booking.com
Početna stranica > Novosti

Nasleđe Nikolaja Kasatkina: Kako izgledaju pravoslavni hramovi u Japanu?

Nasleđe Nikolaja Kasatkina: Kako izgledaju pravoslavni hramovi u Japanu?
06.07.2019. god.


Japanska pravoslavna crkva je 1970. godine dobila autonomiju od Ruske pravoslavne crkve. Iste godine je kanonizovan njen osnivač, ruski misionar Nikolaj Kasatkin. Bogosluženja u pravoslavnim hramovima Japana vrše se uglavnom na japanskom jeziku. Pored pravoslavnih hrišćana posećuju ih i predstavnici drugih hrišćanskih denominacija.

1. Hram Vaskrsenja Hristovog (Nikolaj-do), Tokio 1891. 

Najpoznatiji pravoslavni hram u Japanu smešten je u jednoj od najprometnijih četvrti Tokija, a ime je dobio po ruskom misionaru 20. veka Nikolaju Kasatkinu (Japanskom) koji je bio inicijator njegove izgradnje. Hram je projektovao sanktpeterburški profesor arhitekture M. A. Ščurupov, a ikone za drveni ikonostas u tri nivoa naslikao je sanktpeterburški dvorski ikonopisac V. M. Pešehonov. I zvona su dovezena iz Rusije. Hram je dosta oštećen 1923. godine u zemljotresu Veliki Kanto u kome je izginulo mnogo ljudi. Zvonik se srušio i probio kupolu, a u strašnom požaru je uništena unutrašnjost. Kasnije je hram obnovljen. Prošle godine su posle 90 godina prvi put postavljena nova zvona, koja su izlivena u Jaroslavskoj oblasti.

2. Hram Vaskrsenja Hristovog, Hakodate 1859. 

Ovo je prvi pravoslavni hram u Japanu. Podignut je 1858. kao hram pri konzulatu, kada je otvoren i prvi ruski konzulat u Japanu. Ovde je 1861-1869. služio Nikolaj Japanski. Zvuk crkvenih zvona nije uobičajen u Japanu. Zbog toga su meštani dali hramu ime „gan-gan-dera“ (hram „ding-dong“). Hram je potpuno izgoreo u velikom požaru koji je 1907. godine besneo u Hakodatu, ali je zatim zahvaljujući Nikolaju Japanskom pred njegovu smrt sagrađen novi hram od cigle.

 
3. Hram Blagoveštenja Presvete Bogorodice, Kjoto 1903. 

Unutrašnjost se praktično nije menjala od 1903. godine. Hram je ukrašen vrlo lepim belim ikonostasom koji je izradio moskovski majstor J. J. Jepanešnjikov. U ovoj crkvi se čuvju ikone svetog Nikolaja Čudotvorca koje su priložili ruski ratni zarobljenici kada su ovde bili razmešteni za vreme Rusko-japanskog rata, kao i svetinje dobijene na poklon od Jovana Kronštatskog.

4. Hram Preobraženja Gospodnjeg, Saporo 1971. 

Ovde se može videti najveća kolekcija ikona japanske slikarke Rin Jamasita (na krštenju je dobila ime Irina, 1857-1939). Rin je bila poreklom iz samurajske porodice. Ona je prva žena japanske nacionalnosti koja se školovala u Rusiji – bila je na stažiranju u ikonopisačkom ateljeu u Sankt Peterburgu. Tokom života je naslikala mnoštvo ikona, između ostalih i ikonu koja je poklonjena careviću Nikolaju Aleksandroviču kada je on posetio Japan 1891. godine. Njene ikone i danas krase mnoge pravoslavne hramove širom Japana.

5. Tojohaški hram svetog apostola Mateja, Tojohaši 1915. 

Hram svetog apostola Mateja u prefekturi Aiči ima zanimljive arhitektonske detalje. Na primer, dekor na spojevima lezena i venaca na fasadama urađen je u tradicionalnom japanskom stilu. Uzgred, hram je projektovao Mojsije Kavamura, isti arhtekta koji je sagradio i hram u Hakodati.

6. Hram Bogojavljenja Gospodnjeg, Nagoja 2010. 

Prvi hram na ovom mestu bio je posvećen Blagoveštenju i podignut je 1913. godine. On je do temelja izgoreo u napadu avijacije SAD tokom Drugog svetskog rata. Novi kameni hram je podignut u tradicionalnom ruskom stilu i podseća na srednjovekovne hramove Suzdalja.

7. Hram Silaska Svetoga Duha, Tokušima 1980. 

Hram se nalazi na ostrvu Šikoku, gde je od davnina budizam bio veoma zastupljen. Ovde se mogu videti ikone koje je naslikala Rin Jamasita.

8. Hram Preobraženja, Izu 1812. 

Na poluostrvu Izu, koje privlači turiste svojim termalnim izvorima, takođe postoji pravoslavni hram. Podignut je 1912. godine za svega tri i po meseca. Tada se Nikolaj Japanski teško razboleo, pa su vernici tog područja požurili da sagrade hram kako bi se u njemu molili za Nikolajevo zdravlje. Ikonostas i polijelej su preneti ovamo iz bivšeg vojnog hrama u Port Arturu. Ovde se može videti Raspeće koje je naslikala Rin Jamasita.

Russia beyond  • Izvor
  • foto: WSK/Wikipedia/Getty Images / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Usred Tatarstana, ruskog regiona na reci Volgi, gde većina stanovnika ispoveda islam, još uvek postoji selo naroda Čuvaši čiji žitelji nisu primili ni hrišćanstvo ni islam. Naprotiv, revnosno se...


Na ovom neverovatnom mestu u kamenu je ovekovečeno nekoliko stupnjeva evolucije. Ali, ako planirate da ga posetite, obratite pažnju: pod uticajem prirode tehnika ovde lako može da otkaže. L...

  Za one koji žele nešto drugačiji odmor adrenalinska staza za panoramsko spuštanje biće prava atrakcija. Domaćine u Raščićima raduje što će i pećina dugo skrivena od pogleda javnosti biti...


Najviši pravoslavni hram nalazi se u neosvojivoj tvrđavi sa moćnim bastionima. Istorija Petropavlovske tvrđave je krajnje neobična. Ona nikada nije branjena jer nikada nije napadnuta. Služila je kao grobnica...

Pandorina kutija iz koje je teško pronaći izlaz, pećina Crnog đavola u kojoj ljudi gube razum ili živopisna ledena pećina na aktivnom vulkanu - neka od ovih udaljenih mesta...


Sundrunske kekure čini grupa visokih kamenih stubova usred jakutske tundre u sunčanom Sibiru. Za penjanje je bio zadužen austrijski planinar, dok je iza fotoaparata stajao ruski fotograf. Ovo područje je...


Ostale novosti iz rubrike »