booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Gugl priznao da prati korisnike i kada je isključena opcija istorija „istorija lokacije“

RT: Gugl priznao da prati korisnike i kada je isključena opcija istorija „istorija lokacije“
17.08.2018. god.

 
Gugl je potvrdio da i dalje prati korisnike čak i nakon što se isključi postavka "Istorija lokacije" na uređaju. Objašenje dolazi samo jedan dan nakon što je ovakva praksa otkrivena u istraživanju AP-a.

U objašnjenju se pominje stranica pomoći za "istoriju lokacije", koju je Gugl promenio u četvrtak. Nekada pogrešan tekst promenjen je tako da sada piše: "Ovo podešavanje ne utiče na druge servise za lokaciju na vašem uređaju" i upoznati ste da "neki podaci o lokaciji mogu biti sačuvani kao deo vaše aktivnosti na drugim servisima, kao što su `pretraživanje` i `mape`."

Na stranici je tranije stajalo da "kada isključite istoriju lokacije, mesta koja na idete više nisu uskladištena".

Promena dolazi čak iako je portparol kompanije Gugle saopštio u sredu da je kompanija pružila "jasne opise" svih Guglovih alata koji mogu sačuvati lokacije korisnika.

Izema dolazi dan nakon što je AP otkrio u izveštaju da Gugl zaista i dalje prati korisnike kada je funkcija "Istorija lokacije" isključena. Novinska agencija je istraživala ovo pitanje nakon što je K. Šankari, diplomirani istraživač na Univerzitetu Berklej saopštila o tome kako ju je uređaj upućivao na ocenu nedavne posete tržnom centru "Kol" uprkos tome što je funkcija "istorije lokacija" onemogućena. Tvrdnje AP su kasnije potvrdili i istraživači za kompjuterske nauke na Univerzitetu Prinston.

Iako je moguće potpuno onemogućiti praćenje lokacije, to je mnogo komplikovanije nego što je Gugl u početku navodio. Korisnici moraju ručno da obrišu markere označenih lokacijea, pri čemu svaki od njih treba izabrati i izbrisati pojedinačno, osim ako ne želite da izbrišete istovremeno svu sačuvanu aktivnost.


  • Izvor
  • foto: © Dado Ruvic / Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Donbas više neće biti isti, rekao je prvi predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk za kanal ZIK. Prema njegovim rečima, regionu će biti potrebno više slobode i prava, bez obzira na to...

Francuska obaveštajna služba analizira delatnost televizijskog kanala „RT Frans“, preneo je list „Parizijen“, pozivajući se na izvore.


Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov izjavio je u intervjuu za RIA Novosti da su pregovori sa Sjedinjenim Državama, Iranom, Pakistanom i drugim stranama pomogli da se sovjetske trupe iz...

Presude italijanskih sudova nedvosmisleno potvrđuju da je osiromašeni uranijum direktni uzročnik porasta broja obolelih od malignih oboljenja, pa će ove presude i veštačenja italijanskih lekara poslužiti advokatima koji pripremaju...


Ukoliko se Evropska Unija ne probudi i ne prepozna unutrašnje i spoljašnje pretnje završiće kao Sovjetski savez, izjavio je milijarder Džordž Soroš, aludirajući na raspad te države 1991. godine. ...


Ostale novosti iz rubrike »