booking.com
Početna stranica > Novosti

Prekinuti sa odvajanjima

Prekinuti sa odvajanjima
17.09.2018. god.
Od susreta Vučić - Đukanović naši sunarodnici očekuju da se popravi njihov nezavidni položaj. Zabrinuti zbog egzistencije, ne mogu da se zaposle, pa odlaze iz zemlje


Srbi kao autohtoni narod u Crnoj Gori su građani drugog reda. To često poslednjih godina ističu predstavnici tog naroda - crkveni velikodstojnici, intelektualci, političari, ali i obični građani. Progon Crkve i sveštenstva, krišom otvaranje vrata nekanonskoj CPC, dovođenje srbskog jezika kojim govori većinski narod u kategoriju drugorazrednog, potiskivanje ćirilice. Zatim, istorijski događaji u kojima su zajedničke pobede nekada slavile vojske Crne Gore i Srbije, a od njih se distancira današnja zvanična Podgorica. Obeležavanje veka od održavanja Podgoričke skupštine i ujedinjenje dveju bratskih države u zajednicu ostalih južnoslovenskih naroda, samo su deo problema koji dele pravoslavni narod u nekadašnjoj "srbskoj Sparti", pišu
Novosti.


Uz to, briga raste i zbog egzistencijalnih problema, nemogućnosti da se Srbi zaposle u državnim i privatnim firmama, zbog čega mnogi teška srca odlučuju da napuste ognjišta i krenu trbuhom za kruhom u beli svet. Posebno je veliki odliv umnih kadorva, intelektualne elite i mladih koji bi rado ostali da svoja znanja i umeća valorizuju u Crnoj Gori.

Međutim, predsednik Crne Gore i lider vladajućeg DPS Milo Đukanović ovih dana je saopštio da Srbi u toj zemlji nisu ugroženi.

- Jedini koji se tome opiru su lideri prosrbskih partija u Crnoj Gori, koji malo-malo pa iniciraju ponovno prekrajanje Ustava, kako bi država Crna Gora postala država srbskog i crnogorskog naroda i kako bi srbski i crnogorski jezik bili jednaki ili ravnopravni u crnogorskom ustavu - kazao je Đukanović za javni servis.

Da bi se rešili nagomilani problemi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će predsedniku Crne Gore uputiti poziv da dođe u Beograd.

- Mi iz Nove srpske demokratije smatramo da je eventualna poseta Mila Đukanovića predsedniku Srbije, ukoliko prihvati poziv koji je Aleksandar Vučić najavio da će uputiti, dobra prilika da predsednik Srbije u tom razgovoru istakne sve one neupitne činjenice o diskriminaciji srbskog naroda u Crnoj Gori koje su mu naši predstavnici saopštili na sastancima koje smo skoro imali - saopštili su iz NSD.

Poručuju da od Vučića očekuju da Đukanoviću skrene pažnju na to i zauzme se da se položaj srbskog naroda u CG popravi.

- Poznato je da su ranije najznačajnije adrese u Srbiji imale ignorantski odnos prema nezavidnom položaju u kom se srbski narod u Crnoj Gori nalazi. Čak im je Đukanović bio bliži i imali su sa njim prijateljski odnos, i pored činjenice da radi sve kako bi Srbi u CG nestali. Imamo razloga da očekujemo da će sada situacija biti drugačija i da će predsednik Srbije u tim odnosima kao jedan od prioriteta staviti položaj Srba u Crnoj Gori i njegovo popravljanje - poručili su iz Nove srpske demokratije.

DUHOVNA OBNOVA

Uprkos svim nedaćama u Crnoj Gori, duhovni život cveta, a narod je čvrsto u veri. Otkako je pre skoro tri decenije u Crnu Goru došao mitropolit Amfilohije, počinje velika duhovna obnova, koja je svoj vidljivi izraz dobijala i u obnovi hramova i manastira, pa čak i onih koji su porušeni od Turaka. Obnovljeno je oko 600 svetinja. Crna Gora je početkom devedesetih spala na desetak parohijskih sveštenika, a danas nema sela koje nema svog paroha.

ZANEMARENI

U Crnoj Gori brojnost Srba je oko 30 odsto, ali je njihova zastupljenost u državnim institucijama minorna i kreće se jedva sedam procenata. Iako je srbski većinski jezik, kojim govori oko 70 odsto građana, službeni je crnogorski (oko 35 odsto). Srbska pravoslavna crkva je institucija kojoj se u Crnoj Gori najviše veruje, a najmanje nekanonskoj grupi okupljenoj oko raskolnika Miraša Dedejića.

V.Kadić, Novosti


  • Izvor
  • Milo Đukanović i Aleksandar Vučić / Foto Arhiva "Novosti"/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Donbas više neće biti isti, rekao je prvi predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk za kanal ZIK. Prema njegovim rečima, regionu će biti potrebno više slobode i prava, bez obzira na to...

Francuska obaveštajna služba analizira delatnost televizijskog kanala „RT Frans“, preneo je list „Parizijen“, pozivajući se na izvore.


Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov izjavio je u intervjuu za RIA Novosti da su pregovori sa Sjedinjenim Državama, Iranom, Pakistanom i drugim stranama pomogli da se sovjetske trupe iz...

Presude italijanskih sudova nedvosmisleno potvrđuju da je osiromašeni uranijum direktni uzročnik porasta broja obolelih od malignih oboljenja, pa će ove presude i veštačenja italijanskih lekara poslužiti advokatima koji pripremaju...


Ukoliko se Evropska Unija ne probudi i ne prepozna unutrašnje i spoljašnje pretnje završiće kao Sovjetski savez, izjavio je milijarder Džordž Soroš, aludirajući na raspad te države 1991. godine. ...


Ostale novosti iz rubrike »