Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Zavirite na ruske Maldive na kraju sveta

Zavirite na ruske Maldive na kraju sveta
05.05.2019. god.


Prekriveno tisovim šumarkom ostrvo Petrova gubi se u Japanskom moru. I kako kažu meštani, njegove kapije nikada nisu bile otvorene za sve.

Manje ostrvo, kilometar dugačko, nazvano po oficiru ruske flote iz 19. veka Aleksandru Petrovu, nalazi se na rubu Rusije u Japanskom moru.

Ostrvo je otkrila ruska ekspedicija 1860. godine, a krajem prošlog veka ušlo je u sastav Lazovskog rezervata prirode u Primorskom kraju.

Ispreda se legenda da su tisovo drveće pre hiljadu godina ovde posadili razbojnici iz Kine kojima je ostrvo služilo za religiozne obrede.

Stvar je u tome što je tisovo drvo bilo visoko vrednovano i korišćeno kao svojevrsna valuta u trgovanju.

Na ostrvu Petrova nema ni jednog pravog stabla, tisovo drveće je usled vekovne izloženosti jakim vetrovima isavijano i međusobno isprepletano.

 

Ako se popnete na najvišu tačku na ostrvu biće vam jasno zašto je ono vekovima predstavljalo neosvojivu tvrđavu. Visoke oštre stene s jedne strane i besno more s druge, nisu davali nikakvu nadu da se tuđinci ovde mogu probiti.

Iako se čini da se ostrvo nalazi na dohvat ruke od kopna, to je samo iluzija. U vreme  nepogode nije naimalo lako dokopati se kopna, pa meštani govore da ostrvo nikome ne dozvoljava da pređe njegov prag.

Preko puta ostrva, na kopnu nalazi se zaliv Raspevanog peska. Ime je dobio po finom belom pesku na plaži koji prilikom hoda proizvodi zvuke poput zvižduka.

More je u zalivu čudesne plavo-zelene boje, svetlo i prozračno. Jednostavno raj za ljubitelje odmora na moru!

Ova mesta godišnje poseti samo nekoliko hiljada turista i do njih je prilično teško stići (Nalaze se 300 kilometara od Vladivostoka). Ulaz se plaća, s tim što se u kancelariji rezervata mora izvaditi propusnica za posetu.

Russia beyond  • Izvor
  • foto: Sergej Orlov/VL.RU / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Beograđani i gosti prestonice koji će ovoga leta uživati u čarima Ade Ciganlije, imaće priliku da kvalitetan predah naprave u novootvorenim Drive Café objektima na beogradskom «moru». Otvaranjem ovih...


Jeste li saznali šta je KEEL CUP?

Život u blizini najlepših kulturnih spomenika ruske severne prestonice nije za svaki džep.


Kada stranac razmišlja o putovanju u Rusiju prvo mu padne na pamet Moskva, Transsibirska železnica i druge poznate destinacije. A šta u takvoj situaciji pomisli Rus? Šta građani Rusije...

Od podzemnih ledenih pećina do tajnih bunkera. Odabrali smo za vas najiteresantnije građevine u Rusiji koje se nalaze pod zemljom, piše 


Duge šetnje u sumrak tokom najromantičnijeg perioda godine na ruskom severu prosto su nezaboravne.  Tokom leta na severu Rusije noći su tako svetle da je teško poverovati da više...


Ostale novosti iz rubrike »