Porošenko platio za sastanak sa Trampom - bišvi ukrajinski diplomata
booking.com
Početna stranica > Novosti

Porošenko platio za sastanak sa Trampom - bišvi ukrajinski diplomata

Porošenko platio za sastanak sa Trampom - bišvi ukrajinski diplomata
13.06.2018. god.


Sastanak ukrajinskog predsednika Petra Porošenka sa američkim kolegom Donaldom Trampom u junu 2017. godine je plaćen putem ukrajinskog "lobija", rekao je Andrej Teliženko, bivši službenik ukrajinske ambasade u Vašingtonu, za "
Strana.ua".

Prema rečima diplomate, američka kompanija "BGR" je za to dobila 400.000 dolara, negirajući da je bilo kakvu vezu sa organizacijom sastanka imala ukrajinska ambasada i Trampov savetnik Majkl Koen.

"To je zvanična isplata BGR-u. Pre toga takođe, Pavel Klimkin (ministar spoljnih poslova Ukrajine) se fotografisao sa Trampom, takođe naokn isplate BGR-u. Ambasada u ovoj situaciji nije učestvovala i stajala je po strani. Nažalost, tako nije bilo ni u danima Janukoviča, kada smo imali hladne odnose sa Sjedinjenim Državama. Čak i tada, ambasada je imala pristup različitim američkim strukturama vlasti", rekao je Teliženko.

Pored toga, bivši diplomata je primetio "hlađenje" Vašingtona prema ukrajinskoj temi.

"Naša zemlja nije na drugom ili čak desetom mestu na listi američkih prioriteta, a problem samo otežava činjenica da ukrajinski političari koji dolaze u Vašington donose sa sobom prigovore i žalbe kao i pre nekoliko godina", rekao je on.

Sastanak između Porošenka i Trampa održan je 20. juna 2017. godine. Nakon toga, ukrajinski lider izjavio je da je razgovarao sa američkim predsednikom o podršci Ukrajine u borbi protiv "ruske agresije" i dalje politike sankcija protiv Moskve. Bela kuća je naglasila da su se predsednici sastali da razgovaraju o podršci za mirno rešavanje situacije u Donbasu.

Kasnije su mediji, navodeći izvore u Kijevu da su posrednici Porošenka platili Kohenu najmanje 400.000 dolara da organizuje sastanak. Ove informacije su odbacili i zvanični Kijev i savetnik američkog predsednika.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

 



  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Press-služba prezidenta Ukrainы/Nikolaй Lazarenko/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost