booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Gugl priznao da prati korisnike i kada je isključena opcija istorija „istorija lokacije“

RT: Gugl priznao da prati korisnike i kada je isključena opcija istorija „istorija lokacije“
17.08.2018. god.

 
Gugl je potvrdio da i dalje prati korisnike čak i nakon što se isključi postavka "Istorija lokacije" na uređaju. Objašenje dolazi samo jedan dan nakon što je ovakva praksa otkrivena u istraživanju AP-a.

U objašnjenju se pominje stranica pomoći za "istoriju lokacije", koju je Gugl promenio u četvrtak. Nekada pogrešan tekst promenjen je tako da sada piše: "Ovo podešavanje ne utiče na druge servise za lokaciju na vašem uređaju" i upoznati ste da "neki podaci o lokaciji mogu biti sačuvani kao deo vaše aktivnosti na drugim servisima, kao što su `pretraživanje` i `mape`."

Na stranici je tranije stajalo da "kada isključite istoriju lokacije, mesta koja na idete više nisu uskladištena".

Promena dolazi čak iako je portparol kompanije Gugle saopštio u sredu da je kompanija pružila "jasne opise" svih Guglovih alata koji mogu sačuvati lokacije korisnika.

Izema dolazi dan nakon što je AP otkrio u izveštaju da Gugl zaista i dalje prati korisnike kada je funkcija "Istorija lokacije" isključena. Novinska agencija je istraživala ovo pitanje nakon što je K. Šankari, diplomirani istraživač na Univerzitetu Berklej saopštila o tome kako ju je uređaj upućivao na ocenu nedavne posete tržnom centru "Kol" uprkos tome što je funkcija "istorije lokacija" onemogućena. Tvrdnje AP su kasnije potvrdili i istraživači za kompjuterske nauke na Univerzitetu Prinston.

Iako je moguće potpuno onemogućiti praćenje lokacije, to je mnogo komplikovanije nego što je Gugl u početku navodio. Korisnici moraju ručno da obrišu markere označenih lokacijea, pri čemu svaki od njih treba izabrati i izbrisati pojedinačno, osim ako ne želite da izbrišete istovremeno svu sačuvanu aktivnost.


  • Izvor
  • foto: © Dado Ruvic / Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Izlazak Ukrajine iz Dogovora o prijateljstvu i saradnji sa Rusijom moglo bi negativno da utiče na položaj Kijeva po pitanju Krima, saopštio je bivši šef Spoljno-obaveštajne službe Ukrajine general...


SAD i sistem dominacije Zapada koji je decenijama uspostavljan nije tako lako demontirati. Trenutno smo u jednom prelaznom periodu


Od susreta Vučić - Đukanović naši sunarodnici očekuju da se popravi njihov nezavidni položaj. Zabrinuti zbog egzistencije, ne mogu da se zaposle, pa odlaze iz zemljeOstale novosti iz rubrike »