booking.com
Početna stranica > Novosti

Beograd u pravnoj ofanzivi kako bi zaštitio srpsku imovinu u Hrvatskoj

Beograd u pravnoj ofanzivi kako bi zaštitio srpsku imovinu u Hrvatskoj
01.03.2018. god.
Srbija bi sa slučajem otimanja privatnog vlasništva vrijednog milijarde evra mogla pred Ujedinjene nacije i Evropsku uniju.

 Nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da odbije tužbu srbskog preduzeća “Mladost turist“ protiv Hrvatske za vraćanje imovine na Murteru, koju je država poklonila jednoj školi, u hrvatskim medijima pojavili su se naslovi da je to znak da “Srbima ne treba vratiti predratnu imovinu“.

 
 Međutim, zastupnik nekoliko srbskih, ali i preduzeća iz BiH u Strazburu, Zoran Ristić, kaže da ova odluka ne znači da Srbima neće biti vraćene nekretnine koje je Hrvatska eksproprisala poslije rata, da je do pogrešnog tumačenja odluke dovela izjava predstavnice Hrvatske, koja je tendenciozna i netačna.
 
“Odluka zapravo znači da se povraćaj privremeno odlaže, što zapravo ide naruku vlasnicima srpske imovine u Hrvatskoj. Iskoristili smo pravo žalbe, a već iduće nedjelje idem u Strazbur da bih je obrazložio. Tražićemo od Suda da zabrani Saboru Hrvatske donošenje seta zakona koji bi diskriminisali prava Srba i njihovu imovinu dali drugima“, kaže Ristić.
 
Evropski sud zapravo je prihvatio pravno tumačenje hrvatskih sudova da Bečki sporazum o sukcesiji ne daje pojedincima i firmama pravni osnov za povrat imovine, već da će on biti moguć samo ako Srbija i Hrvatska potpišu bilateralni sporazum za sprovođenje Anksa G kojem se jasno kaže da svima moraju biti vraćena prava koja su imali uoči rata, a svi ugovori sklopljeni za vrijeme rata, pod pritiscima i prijetnjama, moraju biti proglašeni ništavnim.
 
Međutim, Hrvatska rješavanje ovog pitanja uporno odbija već 14 godina.


  • Izvor
  • Sputnjik (Foto: Pixabay)


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Gradsko veće Kragujevca dalo je saglasnost za potpisivanje dva Memoranduma o razumevanju između grada i Danskog saveta za izbeglice.


Na teritoriji cijele Republike Srpske tokom 2017. godine prometovano je nekretnina, zemljišta i drugih nepokretnosti u ukupnoj vrijednosti 483.750.934 KM, a cijena najskuplje prometovanog stana iznosila je 631.000 KM,...


Ostale novosti iz rubrike »