booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: „Borba za javno mnjenje“: Kako će SAD naučiti Srbe da razumeju vesti

RT: „Borba za javno mnjenje“: Kako će SAD naučiti Srbe da razumeju vesti
21.09.2018. god.


Izvor: Vostok / RT

Američka vladina agencija za međunarodni razvoj (USAID) krajem 2018. godine namerava da započne u Srbiji novi projekat o radu sa medijima, u okviru kojeg planira da nauči Srbe da razumeju medijski prostor, a koji dokument je RT imao na uvid.

SAD planiraju da građanima Srbije obezbede „pouzdane i objektivne“ informacije tako da ih mogu koristiti za donošenje odluka u oblasti privrede, politike i javnog života. U tu svrhu, USAID će uključiti srpske medije, građanske aktiviste, poslovne ljude i naučnike. Prema ekspertima, glavni zadatak Vašingtona u okviru ovog projekta je manipulacija mišljenjem Srba kako bi poboljšali njihov stav prema NATO-u i smanjili uticaj Rusije.

Američka vladina agencija za međunarodni razvoj u decembru 2018. planira da pokrene novi projekat u Srbiji koji se odnosi na rad sa medijima. U okviru njega, Vašington namerava „da nauči Srbe da razumeju lokalni medijski pejzaž“.

«Cilj tog programa podrške inicijativama i partnerstvima u oblasti medija (MIPS) je da među građanima Srbije razvije veštine orijentacije u složenom i raznovrsnom medijskom prostoru kako bi mogli efikasno da učestvuju u ekonomskom, društvenom i političkom životu savremenog društva“, navodi se u dokumentu.


Prema zaposlenima u agenciji, mnogi mediji sve češće objavljuju netačne informacije, a nivo novinarskih standarda u Srbiji opada. Prema dokumentu, sve više srbskih medija je „prisiljeno“ da distribuira jeftine i popularne sadržaje, kako bi preživeli na prezasićenom medijskom tržištu, a to utiče na političke preferencije potrošača.

Zauzvrat, Vašington nastoji da pruži Srbima „pouzdane informacije“. Autori dokumenta insistiraju na tome da su „tačne i objektivne informacije“ sada važnije za „razvoj stabilnih i demokratskih društava“ nego ikada ranije.

«Cilj aktivnosti Američke agencije za međunarodni razvoj u oblasti medija je poboljšanje pristupa građana Srbije pouzdanim i objektivnim informacijama neophodnim za donošenje odluka u ekonomskoj, političkoj i javnoj sferi», navodi se u dokumentu.


 

Finansiranje lojalnih

Kao deo te inicijative, USAID ne samo da podržava organizacije civilnog društva da „povećaju nepristrasnost informacija“ u medijima, već i da prate usklađenost sa profesionalnim standardima novinarstva u zemlji.

Grantovi će biti upućeni građanskim aktivistima, medijima i privatnim organizacijama kako bi se postigli ciljevi projekta. Agencija takođe namerava da stvori nova novinarska udruženja „kako bi promovisala srbsko društvo“.

„Američka agencija za međunarodni razvoj zainteresovana je za rad sa javnim organizacijama, medijima, organizacijama za podršku medijima, predstavnicima privatnog sektora i naučnom zajednicom kako bi pomogla srbskoj zajednici u rešavanju gorenavedenih problema. Pristupi koji će se za to koristiti mogu da obuhvate izgradnju koalicija, partnerstava, konzorcijuma, mreža i drugih organizacija (formalnih i neformalnih) uz učešće medija, organizacija civilnog društva, privatnog sektora i drugih“, navodi se u dokumentu.

Vladina američka agencija namerava da izdvoji tri miliona dolara za ovu inicijativu, a njen početak zakazan je za decembar 2018. godine.


  • AFP 
  • © ANDREJ ISAKOVIC

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Dejan Mirović  u razgovoru za RT, kaže da je razlog za pokretanje ovog projekta američka zabrinutost zbog dobrog odnosa Srba prema Rusiji.
 
„Postoji anketa o tome ko je najbliži prijatelj Srbije: 60-70 odsto ispitanika uvek odgovara da je to Rusija. Takođe imamo uticaj Srpske pravoslavne crkve, koja je oduvek bila i biće zajedno sa Rusijom. Pored toga, svako istraživanje javnog mnjenja pokazuje da ruski predsednik Vladimir Putin uživa veoma veliku popularnost u Srbiji. Mislim da to brine naše navodne zapadne partneri. Zapad ima veliki broj medija u Srbiji. Oni vrše masovnu propagandu, iza koje stoji rusofobija. Sa druge strane, ovde imamo samo Sputnjik i nijedan drugi medij koji bi pokazao gledišta Rusije o problemima na Balkanu“, objašnjava Mirović.
 
Takođe, srbski profesor je istakao da Vašington pokušava da promeni mišljenje stanovništva Srbije o NATO-u.
 
„Sjedinjene Države, nezvanično, žele da pozovu Srbiju u NATO. Crna Gora, Makedonija i druge zemlje su već tamo. Problem je u tome što svaka anketa pokazuje da srbski narod ne želi da se pridruži Savezu. Za pristupanje NATO-u trenutno je samo 10-20 odsto stanovništva. To je problem za SAD i njihove saveznike. Oni su nas bombardovali, izvršena je NATO agresija, a to je bilo ne tako davno i ljudi se toga sećaju.“

„Direktno mešanje u unutrašnje stvari“
 
Prema mišljenju šefa Centra za strateške komunikacije Dmitrija Abzalova, jedan od ključnih zadataka američke politike u Srbiji je promena negativne percepcije aktivnosti Severnoatlantskog saveza kod građana te zemlje.
 
„Da bi ulazak u NATO bio potpun, neophodna je podrška većine građana. S obzirom da su kod aktuelnih generacija sećanja na dešavanja iz 1998. i 1999. godine i te kako živa, potrebno je jednostavno prelomiti stvar preko kolena i doneti odluku u Parlamentu. Najvažnije je da ne sme biti kritične mase, odnosno više od 70 odsto naroda ne bi trebalo da bude protiv, da se ne bi desio izlazak na ulicu. Sada će uslediti borba za javno mnjenje. Prvo će pokušati da se izvrši podizanje ugleda Evropske unije kao institucije, a takođe će pitanja sigurnosti i efikasnosti povezati sa interakcijom sa Severnoatlantskim savezom“, kaže Abzalov.

  • Amerikanskiй samolёt F-117 
  • Reuters

Istovremeno, Abzalov je naglasio da su pozicije Rusije u Srbiji i dalje veoma jake, čemu Vašington pokušava da se suprotstavi.
 
„Predstavnici Ruske Federacije su prisutni na mnogim javnim skupovima, postoji vojno-tehnička saradnja između dve države, veći broj aviona je predat našim srbskim kolegama, odvijaju se zajedničke vežbe. Ali naše američke kolege, zajedno sa prijemom u Evropsku uniju, pokušavaju da uvuku Srbiju i u NATO. U tom kontekstu, naravno, neophodno je formirati alternativne izvore informacija, to jest pristup drugim informativnim programima“, rekao je on.
 
Deo fokusirane politike
 
Cilj jednog od projekata koje Vašington već sprovodi u Srbiji za navodno jačanje medija je promovisanje reformi u istim. Kako je ranije preneo RT, ugovor podrazumeva promociju zakonodavnih inicijativa i promociju promenljivih tržišnih uslova u medijima u Srbiji. Primaoci sredstava iz SAD bave se razvojem „partnerstva sa medijskim sektorom“ zemlje.
 
Pored toga, SAD sprovode ambiciozniji program za medije na Balkanu. Projekat se realizuje u Crnoj Gori, Makedoniji, na Kosovu, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Cilj tog programa je da obezbedi pristup Srba „ozbiljnijim i stabilnijim“ medijskim resursima, prema mišljenju USAID-a.

  • © usaid.gov
 
Treći program, sa kojim će biti koordinisana nova inicijativa USAID-a, odnosi se na podršku medijskim reformama u Republici Srbskoj. U okviru tog projekta Evropska unija pruža tehničku pomoć za stvaranje „povoljnih političkih uslova“ za slobodu medija u Srbiji.
 
Sve te mere se sprovode uprkos protivljenju značajnog dela društva. Tako je u avgustu ove godine predsednik Republike Srpske Milorad Dodi rekao da se Američka agencija za međunarodni razvoj u Sarajevu meša u unutrašnje poslove balkanskih država.

«Agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država obezbeđuje sredstva pod maskom navodne borbe protiv kriminala i korupcije kako bi zaobišla sve institucije i direktno se mešala u unutrašnje poslove Republike Srpske», saopštio je predsednik Republike Srpske.


Prema rečima predsednika Republike Srpske, USAID pruža pomoć nevladinim organizacijama u regionu kako bi se borila protiv uticaja Rusije na balkanske zemlje.

   • Izvor
  • foto: Gettyimages.ru © Robin Alam/Icon Sportswire / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američki zakonodavci žele da se njihova vojska suprotstavi Rusiji i Kini na otvorenom moru tako što će pronaći jednu ili više lokacija za luku koja bi pomogla u podsticanju...


Dokument Pentagona u kojem se opisuje doktrina SAD-a o nuklearnim operacijama je bio javno dostupan oko sedmicu dana, a zatim je postao samo za "službeno korištenje". Ono što je...

Vojni konflikt između Rusije i NATO-a je malo verovatan, ali je ujedno i moguć, navodi se u izveštaju Odbrambenog koledža NATO-a „Značaj Baltika: Zaštita severoistočnih


  Izrael, koji rutinski optužuje Iran da pokušava da nabavi nuklearno oružje i obećava da će upotrebiti silu da zaustavi Teheran, održava svoj vlastiti nuklearni arsenal koji se procenjuje na...

Države koje poseduju nuklearni arsenal nastavile su prošle godine da ga modernizuju, navodi se u izveštaju Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje problema mira (SIPRI).


Okrugli sto u Sofiji okupio je vodeće političare, stručnjake i naučnike kako bi prikazao trenutnu situaciju, izazove, saradnju i interese velikih i malih igrača u Crnom, Mediteranskom i Baltičkom...


Ostale novosti iz rubrike »