booking.com
Početna stranica > Novosti

Početak pravog savezništva

Početak pravog savezništva
21.01.2019. god.


Srbija i Rusija su saveznici, Srbija je od danas jača, osnažene su njena nezavisnost i sloboda – to je u najkraćem rezime rezultata Putinove posete, koja je bila svetski događaj, ocenio je Vladimir Kršljanin, ambasador, viši savetnik u Ministarstvu spoljnih poslova, predsednik Srbskog odeljenja Međunarodne slovenske akademije i autor nedavno objavljene knjige „Srbija i Rusija: argumenti za novu politiku“, gostujući sinoć u emisiji „Glasno i jasno“ TV Kopernikus, čiji je urednik i voditelj Snežana Đorđević.


I sadržaj ove posete i eksplicitna izjava predsednika Vučića, govore da se radi o savezničkim odnosima, istakao je Kršljanin i dodao da smatra da je lepše i značajnije biti saveznik (Rusije) nego kandidat (za EU).

Suštinu tog savezništva, koja prevazilazi značaj potpisanih dokumenata, opisao je predsednik Putin, navodeći da odnose Rusije i Srbije karakterišu duboki koreni i duhovna bliskost.

Istorijsko osvešćenje posle strašnih 90-ih, uspon današnje Rusije i dolazak na njeno čelo Vladimira Putina bili su i posledica otpora Srbije zapadnoj agresiji. Vladimir Putin je toga svestan i on od početka svog predsednikovanja nastoji da se oduži Srbiji.

Pređen je veliki put od potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini, već u avgustu 2000. godine, preko velikih energetskih projekata, uspostavljanja i jačanja vojne saradnje, do ovih dana najavljenog ulaganja od milijardu ipo dolara u gasne projekte u Srbiji, zasnovane na Turskom toku i 25 potpisanih sporazuma iz različitih oblasti. Najlepši spomenik tom usponu, koji Putinova Rusija i Srbija zajedno grade, jeste završetak Hrama Svetog Save, pa nije slučajno što se srbski narod baš kod tog spomenika masovno okupio da iskaže svoju ljubav prema Rusiji i Putinu.


Na putu jačanja bratskih, prijateljskih odnosa, koji su danas zaslužili da se nazovu savezničkim, najviše koraka je pređeno poslednjih godina, čime je Aleksandar Vučić zaslužio da postane peti inostrani šef države koji je u savremeno doba dobio orden Aleksandra Nevskog.

Tim ordenom, koji nosi ime svetitelja koji nikada nije izgubio ni jednu bitku, koji je oslobodio Rusiju pritiska krstaša i katoličke crkve i koji je izrekao čuveno „Bog nije u sili, nego u pravdi“, do sada dostignuto je „uklesano u kamen“ i postalo nepovratno, otvarajući jedino put ka daljem jačanju savezništva.

Savezništvo sa Rusijom jača nezavisnost Srbije. To je odlika odnosa između pravoslavnih zemalja. Danas ni Srbija ni Rusija ne žele da iko njihove odnose doživi kao pretnju, jer i jedna i druga žele saradnju sa ostalim evropskim zemljama. Ovo posebno zato jer su Balkan i pravoslavlje duhovni roditelji Evrope, koja može biti ujedinjena jedino ako bude poštovala svoje istočnike.

Po pitanju Kosova i Metohije, uz potvrđivanje veoma principijelnih stavova Rusije, zasnovanih na međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244, važno je da je istaknuto da nema rešenja bez saglasnosti Rusije.

Time je za pravedno rešenje obezbeđena dvostruka garancija – Srbije kao zemlje čiji je integritet ugrožen i Rusije kao vodeće svetske sile.

Među 25 potpisanih sporazuma tokom ove istorijske posete, treba istaći sporazume sa Rosatomom, Roskosmosom, Skolkovom i Agencijom za strateške inicijative, koji se odnose na nove, napredne i digitalne tehnologije. U oblasti naučnih inovacija, Rusija je uvek bila, i danas je ponovo, vodeća svetska sila. Srbija je to umela da prepozna, a Rusija je pokazala širokogrudost, otvarajući svome savezniku vrata saradnje u strateški najvažnijim i najperspektivnijim oblastima. Veoma je važno da se Srbija ubuduće razvija upravo na ovaj način.

Pored ovih, potpisan je i niz značajnih sporazuma iz klasičnih oblasti – infrastrukture i energetike – sa kompanijama RŽD, Gasprom, Silovie mašini.

Naročito imponuje, podvukao je na kraju Kršljanin, što se više puta, kao osnovna karakteristika srpske politike, isticala reč „nezavisnost“, dok se reč „neutralnost“ mnogo manje spominjala. Činjenica da godinu u kojoj obeležava 20-godišnjicu NATO agresije, Srbija započinje ekonomski i vojno snažnija, uz insistiranje na svojoj nezavisnosti i slobodi, nije samo uzrok za optimizam, nego je i velika moralna pobeda.

Slobodan Kršljanin, Pokret za Srbiju


  • Izvor
  • foto: Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Francuska obaveštajna služba analizira delatnost televizijskog kanala „RT Frans“, preneo je list „Parizijen“, pozivajući se na izvore.


Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov izjavio je u intervjuu za RIA Novosti da su pregovori sa Sjedinjenim Državama, Iranom, Pakistanom i drugim stranama pomogli da se sovjetske trupe iz...

Presude italijanskih sudova nedvosmisleno potvrđuju da je osiromašeni uranijum direktni uzročnik porasta broja obolelih od malignih oboljenja, pa će ove presude i veštačenja italijanskih lekara poslužiti advokatima koji pripremaju...


Ukoliko se Evropska Unija ne probudi i ne prepozna unutrašnje i spoljašnje pretnje završiće kao Sovjetski savez, izjavio je milijarder Džordž Soroš, aludirajući na raspad te države 1991. godine. ...

Analitičko odeljenje Evropskog parlamenta ocenjuje u svom poslednjem izveštaju da je „puno priznanje Kosova i njegovo članstvo u većini međunarodnih institucija i dalje vrlo daleko, iako je preko 100...


Luis Mora, predsednik Zakonodavnog saveta savezne države Tačira u Venecueli, demantovao je navode da je u Venecuelu počela da pristiže humanitarna pomoć iz Kolumbije, čija Vlada odbija da shvati...


Ostale novosti iz rubrike »