booking.com
Početna stranica > Novosti

Najneobičnija tvrđava u Rusiji koju obavezno treba da posetite

Najneobičnija tvrđava u Rusiji koju obavezno treba da posetite
25.05.2019. god.


Najviši pravoslavni hram nalazi se u neosvojivoj tvrđavi sa moćnim bastionima. Istorija Petropavlovske tvrđave je krajnje neobična. Ona nikada nije branjena jer nikada nije napadnuta. Služila je kao grobnica ruskih imperatora, kao tamnica za ruske revolucionare, zatim za članove carskog doma Romanov, a u sovjetsko vreme u njoj je bila smeštena naučna laboratorija pod pečatom najstrože državne tajne.

1. Tvrđava je podignuta na Zečijem ostrvu na ušću reke Neve. Utemeljena je 27. maja 1703. godine kao centar nove prestonice Petra I. Dan kada su počeli radovi na Petropavlovskoj tvrđavi praznuje se kao rođendan Sankt Peterburga.

 

2. Predanje kaže da je na ostrvu bilo mnogo divljih zečeva. Jedan je čak skočio na čizmu ruskog cara Petra I kada je ovaj izašao iz čamca i kročio na ostrvo. Postoji i zečev spomenik na vodi blizu Joanovskog mosta koji povezuje ostrvo sa obalom reke. Mnogi bacaju novčić na ovaj spomenik verujući da će im to doneti sreću.

3. Petar Veliki je hteo da pokaže kako je Sankt Peterburgu bilo suđeno da postane najvažniji grad u Rusiji i da svojom arhitekturom zaseni čak i Moskvu. Jedan od njegovih najambicioznijih projekata bio je Hram svetih apostola Petra i Pavla podignut unutar tvrđave. Izgradnja hrama je počela 1712. i trajala je 21 godinu.

4. Hram je visok 122,5 m. Bila je to najviša građevina u Rusiji sve do 1952. godine, kada je u Moskvi na Koteljničkom keju podignuta zgrada visoka 176 metara. Hram svetih apostola Petra i Pavla i danas je najviša pravoslavna crkva na svetu.

 5. Hram je dva veka služio kao imperatorska grobnica. U njemu se još uvek čuvaju posmrtni ostaci skoro svih ruskih imperatora, počev od Petra Velikog.

6. Tvrđava je uvek bila spremna za bitku, ali nikada nije učestvovala ni u jednom boju. Doduše, u Dugom svetskom ratu je intenzivno bombardovana i tada je hram ozbiljno oštećen.

7. Petropavlovska tvrđava je korišćena kao glavni politički zatvor u Rusiji. Među njegovim čuvenim zatvorenicima bili su i Aleksej, sin Petra Velikog, i članovi ruske Privremene, svrgnute u boljševičkoj revoluciji 1917. godine. Unutar tvrđave su čak i streljani pojedini članovi porodice Romanov.

8. Boljševici su 1925. godine hteli da sruše Petropavlovsku tvrđavu i da na njenom mestu sagrade stadion za fudbalski klub Zenit. Srećom, odustali su od svoje varvarske namere.

 

9. Od 1920-ih tvrđava služi kao muzej. Pored toga, u njoj su bile smeštene dve važne organizacije. Jedno je Sanktpeterburška kovnica novca, a drugo je tajna Gasno-dinamična laboratorija koja je dala ogroman doprinos razvoju sovjetskih vojnih i kosmičkih tehnologija. Kovnica novca se i danas tamo nalazi, dok je laboratorija odavno uklonjena, a u njenim prostorijama je sada Muzej kosmonautike i raketne tehnike.

10. U tvrđavi se nalazi i jedan od najneobičnijih spomenika Sankt Peterburga – skulptura Petra Velikog sa ogromnim telom i malom glavom. Vajar je napravio tačnu kopiju carevog lica koristeći posmrtnu masku.

11. Svakoga dana u podne se pucnjem iz artiljerijskog oruđa u tvrđavi označava tačno vreme. Puca se školskom municijom samo iz jednog topa, ali se uvek puni i drugi top da bude u pripravnosti ukoliko glavni slučajno zakaže. U ovoj ceremoniji učestvuju ugledni gosti Sankt Peterburga. Na primer, 2003. godine je iz topa pucao princ Čarls.

Boris Jegorov, Russia beyond  • Izvor
  • foto: © Sergej Fomin/Global Look Press / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Pandorina kutija iz koje je teško pronaći izlaz, pećina Crnog đavola u kojoj ljudi gube razum ili živopisna ledena pećina na aktivnom vulkanu - neka od ovih udaljenih mesta...


Sundrunske kekure čini grupa visokih kamenih stubova usred jakutske tundre u sunčanom Sibiru. Za penjanje je bio zadužen austrijski planinar, dok je iza fotoaparata stajao ruski fotograf. Ovo područje je...

Prekriveno tisovim šumarkom ostrvo Petrova gubi se u Japanskom moru. I kako kažu meštani, njegove kapije nikada nisu bile otvorene za sve. Manje ostrvo, kilometar dugačko, nazvano po oficiru


Poverujte svojim očima i u Sibiru, na Uralu i Dalekom istoku Rusije pronađite ova lepa i netipična mesta. Kada pogledate ove prizore, lako ih možete pomešati sa nekom od lokacija...

Fantastična zdanja, gradovi i oblasti – od Crvenog trga u Moskvi do Hersonesa na Krimu – nosioci su ogromnog istorijskog i kulturnog nasleđa. 1. Istorijski centar Sankt


Ako ste u potrazi za rajem na zemlji, naći ćete ga na ruskom Altaju.  


Ostale novosti iz rubrike »