booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Glavnih pet ruskih aduta u igri sankcija protiv SAD-a

RT: Glavnih pet ruskih aduta u igri sankcija protiv SAD-a
14.08.2018. god.


Izvor: Vostok / RT

Plan Vašingtona da uvede nove sankcije protiv Moskve izazvao je žestoke rasprave u SAD-u i Rusiji, koja će zemlja imati veću štetu.

SAD su nagovestile da će usmeriti sankcije na izvoz osetljive robu povezane sa nacionalnom bezbednosti Rusije, obustaviti letove ruske avio.kompanije "Aeroflot" u SAD-u, a  i moglo bi do totalne zabrane izvoza iz SAD u Rusiju. Prema američkom Stejt departmentu, predložene mere dolaze kao odgovor na trovanje dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Velikoj Britaniji. Rusija je odbacila optužbe, te je više puta pozvala na objektivnu međunarodnu istragu.

Imajući u vidu činjenicu da je Vašington sankcionisao skoro sve prema Rusiji što se moće sankcionisati i da Moskva nije iskoristila svoje velike adute protiv SAD-a, Rusija ima neke zanimljive opcije, ukoliko bude trebala da reaguje ovog puta.

Do sada su ruski zakonodavci upozoravali da na nove kaznene mere može biti odgovoreno teškim kontra-merama koje bi bile usmerene na neke osetljive oblasti saradnje između dve zemlje. RT je dublje analizirao listu potencijalnih recipročnih mera koje bi Moskva mogla da primeni kako bi naudila SAD-u.

Titanijum

U slučaju sveobuhvatne razmene sankcija, ruska vlada bi mogla zabraniti ili neku drugu vrstu ograničenja na izvoz titanijuma u SAD. Ruski "VSMPO-Avisma" proizvodi trećinu delova na svetu od titanijuma za avio-industriju. Kompanija isporučuje 70 posto svojih proizvoda na globalno tržište. "Avisma" obezbeđuje 40 odsto titanijumskih komponenti za "Boing" i 60 odsto za "Erbas" i pokriva sve komponente od titanijuma za brazilski "Embrajer".


Zamena ruskog titanijuma bi bila za "Boing" odmah nemoguća. Industrijski radovi sa titanijum započeli su istovremeno u SAD-u i SSSR-u 1950-ih. Međutim, samo je Rusija uspela u proizvodnji visokokvalitetnih legura titanijuma.

Korišćenje drugih materijala takođe nije idealna opcija za "Boing". Titanijum ima velike prednosti u odnosu na druge legure. Konstrukcija vazduhoplova zahteva upotrebu materijala koji može izdržati teške pritiske leta na velikim nadmorskim visinama, kao i konstantnu izloženost elementima. Tradicionalno su avioni pravljeni od čelika, ali lakšeg. Dugotrajniji materijali se sada koriste da bi produžili životni vek aviona i učinili ih energetski efikasnijim. Titanijum je jak kao i čelik, ali 45% lakši. Može izdržati duge periode izlaganja slanoj vodi u morskim atmosferama. Snaga titanijuma otežava zavarivanje, što doprinosi visokoj ceni u odnosu na čelik i aluminijum.

Vazdušni prostor

Strateški smeštena između Evrope i Azije, Rusija bi mogla uvesti visoke tarife za tranzitnu upotrebu svog vazdušnog prostora za sve američke kargo i putničke avione, ili bi mogla potpuno zabraniti letove.

U najboljem slučaju, američki prevoznici će morati platiti veće tarife ili izabrati alternativne avio-puteve. Međutim, gubitak kraćih ruskih ruta od Evrope do Azije znači gubitak konkurencije od evropskih i azijskih avio-kompanija.

U najgorem slučaju, ne bi bilo izbora osim letenja oko najveće svetske zemlje, što bi značajno povećalo troškove goriva. U svakom slučaju, američki prevoznici imali bi velike finansijske gubitke koji bi bili katastrofa za američke aviokompanije.

Prirodni tečni gas i druga energija

Može se zabraniti i uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) i drugih energetskih proizvoda iz Rusije u SAD. Izveštaj o izvozu rusog gasa, nafte i naftnih derivata u SAD iznosi simboličnih osam milijardi dolara, što čini samo 4,6 odsto ukupnog ruskog izvoza energije. Zabrana bi bila relativno bezbolna za ruske proizvođače koji bi lako mogli preusmeriti isporuke azijskim kupcima.

Ali to bi mogla bila druga priča za SAD, koje pokušavaju da postanu glavni igrač u izvozu energije. U nemogućnosti da proizvedu dovoljno za domaću potrošnju i izvoz, kao i što nemaju dovoljno tankera za prirodni tečni gas, SAD i preprodavaju ruski tečni prirodni gas evropskim zemljama. Ako bi Rusija smanjila snabdevanje energijom, američki planovi da postanu glavni izvoznik energije morao bi da bude stavljen na čekanje.

Američke kompanije u Rusiji

Uprkos pogoršavanju odnosa između Moskve i Vašingtona, mnoge američke korporacije nastavljaju da rade u Rusiji bez uplitanja ruske vlade u njihov rad. U znak odmazde prema novim sankcijama SAD, Rusija bi mogla otežati život za korporacije poput "PepsiKo", "Prokter & Gembl", "Mekdonalds", "Boing", "Mondelez Internešenel", "Dženeral motors", "Džonson & Džonson, "Kargil", "Alkoa", "Dženeral Elektrick" i mnoge druge kompanije. U avgustu 2014. ruski kontrolni organ zatvorio je četiri restorana "Mekdonaldsa" u centru Moskve zbog "administrativnih prekršaja", što je pokrenuo istragu prema više od 430 poslovnica ove kompanije u Rusiji.

Sa druge strane, u Sjedinjenim Državama postoji vrlo malo ruskih kompanija. Vašingtonu bi bilo teško reagovati sa recipročnim merama. Jedino što Kremlj uzima u obzir u odnosu na američke kompanije u Rusiji je zapošljavanje u zemlji, pošto ove kompanije pružaju posao za građane Rusije.

Ruske rakete

Snabdevanje raketnih motora RD-180 smatra se jednim od aduta Rusije u znak odmazde na američke sankcije. Motori su presudni za američki kosmički program, pošto ih NASA i Pentagon koriste za lansiranje satelita. Pokušaji da SAD prestanu sa kupovinom motora iz Rusije su propali jer SAD nisu mogle proizvesti domaću alternativu.

Motori se koriste za rakete "Atlas V". Osim RD-180 motora, SAD kupuju ruske RD-181. Motor RD-181 se koristi za rakete "Antares" koje nose teretne brodove "Signus" za Međunarodnu kosmičku stanicu za potrebe NASA-e. Ranije ove nedelje, Moskva je saopštila da bi mogla zabraniti prodaju RD-180 kao meru odmazde.
 


  • Izvor
  • foto: © Getty Images / RT / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Komisije za istraživanje posledice NATO bombardovanja Darko Laketić kaže za RTS da je, u saradnji sa "Batutom", sprovedeno istraživanje na generaciji dece rođene nakon agresije jer je bilo...


Američki Stejt departman pozvao je sve zemlje da slede primer Malte i da ne dozvole da kroz njihov vazdušni protosr lete ruski avioni prema Venecueli. Američka diplomatija je ovako ...

Predsednik Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja Darko Laketić izjavio je da je u saradnji sa Institutom „Batut“ urađeno naučno-medicinsko istraživanje koje je pokazalo da je postojao toksin koji...


Sadašnju ekonomsku situaciju u modernoj Ukrajini, više nego ikad, karakteriše degradacija vodećih industrija, duboki problemi u finansijskom i bankarskom sektoru, povećana zavisnost državnog duga od spoljnih kreditora i odliv...


Prije osam godina svečano je obilježeno tri vijeka od uspostavljanja zvaničnih odnosa Rusije i Crne Gore. Tokom ta tri vijeka zajedničke istorije, značajan broj istaknutih Crnogoraca, uključujući i najveće...


Ostale novosti iz rubrike »