju tzv. „Transparentnog rata“ koja ima za cilj da domaćim i stranim medijima u punom obimu učini dostupnim operacije ruske...


Ostale novosti iz rubrike »