booking.com
Početna stranica > Novosti

Izveštaj OZHO-a o hemijskom napadu u sirijskoj Dumi ne odgovara stvarnosti

Izveštaj OZHO-a o hemijskom napadu u sirijskoj Dumi ne odgovara stvarnosti
18.05.2019. god.


Zaključci zvaničnog izveštaja Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) o hemijskom napadu u sirijskom gradu Duma ne odgovaraju stvarnosti i protivreče inženjerskoj ekspertizi, priznao je ekspert organizacije Ien Henderson, prenose RIA Novosti.


OZHO je 1. marta objavio izveštaj o rezultatima istrage o incidentu u Dumi, u Istočnoj Guti, 7. aprila 2018. godine, u kojem se tvrdi da je u napadu korišćena „toksična hemijska supstanca verovatno hlor".

U dokumentu je navedeno da su baloni s hlorom bili bačeni iz vazduha, što je pojedinim zapadnim zemljama omogućilo da za napad optuže sirijsku avijaciju.

Hendersonovi zaključci, međutim, negiraju ove podatke.

„Posmatranja na dva mesta događaja, zajedno s analizom koja je usledila, vode pretpostavci da su baloni, najverovatnije, bili položeni (na zemlji), a da nisu izbačeni iz vazduha", naveo je ekspert u svojoj inženjerskoj proceni.

U dokumentu je navedeno da je grupa stručnjaka na čelu s Hendersonom obavila niz testova uz pomoć kojih je rekonstruisana situacija.

Eksperti su zaključili da se u jednom od navodnih slučajeva hemijskog napada tragovi od udara posude u kojoj je tobože bila otrovna supstanca ne poklapaju s oštećenjima na betonskom krovu na mestu događaja.

Analiza drugog mesta, gde je posuda s gasom pronađena na krevetu u jednoj od prostorija, pokazala je da je ventil balona ostao netaknut, što je nemoguće ako je prošao kroz tavanicu.

„U ovoj etapi inženjerska podgrupa misije za utvrđivanje činjenica OZHO ne može da se uveri u to da su baloni bili izbačeni iz vazduha. Razmere, karakteristike, spoljni izgled cilindara i mesto događaja nisu odgovarali onome što smo očekivali da vidimo u slučaju da su bili izbačeni iz vazduha. U svakom slučaju alternativna hipoteza je davala jedino istinito objašnjenje na osnovu posmatranja na mestu", navedeno je u proceni.

Zapad je ranije optužio Damask da je izveo hemijski napad na sirijski grad Duma u Istočnoj Guti i zapretio vojnim napadima. Kao dokaz za hemijski napad organizacija „Beli šlemovi" iskoristila je kadrove na kojima su snimljeni žitelji Dume, među njima i deca koju lekari tobože pokušavaju da spase od dejstva otrovnih supstanci.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštilo da je cilj informacija o tome da je sirijska vojska upotrebila otrovne supstance da se zaštite teroristi i da se opravdaju eventualni napadi spolja.

Generalštab Oružanih snaga Rusije saopštio je da teroristi u Istočnoj Guti pripremaju provokaciju s insceniranom upotrebom hemijskog oružja.

Učesnik u video-snimanju u bolnici grada Duma, 11-godišnji dečak Hasan Diab i njegov otac ispričali su ranije detalje o režiranom snimanju napada na proleće 2018. godine.

Prema njegovim rečima, deci su za učešće u snimanju podeljeni kolači. Žitelji Dume nisu mogli da potvrde da je bilo hemijskog napada, saopštivši da nisu čuli i da ne poznaju nikoga ko je stradao od otrovnih supstanci. 

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Mihail Voskresenskiй/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Okrugli sto u Sofiji okupio je vodeće političare, stručnjake i naučnike kako bi prikazao trenutnu situaciju, izazove, saradnju i interese velikih i malih igrača u Crnom, Mediteranskom i Baltičkom...


"1999. godina je bila možda najmračniji i najteži čas naše istorije. Nikada u svojoj istoriji nismo bili tako sami. Čak i oni narodi i zemlje koji jesu naši prijatelji...

  Pretnja američkog predsednika Donalda Trampa da će uvesti još više carina ako se kineski predsednik Ksi Đinping ne pojavi na samitu G20 je "novo dno" za američku diplomatiju, prelazeći...


Američke diplomate u Srbiji, na čelu sa ambasadorom Kajlom Skotom, ne propuštaju priliku da provociraju Beograd, ne mareći ni za okvire Bečke konvencije, ni za pravilo nemešanja u unutrašnje...

  Vojno-tehnički sporazum, u javnosti poznat, kao Kumanovski sporazum, potpisan je 9. juna 1999. godine u Kumanovu. Tim sporazumom okončana je sedamdesetosmodnevna oružana agresija NATO snaga protiv


Književnim svedočenjima, ličnim proživljavanjima, pričama i poezijom pisci i akademici prizvali su u Srbskoj akademiji nauka i umetnosti sećanja na bombardovanje Jugoslavije pre 20 godina.


Ostale novosti iz rubrike »