booking.com
Početna stranica > Novosti

Najčešća pitanja o provodu u Moskvi? Ovo nećete naći u turističkim vodičima

Najčešća pitanja o provodu u Moskvi? Ovo nećete naći u turističkim vodičima
07.07.2018. god.


Ocene hotela možete pogledati na Booking-u, ocene restorana na TripAdvisor-u, ali za sve ostale detaljnije informacije će vam dobro doći ovaj vodič!

1. Kakvi su moskovcki trotoari?

 

Prikladne i široke pečaške zone ćete naći i u centru grada i u predgrađu. Gradonačelnik Sergej Sobjanjin je Moskovljane nekoliko leta zaredom mučio velikim radovima, ali sada su stanovnici grada (osim, verovatno, vozača automobila) više nego zadovoljni rezultatima.

Većina grada je asfaltirana ili popločana ciglom, ali česta je i stara kaldrma, posebno unutar zidina Kremlja i na Crvenom trgu. Stoga budite oprezni kada birate obuću.

2. Da li se čovek lako snađe u metrou?

Sve stanice Mokovskog metroa se najavljuju i na engleskom jeziku, a prevedena je i karta metroa.

Metro je u većini slučajeva najbrža opcija za putovanje iz tačke A u tačku B. Ipak, podzemnu železnicu svakodnevno koristi nekoliko miliona Moskovljana, pa budite spremni za gužve. Ukoliko je to moguće, izbegavajte metro od 7 do 10 i od 15 do 19 sati.

Moskovski metro je uoči Mundijala angažovao blagajnike koji govore engleski, a postoje i uređaji za kupovinu karata na engleskom jeziku. Ako dolazite na nekoliko dana, kupite kartu Trojka za 50 rubalja (manje od 1 evra) i napunite je po potrebi (300 rubalja, oko 4 evra, biće vam dovoljno za nekoliko dana).

3. Šta je sa ostalim javnim prevozom?

Autobusi i tramvaji ponekad mogu biti brži ako treba doći do mesta koje se ne nalazi u blizini metroa. Rute možete proveriti i isplanirati unapred na ovoj web-stranici: msk.rusavtobus.ru.

Ili jednostavno koristite drugu Yandex aplikaciju koja autobuse i tramvaje prikazuje u realnom vremenu:

– 
iOS
– Android.

Kartom trojka možete plaćati vožnju u svim tramvajima, autobusima i trolejbusima.

4. Kako da pozovem taksi? Treba li zaustavljati automobile na ulici?

Uber i njegovi rivali su pobedili - u Moskvi više nije uobičajeno zaustavljati automobile na ulici. Zapravo, zaustavljanjem automobila na ulici rizikujete da naletite na prevaranta koji će vam vožnju naplatiti pet puta skuplje.

Dakle, ovde je vaš izbor aplikacija. Zanimljivo je da Uber X u Moskvi košta gotovo isto kao i žuti taksi, ali se žuti mogu voziti trakama za javni prevoz, što bi moglo biti od koristi kada pokušavate da izbegnete gužvu.

Yandex Taxi 
Gett Taxi 
City Mobil 

5. Da li je Moskva sigurna za bicikliste?

Moskva ima sve više biciklističkih staza, i to ne samo u centru grada. Ipak, vozači automobila i pešaci se još nisu navikli na biciklističku kulturu, stoga se nemojte ljutiti ako na stazi naiđete na ženu s bebom u kolicima ili zaljubljeni par koji se drži za ruke.

Mnogi biciklisti se voze glavnim ulicama bez posebnih staza. Ako to nije posebno zabranjeno, slobodno im se pridružite, ali budite posebno oprezni.

6. Kakva je lokalna kafa?

U Moskvi se na svakom ćošku otvaraju kafeterije. Sve je stvar ukusa - ako smatrate da Starbaks pravi najbolju kafu na svetu - držite se toga. Moskovljani se mršte kad im spomenu velike međunarodne lance i radije odlaze u kafeterije kao što su Pravda, Double B, Kofemaniя i Kooperativ Čёrnый.

7. Kakva je situacija s kriminalom?

Sigurnost je u poslednjih nekoliko godina doživela dramatično poboljšanje - više nema potrebe da se izbezumljeno osvrćete dok se kasno uveče vraćate u hotel. Osnovnih mera opreza se i dalje treba pridržavati - čuvajte novčanik i moblni telefon, lokalni džeparoši mogu biti prilično talentovani. Ulične pljačke su, međutim, vrlo retke.

Prilažemo samo jednu statistiku iz 2017: Moskva ima populaciju od 12,5 miliona stanovnika i registrovanih 315 ubistava. Radi poređenja, u Njujorku koji ima oko 9 miliona stanovnika je 2017. bilo oko 292 ubistva, a u Londonu sa istim brojem stanovnika - 130 ubistava. Dok je, recimo, Rio sa 13 miliona stanovnika imao 1474 ubistava za samo prva tri meseca 2017. godine.

8. Govore li Moskovljani engleski jezik?

Na ovo pitanje je teško odgovoriti. Šanse su 50-50 da ćete u Moskvi sresti nekog ko engleski govori tečno, kao i one koji ne znaju ni reč engleskog.

Ali, pobogu, govorite srbski da vas ceo svet razume, a pre svega Rusi!

9. Da li ću naći WiFi? A LTE
?

Moskva ima besplatni WiFi gotovo svuda, uključujući metro, autobuske stanice i parkove. Međutim, većina mesta zahteva registraciju sa ruskim telefonskim brojem.

10. Koliko će mi vremena trebati da istražim Moskvu?

Moskva je ogroman grad i svaki okrug nudi svoje zanimljivosti koje vredi videti. Ako želite da razgledati sve glavne znamenitosti, da posetiti sve veće muzeje i prošetate svim parkovima, preporučujemo vam da dođete na čitavu sedmicu.

Russia beyond  • Izvor
  • foto: Anton Kardašov / Moskva Agency / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Najdublje jezero na svetu takođe je i najveće slatkovodno jezero na svetu koje se po veličini može uporediti sa Belgijom ili Holandijom. A okružuju ga pejzaži izvanredne lepote.


Ruska Raketno-kosmička korporacija „Energija“, kao i američka kompanija „Spejs iks“ su spremne da ponude usluge turističkog leta oko Meseca, saopštio je za izvor u raketno-kosmičkoj industriji, prenose


Čarska peščara izgleda kao prava pustinja okružena jezerima, rekama i snežnim planinama. Zaista je neverovatna. 1. Čarska peščara u Sibiru verovatno je najneobičnija pustinja na svetu.  

Osim očiglednog razloga (posmatranja kako jure najbrži automobili), Velika nagrada Rusije nudi mnogo više od mirisa spaljene gume. Ako ne računamo prve dve trke održane 1913. i 1914. u...


Tu je stanica u obliku kućica sa rupičastim krovom, kao i jedna u stilu auto-puta. Moskovski metro sada ima 222 stanice na 14 linija. Naime, 30. avgusta već postojećim stanicama...


Ostale novosti iz rubrike »