Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Italija protiv „turističkih koridora“ između država EU, te poziva na momentalno otvaranje svih granica

RT: Italija protiv „turističkih koridora“ između država EU, te poziva na momentalno otvaranje svih granica
19.05.2020. god.


Italija je pozvala druge zemlje EU da zajedno rade na reanimaciji turističke industrije nakon pandemije koronavirusa, istupajući protiv bilo kakvih bilateralnih sporazuma između zemalja članica, nakon što je, kako se izveštava, Rim razmišljao da učini upravo to.

Sve evropske zemlje trebale bi otvoriti svoje granice odmah nakon prolaska vrhunca koronavirusa, rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo u govoru koji je objavljen u ponedeljak na Fejsbuku.


„Moramo ponovo pokrenuti zemlju i osigurati sigurnost Italijana. To je zbog toga jer Italija ima mogućnost da ugosti turiste iz drugih zemalja EU. Već radimo na sigurnom i konkretnom turističkom planu”, rekao je on.


Ranije tokom dana, italijanski ministar spoljnih poslova razgovarao je sa svojim kolegama iz drugih zemalja EU putem video veze. Sastanak je bio fokusiran na oživljavanje turističkog sektora, koji je teško pogođen pandemijom. Za Italiju je turizam posebno važan, jer ostaje jedan od temelja ekonomije mediteranske države.

„Dogovorili smo se da zajedno radimo na organizovanju turističke sezone. Neće postojati turistički koridori zasnovani na bilateralnim sporazumima. To je neprihvatljivo i protivno je evropskom duhu”, rekao je Di Majo.


Njegova izjava očigledno je nagovestila promenu stava Rima, koji je donedavno želeo da dozvoli prekogranično kretanje turista bez čekanja na ostale članice EU. Prošle nedelje su italijanski mediji objavili da vlasti te zemlje gledaju na potencijalne turističke sporazume sa Nemačkom, Rusijom i Kinom, koje bi predviđale pomenute „koridore“.

Tokom vikenda, italijanski premijer Đuzepe Konte je najavio da će ta zemlja dozvoliti ulazak evropskim turistima, ukidajući obavezni karantinski period od 14 dana koji sa početkom od 3. juna. Francuski zvaničnici su ga odmah osudili, a ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner je optužio Rim za podrivanje jedinstva bloka.


„Za nas je veoma važno da svoje odluke koordinišemo na evropskom nivou, posebno u vezi sa šengenskim prostorom. Ali danas se to ne događa“, rekao je tada Kastaner.

Italija je jedna od najteže pogođenih država koronavirusom, sa više od 225.000 slučajeva, uključujući više od 32.000 preminulih. Zemlja je uvela snažne mere ograničenja, da bi se širenje virusa potom drastično usporilo.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Alessandro Garofalo / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Portugalski ministar spoljnih poslova Augusto Santos Silva rekao je da su vrata zemlje otvorena za turiste, jer ona postaje jedna od prvih evropskih država koja je dočekala posetioce.


Od početka epidemije Aleksandar Andrejić je poslao lekarima lokalne bolnice preko hiljadu porcija hrane, 

  Proleće i leto gotovo da ne postoje u ovom udaljenom severnom regionu Rusije. Ovo je najbolje mesto na svetu za uživanje u pecanju na ledu, vožnji motornim sankama ili...


Monumentalne građevine bez kojih je nezamisliva raskoš Sankt Peterburga Zimski dvorac

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (JUTA) poslala je preporuku svim agencijama-članicama da se putovanja otkažu do 31. maja.


  Ova vatrena ostrva sa vulkanima, gejzirima, jezerima ključale vode i crnim peskom predmet su ništa manje vatrenih decenijskih, ako ne i vekovnih, sporova između Rusije i Japana. Ovo mesto...


Ostale novosti iz rubrike »