booking.com
Početna stranica > Novosti

Kako sibirski narod Jakuti slavi praznik Letnjeg sunca

Kako sibirski narod Jakuti slavi praznik Letnjeg sunca
01.07.2018. god.

 


Najduži letnji dani u Republici Saha (Jakutija) vreme su za proslavu praznika Isiah u dolini Tujmada. Žitelji ovog kraja Rusije ove dane ne samo što posvećuju slavljenju Sunca kroz zabavu, piće, jahanje, rvanje i ples, već je to takođe prilika da se sretnu sa svojim rođacima i prijateljima iz različitih krajeva regiona.

Većina nas samo jednom (ili dvaput) godišnje slavi Novu godinu, ali narod iz Jakutije poštuje drevnu tradiciju u skladu sa kojom obeležava još jedan početak godine. Ova tradicija vodi poreklo od kulta obožavanja Sunca i božanstva plodnosti.

 

Proslava traje dva dana i nekada je padala na dan letnje dugodnevice. Danas se, međutim, Isiah proslavlja onim danima kada može da se okupi veći broj ljudi, tj. tokom prvog vikenda posle dugodnevice. Ove godine to je bilo 23. i 24. juna.

Velika saobraćajna gužva tih dana zavladala je na putu dugom 10 kilometara od aerodroma pa sve do mesta proslave. Dobrih godina proslavi prisustvuje do 200 000 ljudi, mada neki sumnjaju u ovu brojku, jer u ogromnoj Jakutiji (koja zauzima petinu teritorije Rusije) živi samo milion stanovnika, dok je broj pripadnika jakutskog naroda širom sveta oko 480 000.

Preko 111 zabavnih programa i aktivnosti održava se na 20 bina na teritoriji arhitektonsko-etnografskog kompleksa Us Hatin u blizini Jakutska, prestonice regiona.  

Međutim, proslava nije ograničena na Republiku Saha. Posetioci mogu da se upoznaju sa jakutskom kulturom i plesom i nabave suvenir od mamutovih kljova i na imanju Kolomenskoje kod Moskve.

Tradicionalno jakutsko rvanje

Ovaj park je pretvoren u malo parče Jakutije. Tu su jarange (tradicionalni šatori u kojima su nekada živeli Jakuti), pesme i ples, narodne igre, pa čak i jakutsko rvanje, poznato kao mas-rvanje, nastalo iz tradicionalne igre vučenja štapa. Za goste su pripremljene i reke kumisa (izuzetno cenjeno fermentisano piće od kobiljeg mleka).

Isiah simbolizuje dolazak leta i buđenje prirode. Ovo je najvažniji praznik u Jakutiji.

Tradicionalni jakutski ples na proslavi Isiaha

„Isiah je prvenstveno i prevashodno proslava blagoslova života, širenje dobre volje na celo čovečanstvo i odavanje zahvalnosti Suncu”, rekao je predstavnik Republike Saha Jurij Kuprijanov za M24. „Ovaj praznik se slavi 1500, možda i 2000 godina, a stigao je do nas preko našeg epa Olonho, koji su naši preci sačuvali prenoseći ga usmeno s kolena na koleno.”

Iako je Jakutija poznata po široko zastupljenoj hrišćanskoj veroispovesti, stanovnici ovog regiona nisu previše religiozni. Uprkos festivalu Isiah, isto se može reći i za njihov odnos prema tradiciji. Jakuti nisu posebno okrenuti prošlosti i običajima. Međutim, Sunce je za njih ipak veoma važno, zbog surove klime koja ovde vlada. Za vreme zimskih meseci vreme je zaista ledeno i temperature umeju da padnu do -50 i -70 stepeni Celzijusa, dok su leta vrela, ali kratka.

Russia beyond  • Izvor
  • Jakutski plesači na tradicionalnoj proslavi praznika Isiah, foto: Rustur / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Pojedine turističke znamenitosti Moskve često ne opravdaju očekivanja posetilaca. U razgovoru sa turističkim vodičima saznali smo šta je ono što se gostima koji posećuju najpoznatija mesta ruskog glavnog grada...


Da li sanjate o šetnji kroz carstvo večitog snega i leda ili biste voleli da vidite foke koje se osmehuju? U Rusiji ćete naći to što tražite, ali i...

  Najdublje jezero na svetu takođe je i najveće slatkovodno jezero na svetu koje se po veličini može uporediti sa Belgijom ili Holandijom. A okružuju ga pejzaži izvanredne lepote.


Ruska Raketno-kosmička korporacija „Energija“, kao i američka kompanija „Spejs iks“ su spremne da ponude usluge turističkog leta oko Meseca, saopštio je za izvor u raketno-kosmičkoj industriji, prenose


Čarska peščara izgleda kao prava pustinja okružena jezerima, rekama i snežnim planinama. Zaista je neverovatna. 1. Čarska peščara u Sibiru verovatno je najneobičnija pustinja na svetu.  


Ostale novosti iz rubrike »