booking.com
Početna stranica > Novosti

Koliko su plaćeni najskuplji stan i kuća u RS u protekloj godini?

Koliko su plaćeni najskuplji stan i kuća u RS u protekloj godini?
02.01.2018. god.
Na teritoriji cijele Republike Srpske tokom 2017. godine prometovano je nekretnina, zemljišta i drugih nepokretnosti u ukupnoj vrijednosti 483.750.934 KM, a cijena najskuplje prometovanog stana iznosila je 631.000 KM, podaci su iz Registra cijena nepokretnosti koji vodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP).
Cijena najskuplje prometovane kuće iznosila je 618.123 KM, najskuplji metar kvadratni stambenog prostora koštao je 4.344 KM, dok je cijena najskuplje prometovanog poslovnog prostora bila 845.790 KM odnosno 6.173 KM po metru kvadratnom, rečeno je Srni u RUGIP-u.
 
Iz ove uprave navode da je tokom 2017. godine prometovano 15.516 kuća, stanova, poslovnih, stambeno-poslovnih, industrijskih i poljoprivrednih objekata te građevinskog, poljoprivrednog i ostalog zemljišta, kao i šuma, pašnjaka, ribnjaka i drugih nepokretnosti.
 
U Registru cijena nepokretnosti tokom prošle godine evidentirana su 8.844 kupoprodajna ugovora koja su bila predmet upisa vlasništva u područnim jedinicama i kancelarijama RUGIP-a.
 
Najviše kupoprodajnih ugovora evidentirano je na području Banjaluke, a najmanje na području Krupe na Uni.
 
RUGIP od početka 2017. godine na teritoriji cijele Republike Srpske evidentira sve kupoporodajne ugovore na osnovu kojih se vrši promet i knjiženje nepokretnosti.
 
Evidentirani podaci iz kupoprodajnih ugovora koji se odnose na cijenu, površinu i vrstu nepokretnosti od 29. novembra 2017. godine javno su dostupni na zvaničnoj internet stranici RUGIP-a.
 
Uspostavljanje i vođenje Registracije na nepokretnosti u Republici Srbskoj omogućeno je zahvaljujući švedskom donatorskom projektu za unapređenje zemljišne administracije u BiH "CILAP".
 
Direktna korist od uspostavljanja i vođenja Registracije na nepokretnosti ogleda se u uspostavljanju transparentnog i stabilnog tržišta nepokretnosti, te porastu bruto domaćeg proizvoda.
 
Registracija na nepokretnosti služi i za izradu planova i izvještaja neophodnih za praćenje tržišta i za potrebe modeliranja masovne procjene vrijednosti nepokretnosti za potrebe stanovništva, banaka, investitora, procjenilaca.
 
Uspostavljanje Registracije na nepokretnosti značajno je i za poslove eksproprijacije, kreiranje politike upotrebe zemljišta te uzimanje hipotekarnih kredita.


  • Izvor
  • Nezavisne


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Gradsko veće Kragujevca dalo je saglasnost za potpisivanje dva Memoranduma o razumevanju između grada i Danskog saveta za izbeglice.


Srbija bi sa slučajem otimanja privatnog vlasništva vrijednog milijarde evra mogla pred Ujedinjene nacije i Evropsku uniju.

Vlast Federacije BiH menja stare zemljišne knjiga novim katastarskim evidencijama, ali bez obaveštavanja raseljenih Srba! Ukoliko se vlasnik ne javi u roku od 60 dana, zemljište se automatski knjiži...


 Nakon meseci i meseci traganja našli ste stan iz snova: idealna lokacija, spratnost i orijentacija, prava struktura i cena. Blizina škole, vrtića, zdravstvenih centara ili pijace su prioritet na...

 Sudeći prema informacijama iz agencija za prodaju nekretnina, u većini bosanskohercegovačkih gradova i dalje se bilježi pojeftinjenje stanova, a u Sarajevu su, naprimjer, cijene kvadratnog metra stambenog prostora danas...


Kada su stručnjaci prvi put pogledali projekat običnog čoveka iz Srbije, ostali su zaprepašćeni i sve što su izustili bilo je - "šta je Tesla značio u struji, to...


Ostale novosti iz rubrike »