Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Upoznajte regione Rusije: Čukotka, surova zemlja leda na kraju sveta

Upoznajte regione Rusije: Čukotka, surova zemlja leda na kraju sveta
17.05.2020. god.

 


Proleće i leto gotovo da ne postoje u ovom udaljenom severnom regionu Rusije. Ovo je najbolje mesto na svetu za uživanje u pecanju na ledu, vožnji motornim sankama ili psećim zapregama.

Krajolik

Rusi su otkrili i osvojili Sibir u 16. veku, a do prve polovine 17. veka stigli su do Tihog okeana. Poluostrvo Čukotku otkrili su slučajno kada je 1648. godine Semjon Dežnjov tražio šansu za razvoj trgovine u onome što je zvao „ledeno more” (danas Severni ledeni okean). Bure su uništile tri od sedam njegovih brodova, a talasi su ga odneli do obala Čukotke, piše 
Russia beyond.

Danas u najvećem gradu na Čukotki, Anadiru, često možete videti živopisne kuće obojene u crveno, žuto, zeleno i plavo, što inače nije uobičajen prizor u Rusiji. Zašto ovdašnji stanovnici vole ovako jarke boje? Zato što tako lakše pronalaze svoje domove u snežnoj oluji.

Ljudi

Starosedeoci Čukotke su Čukče, narod koji je dugo pružao otpor ekspanziji Ruske imperije, i Eskimi, koje su istraživači nekada opisivali kao „ljude sa zubima” zbog morževih zuba koje su nosili na odeći.

Čukče i Eskimi su razvili specifičan način života u surovim uslovima koji se nije mnogo promenio tokom vekova. Žive u nomadskim šatorima „jarangama” i pre svega se bave uzgojem irvasa, pecanjem u otvorima na ledu i lovom u moru.


Detalji

Pseće zaprege su najpopularnije prevozno sredstvo u čukotskoj tundri. To nije samo turistička atrakcija, već se lokalni goniči pasa zaista aktivno bave svojim poslom. Tu možete sresti i bele medvede i morževe. Čukotka je blagoslovena nedirnutom prirodnom lepotom kakva se retko sreće bilo gde na svetu. Jedna od najnezaboravnijih avantura u vašem životu mogla bi biti vožnja brodićem duž obala Beringovog mora.

 


Russia beyond  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Getty Images / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Portugalski ministar spoljnih poslova Augusto Santos Silva rekao je da su vrata zemlje otvorena za turiste, jer ona postaje jedna od prvih evropskih država koja je dočekala posetioce.


Od početka epidemije Aleksandar Andrejić je poslao lekarima lokalne bolnice preko hiljadu porcija hrane, 

Italija je pozvala druge zemlje EU da zajedno rade na reanimaciji turističke industrije nakon pandemije koronavirusa, istupajući protiv bilo kakvih bilateralnih sporazuma između zemalja članica, nakon što je, kako...


Monumentalne građevine bez kojih je nezamisliva raskoš Sankt Peterburga Zimski dvorac

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (JUTA) poslala je preporuku svim agencijama-članicama da se putovanja otkažu do 31. maja.


  Ova vatrena ostrva sa vulkanima, gejzirima, jezerima ključale vode i crnim peskom predmet su ništa manje vatrenih decenijskih, ako ne i vekovnih, sporova između Rusije i Japana. Ovo mesto...


Ostale novosti iz rubrike »