BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Prof. dr Ljiljana Marković: Prilagođavanje novim izazovima u obrazovanju

Prof. dr Ljiljana Marković: Prilagođavanje novim izazovima u obrazovanju
05.05.2020. god.
Sa prof. dr Ljiljanom Marković, našim svetski priznatim stručnjakom za japanologiju i v.d. dekankom Filološkog fakulteta, razgovarali smo o aktuelnim pitanjima univerzitetske nastave u uslovima vanrednog stanja.

Sa prof. dr Ljiljanom Marković, Filološki fakultet je bio među prvima koji je prešao na digitalnu nastavu usled pojave COVID-a 19. Kako izgleda kod vas nastava na taj način?

Filološki fakultet je, u skladu sa svojom dugogodišnjom tradicijom uvođenja uvek najnaprednijih tehnologija još 2009. godine uveo nastavu na daljinu u okviru načela blended learninga, a radi unapređivanja kvaliteta nastave koja se inače održavala u učionici odnosno uživo. Način na koji je uvođenje Moodle platforme obezbeđivao kvalitet unapređivanja nastave je upravo mogućnost predstavljanja bogatije literature studentima za savladavanje gradiva, pošto je u isto vreme na Filološkom fakultetu sprovedena i prva temeljna didaktička revolucija. Zapravo, u sklopu priprema za prvu akreditaciju Filološkog fakulteta prešlo se na metodologiju autonomije učenja (learner autonomy) i principa projektne nastave. Ova dva radikalno različita metodička pristupa nastavi podrazumevala su neophodnost široke resursne baze literature i drugih nastavnih sadržaja, koji su u masovnom pristupu nastavi mogli da obezbede jedino onlajn tehnologije. Profesor Dejvid Litl, koji je bio naš konsultant u reformi metodologije nastave, održao je čitav niz seminara pomoću kojih su naši nastavnici i saradnici obučeni i zahvaljujući čemu su mogli da delotvorno usvoje delotvnorne principe nastave zasnovane na najsavremenijim tehnološkim mogućnostima. Sve ovo je uradjeno u okviru Tempus projekta REFLECS. 

Kada se pojavila pandemija KOVID-a-19 naša već tokom 11 godina intenzivno razvijana nastava uz korišćenje Moodle platforme mogla je da se brzo prilagodi potrebi držanja ne samo dela nastave, već i celokupne nastave putem metoda digitalnog rada. Tako se ukupno 1543 predmeta na Filološkom fakultetu drže putem platforme Moodle, 55 preko zuma, 60 preko skajpa i korišćenjem mogućnosti koje pruža i-mejl, Fejsbuk, kao i kombinacijom ovih digitalnih mogućnosti.  

Da li je bilo poteškoća prilikom navikavanja studenata na nov način rada? Kako ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima?

S obzirom da je način rada putem korišćenja Moodle platformi u nastavi već 11 godina prisutan na Fakultetu, naši studenti su uglavnom prirodno prihvatili i proširenje ovog načina rada na držanje ukupne nastave tokom proteklih 7 nedelja rada. Studentima je bilo neobično što nemaju i onaj „učionički“ deo nastave, ali su interaktivnost u nastavi, na koju su navikli, ostvarivali putem onlajn konsultacija sa profesorima i saradnicima. Izuzetno smo zadovoljni rezultatima postignutim tokom ovog perioda onlajn nastave, prvenstveno zbog toga što su studenti veoma revnosno pohadjali onlajn nastavu, provodili veliki broj sati u radu na Moodle grupama za svoje odabrane predmete i pokazali izuzetan entuzijazam u korišćenju resursa koji su im ponudjeni na Moodle grupama. 

 A da li je profesorima bilo teško da se prilagode novom načinu predavanja i rada sa studentima? 

Profesorima je bilo veoma teško, pre svega, da upotpune nastavne sadržaje na Moodle grupama za svoje predmete, jer su oni sada morali da budu sveobuhvatni, pošto nastave uživo više nije bilo. To zahteva veliku pripremu i mukotrpan rad na iznalaženju zadataka koje studenti ispunjavaju i rešavaju isključivo preko Moodle grupe. Posebno je bilo zahtevno za one profesore koji su tek sada, u periodu KOVID-a, prešli na nastavu korišćenjem onlajn resursa i kreirali deo nastave na svojim predmetima isključivo za nastavu na daljinu. 

 Na koji način će biti organizovano polaganje ispita?

U skladu sa više puta ponovljenim stavom prosvetnih vlasti, provere znanja putem predispitnih obaveza mogu da se organizuju onlajn, dok se završni deo ispita odvija u sedištu obrazovne ustanove, dakle, student mora fizički da pristupi u sedište Fakulteta, Studentski trg 3. 

 

M. N. 

Foto: Arhiva 

 

 

Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Nakon zimskog raspusta, koji je trajao nešto duže zbog mera protiv pandemije, Likovna radionica počinje sa radom u svojim prostorijama od 20.januara.     "Jedva čekamo da krenemo sa radom, naravno, ...


Grafički dizajn je, ukratko rečeno, „umjetnost ili vještina kombinovanja teksta i slika u reklamama, magazinima i knjigama“.

Najveća opasnost za gubitak stečenog ugleda organizacije je krizna situacija. Kriza je neplanirani i neželjeni izrazito negativni proces koji traje određeno vrijeme. Krizni negativni uticaj može ugroziti dugoročni opstanak...


​Pozivamo ceo srbski narod da u ovom trenutku bude jedinstven, da iskaže svoj stav, jer je dovedeno u pitanje opstanak ne jednog njegovog dela, već srbskog naroda u celini....

Centar za međunarodnu javnu politiku, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, organizovao je panel diskusiju pod nazivom „U susret COP 25 – svet i klima 2020“ na kojoj...


Državni sekretar Ivan Karić otvorio je finalno takmičenje i zasadio crveni hrast u okviru pilot programa koje organizuje Eko Klub Srbije pod nazivom "Šta znaš o ekologiji - Planetometar...


Ostale novosti iz rubrike »