booking.com
Početna stranica > Novosti

Pre 30. godina sovjetske trupe se povukle iz Avganistana

Pre 30. godina sovjetske trupe se povukle iz Avganistana
15.02.2019. god.


Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov izjavio je u intervjuu za RIA Novosti da su pregovori sa Sjedinjenim Državama, Iranom, Pakistanom i drugim stranama pomogli da se sovjetske trupe iz Avganistana povuku na organizovan način i bez gubitaka.

"Uspeli smo da organizovano izvšrimo povlačenje trupa uz minimalne gubitke zajedničkim naporima, uključujući i putem pregovora koje smo vodili sa svim stranama - Sjedinjenim Američkim Državama, Iranom, Pakistanom i drugim zemljama."

On je napomenuo da je na taj način "stavljena tačka na ovo tužno poglavlje".

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo dokumente povodom 30. godišnjice povlačenja sovjetskih trupa iz Avganistana.

15. februar 1989. godine završeno je povlačenje sovjetskih trupa iz Avganistana.

15. februara 1989. sovjetski ograničeni kontingent (OKSV) je povučen iz Avganistana. Rat u ovoj republici trajao je više od devet godina. Moskva je morala poslati trupe na teritoriju susedne države nakon što su zemlje NATO-a počele da podržavaju afganistanske mudžahedine. Istoričari i vojni stručnjaci još uvek nisu došli do zajedničkog mišljenja o tome koliko je bio produktivan boravak sovjetskog kontingenta u republici. Neki tvrde da je avganistanski konflikt doveo do raspada SSSR-a, drugi - da je dužnost vojnika u potpunosti ispunjena. 14. aprila 1988. godine u Ženevi je potpisan sporazum o principima međusobnih odnosa između Avganistana i Pakistana, koji je omogućio početak povlačenja snaga. Manje od godinu dana kasnije, svi sovjetski vojnici napustili su zemlju.


  • Izvor
  • foto: v эtoй pečalьnoй glave/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Zaključci zvaničnog izveštaja Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) o hemijskom napadu u sirijskom gradu Duma ne odgovaraju stvarnosti i protivreče inženjerskoj ekspertizi, priznao je ekspert organizacije Ien Henderson,...


  Oružani sukob u Donbasu se po vremenu trajanja približava Drugom svetskom ratu. Sukob je iscrpeo ekonomiju Ukrajine, i jedan je od faktora krize. A da ne govorimo o brojnim...


Bivši predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk je u intervjuu portalu „Apostrofu“ izjavio da je 1954. godine Nikita Hruščov „naterao“ Ukrajinsku Sovjetsku Socijalističku Republiku da prihvati Krim u svoj sastav.

Stav Slovačke o „Severnom toku 2“ povezan je sa željom Vašingtona da potisne Rusiju sa evropskog energetskog tržišta, izjavio je predsednik Centra za strateške komunikacije Dmitrij Abzalov, prenosi televizija...Ostale novosti iz rubrike »