booking.com
Početna stranica > Novosti

Zavirite na ruske Maldive na kraju sveta

Zavirite na ruske Maldive na kraju sveta
05.05.2019. god.


Prekriveno tisovim šumarkom ostrvo Petrova gubi se u Japanskom moru. I kako kažu meštani, njegove kapije nikada nisu bile otvorene za sve.

Manje ostrvo, kilometar dugačko, nazvano po oficiru ruske flote iz 19. veka Aleksandru Petrovu, nalazi se na rubu Rusije u Japanskom moru.

Ostrvo je otkrila ruska ekspedicija 1860. godine, a krajem prošlog veka ušlo je u sastav Lazovskog rezervata prirode u Primorskom kraju.

Ispreda se legenda da su tisovo drveće pre hiljadu godina ovde posadili razbojnici iz Kine kojima je ostrvo služilo za religiozne obrede.

Stvar je u tome što je tisovo drvo bilo visoko vrednovano i korišćeno kao svojevrsna valuta u trgovanju.

Na ostrvu Petrova nema ni jednog pravog stabla, tisovo drveće je usled vekovne izloženosti jakim vetrovima isavijano i međusobno isprepletano.

 

Ako se popnete na najvišu tačku na ostrvu biće vam jasno zašto je ono vekovima predstavljalo neosvojivu tvrđavu. Visoke oštre stene s jedne strane i besno more s druge, nisu davali nikakvu nadu da se tuđinci ovde mogu probiti.

Iako se čini da se ostrvo nalazi na dohvat ruke od kopna, to je samo iluzija. U vreme  nepogode nije naimalo lako dokopati se kopna, pa meštani govore da ostrvo nikome ne dozvoljava da pređe njegov prag.

Preko puta ostrva, na kopnu nalazi se zaliv Raspevanog peska. Ime je dobio po finom belom pesku na plaži koji prilikom hoda proizvodi zvuke poput zvižduka.

More je u zalivu čudesne plavo-zelene boje, svetlo i prozračno. Jednostavno raj za ljubitelje odmora na moru!

Ova mesta godišnje poseti samo nekoliko hiljada turista i do njih je prilično teško stići (Nalaze se 300 kilometara od Vladivostoka). Ulaz se plaća, s tim što se u kancelariji rezervata mora izvaditi propusnica za posetu.

Russia beyond  • Izvor
  • foto: Sergej Orlov/VL.RU / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Da li su zbrka i žurba u Moskvi već počele da vas izbezumljuju? Ili možda razmišljate kako bi bilo da svoje putovanje u Rusiju začinite nečim posebnim? Vikend ili...


Usred Tatarstana, ruskog regiona na reci Volgi, gde većina stanovnika ispoveda islam, još uvek postoji selo naroda Čuvaši čiji žitelji nisu primili ni hrišćanstvo ni islam. Naprotiv, revnosno se...

Na ovom neverovatnom mestu u kamenu je ovekovečeno nekoliko stupnjeva evolucije. Ali, ako planirate da ga posetite, obratite pažnju: pod uticajem prirode tehnika ovde lako može da otkaže. L...


Japanska pravoslavna crkva je 1970. godine dobila autonomiju od Ruske pravoslavne crkve. Iste godine je kanonizovan njen osnivač, ruski misionar Nikolaj Kasatkin. Bogosluženja u pravoslavnim hramovima Japana vrše se...

  Za one koji žele nešto drugačiji odmor adrenalinska staza za panoramsko spuštanje biće prava atrakcija. Domaćine u Raščićima raduje što će i pećina dugo skrivena od pogleda javnosti biti...


Najviši pravoslavni hram nalazi se u neosvojivoj tvrđavi sa moćnim bastionima. Istorija Petropavlovske tvrđave je krajnje neobična. Ona nikada nije branjena jer nikada nije napadnuta. Služila je kao grobnica...


Ostale novosti iz rubrike »