BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Studenti pozivaju srbski narod

Studenti pozivaju srbski narod
28.12.2019. god.
​Pozivamo ceo srbski narod da u ovom trenutku bude jedinstven, da iskaže svoj stav, jer je dovedeno u pitanje opstanak ne jednog njegovog dela, već srbskog naroda u celini. Srbskom narodu se sistematski, gde god se nalazio, krade identitet, potura drugi jezik, druge vrednosti, potura se druga crkva. U Crnoj Gori se nije zaustavilo samo na poturanju. U Crnoj Gori nam se krade sve ono što nas čini Srbima, sve ono što ni Osmanlije nisu uspele da nam ukradu. Tokom naše duge i često bolne istorije, bili smo proterivani, ugnjetavani i zatirani, ali smo kao narod opstali uz pomoć naše Crkve. Sada je došao red na nas da sačuvamo našu Crkvu, jer čuvajući nju, čuvamo sebe i budućnost našeg pokolenja.
 
​Ovo je jedan od onih istorijskih trenutaka o kojima smo čitali ili učili u školi, prelomni trenutak, trenutak kada se istorija dešava u sadašnjosti. Ono što radimo sada biće urezano u naš identitet u budućnosti, onako kako danas branimo naše ponosno ime, tako će nas pamtiti naši potomci. Danas je trenutak da pokažemo da smo mi dostojni potomci, da bismo sutra bili dostojni preci. Ako danas ne odbranimo srbski narod sutra neće biti srbskog naroda ni u Crnoj Gori, ni na Kosovu i Metohiji, ni u centralnoj Srbiji, ako danas ne odbranimo Srpsku pravoslavnu crkvu, to znači da nas već nema!
 
​Crna Gora, sinoć je okaljala imena svih slavnih predaka kada je u Skupštini Crne Gore usvojen zakon kojim se srbskom narodu otimaju Ostrog, Morače, Savine i druge nebrojene svetinje. Šaka ljudi je podigla svoje ukaljane šake da njima trajno ukalja srbsko ime i srpske svetinje, Crnu Goru međutim, ne čini šaka neljudi, ne čini Skupština, ne čine političari, Crnu Goru čini njen narod, čine njeni koreni i čini je Srbska pravoslavna crkva. Temelji Crne Gore nastali su, između ostalog, i na Srbskoj pravoslavnoj crkvi i tradicionalnim vrednostima koje naša Crkva vekovima baštini. Danas u Crnoj Gori branimo svako slovo našeg imena, svaki datum naše prošlosti, svaki novi dan naše budućnosti.
 
​I nismo samo mi, Srbi pravoslavne veroispovesti ugroženi. Zakonom jeste ugrožen ceo pravoslavni svet, ali su ovim necivilizacijskim aktom, nepojmljivim za XXI vek, pogođeni i pripadnici muslimanske, rimokatoličke i svih ostalih verskih zajednica u Crnoj Gori. I ovim putem im svima pružamo podršku!
 
​Molimo sve nadležne institucije srbskog naroda da reaguju i pomognu našem narodu u odbrani identiteta,apelujemo na Srpsku akademiju nauka i umetnosti, univerzitete, fakultete i studente da daju podršku našem narodu u Crnoj Gori. Važna je činjenica da će, ukoliko danas ovo prođe, po istom principu sutra takozvana država Kosovo oteti Dečane, Gračanicu i sve druge srpske svetinje na Kosovu i Metohiji. Jedan presedan uvek postaje pravilo, a ovaj presedan postaće prvo slovo u nekrologu srbskom narodu.
​U mislima i srcima smo sa našim sunarodnicima u Crnoj Gori i pozivamo ih da nastave sa otporom i istraju kakve god ih muke snašle u toj borbi. Najveći je teret, braćo na vama, istrajte i pokažite zašto je srbski narod opstao do dana današnjeg, pokažite zašto je pitanje crkve istovremeno pitanje jednog naroda i pokažite ponovo na delu da je „Tvrd orah voćka čudnovata“!
 
Predsedništvo SKONUS-a
28.12.2019. godine
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Nakon zimskog raspusta, koji je trajao nešto duže zbog mera protiv pandemije, Likovna radionica počinje sa radom u svojim prostorijama od 20.januara.     "Jedva čekamo da krenemo sa radom, naravno, ...


Sa prof. dr Ljiljanom Marković, našim svetski priznatim stručnjakom za japanologiju i v.d. dekankom Filološkog fakulteta, razgovarali smo o aktuelnim pitanjima univerzitetske nastave u uslovima vanrednog stanja.

Grafički dizajn je, ukratko rečeno, „umjetnost ili vještina kombinovanja teksta i slika u reklamama, magazinima i knjigama“.


Najveća opasnost za gubitak stečenog ugleda organizacije je krizna situacija. Kriza je neplanirani i neželjeni izrazito negativni proces koji traje određeno vrijeme. Krizni negativni uticaj može ugroziti dugoročni opstanak...

Centar za međunarodnu javnu politiku, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, organizovao je panel diskusiju pod nazivom „U susret COP 25 – svet i klima 2020“ na kojoj...


Državni sekretar Ivan Karić otvorio je finalno takmičenje i zasadio crveni hrast u okviru pilot programa koje organizuje Eko Klub Srbije pod nazivom "Šta znaš o ekologiji - Planetometar...


Ostale novosti iz rubrike »