booking.com
Početna stranica > Novosti

Pet načina da kvalitetno provedete vreme u Moskvi tokom Svetskog prvenstva u fudbalu

Pet načina da kvalitetno provedete vreme u Moskvi tokom Svetskog prvenstva u fudbalu
07.02.2018. god.


Početak Svetskog fudbalskog prvenstva je sve bliže, vreme je da se napravi spisak svega što ne smete propustiti da vidite u gradovima domaćinima Mundijala! Počinjemo od glavnog grada Rusije, koji je uvek imao šta da ponudi svojim gostima, i 2018. po tom pitanju nije izuzetak.

Glavna odredišta za one koji posećuju Moskvu tokom Svetskog prvenstva u fudbalu su poznata: Stadion Lužnjiki i Arena Otkritije. Ali, uz pretpostavku da će mnogi gosti poželeti da istraže veličanstveni glavni grad van rute hotel-stadion-hotel, želeli bismo da vam pomognemo savetima šta sve možete videti i uraditi u Moskvi. Krenimo!

1. Videti potpuno novo lice grada

Poslednjih godina Moskva se veoma promenila. Ima više pešačkih zona; centralne ulice, kao što su Tverska i Novi Arbat, imaju šire pločnike i zgodnije su za šetanje. Danas je centar Moskve savršeno mesto za skitanje i uživanje u sunčanom danu. 

Odlično mesto odakle možete započeti svoju šetnju je novi park Zarjadje u neposrednoj blizini Kremlja. Njegov jedinstveni koncept obuhvata četiri različite klimatske zone (veštački napravljene), „lebdeći most“ iznad reke Moskva i filharmoniju. Da li ga vredi posetiti? Pogledajte samo ove fotografije!

Najbliže stanice metroa: Ploщadь Revolюcii i Kitaй-gorod

2. U zagrljaju sa istorijom i umetnošću

U Moskvi na svakom koraku nalazite spoj starog i novog. Čim posetite Zarjadje, najprirodnije je preći ulicu i naći se na Crvenom trgu, na kojem se nalaze Hram sv. Vasilija Blaženog, Državni istorijski muzej, skulpture iz sovjetskog i carskog vremena i Lenjinov mauzolej. Svaka od tih građevina ima svoju priču, i bilo bi dobro da izdvojite vreme, kupite ulaznicu i krenete u obilazak. 

Isto važi i za Kremlj, ali ulaznica se isplati! Gde ćete još videti blaga ruskih careva koja se čuvaju u Oružejnoj palati?

Fantastični moskovski muzeji se ne završavaju samo Kremljom i Crvenim trgom.  Obavezno posetite i  Tretjakovsku galeriju kao i Državni muzej likovne umetnosti „Puškin“ na ulici Volhonka. Ali zapamtite, zbirke u tim muzejima su zaista velike i budite spremni za to da bi poseta svakog muzeja mogla potrajati nekoliko sati.

Najbliže stanice metroa: Kremlj i Crveni trg – Ohotnый rяd, Tretjakovska galerija – Tretьяkovskaя; Puškinov muzej – Kropotkinskaя


3. Provesti vreme u moskovskim parkovima

Pored Zarjadja, Moskva ima još mnogo toga da ponudi onima koji vole šetnju parkovima. Gradske vlasti su pre nekoliko godina pretvorile Park Gorki u Meku za mlade. Tu su bioskopi na otvorenom i Muzej savremene umetnosti, sportski centri i plesni podijumi, a da ne spominjemo sve kafiće i restorane.

Obično krcati Park Gorki vodi do mirnijih mesta - Neskučnog sada i Vrapčevih brda - gde možete šetati u tišini i osluškivati šapat prirode. U centru postoji još jedno sjajno mjesto, preko puta Parka Gorki - Park Muzeon sa svojom ogromnom zbirkom starih sovjetskih spomenika.

Ako želite da još dublje zaronite u istoriju, posetite VDNH na severoistoku. Tu se nalaze brojni paviljoni posvećeni bivšim sovjetskim republikama, kao i naučnim dostignućima. Ako niste ljubitelj sovjetske istorije, pođite u Caricino, čudesno imanje koje je Katarina Velika osnovala u 18. veku; ili Kolomensko, drvenu rezidenciju careva iz 16-17 veka.

Najbliže stanice metroa: Park Gorki, Muzeon, Neskučnij sad – Park kulьturыOktяbrьskaя; Vrapčeva brda – Vorobьevы gorыVDNHCaricыno i Kolomenskoe, istoimene stanice.


4. Uživati u pogledu s visine

Pogledati iz ptičje perspektive grad od 12 miliona stanovnika biće nezaboravan doživljaj, posebno ako su vremenske prilike na vašoj strani. U Moskvi postoji nekoliko mesta odakle to možete učiniti. Pre svega to je Ostankinski TV toranj, dobro vidljiva zgrada u obliku igle na severoistoku. Zatim, Moskva-Siti sa dva nebodera sa vidikovcima na 58, odnosno 87. spratu.

I na kraju apsolutna klasika: vidikovac na Vrapčevim brdima, s kojeg se pred vama prostire celi centar Moskve, tri od Staljinovih „Sedam sestara“, Lužnjiki i Moskva-Siti. Svi koji su prvi put u Moskvi moraju da posete ovo mesto.

Stanice metroa: Ostankinski toranj – VDNH; Moskva-Siti – VыstavočnaяMeždunarodnaяDelovoй centr; Vrapčeva brda – Vorobьevы gorы.


5. Spustiti se pod zemlju

U Moskvi postoji i jedna predivna destinacija koju je nemoguće videti odozgo - Moskovski metro. On je više od železnice. Njegove brojne stanice, posebno one u centru, nalikuju na palate i deo su nacionalne kulturne baštine. Stoga, dok putujete s jednog mesta na drugo, napravite pauzu i zagledajte se u lepotu koja vas okružuje. A ovde pročitajte i kako da se u metrou 
ponašate kao rođeni Moskovljanin!

I to je tek početak...

Da bismo opisali sva fantastična mesta koja treba posetiti u Moskvi biće nam malo cela knjiga. Najveći grad u Rusiji ima sve: od starih lepih crkava i avangardnih zgrada, do brojnih restorana i barova u kojima turisti mogu da se odmore kada se nagledaju svih lepota. Srećan put i dobro nam došli!

Oleg Jegorov,
Russia beyond  • Izvor
  • foto: Legion Media / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Danas, kada je sveto ostrvo Oljhon na Bajkalskom jezeru preplavljeno turistima, a lokalno stanovništvo zna kako na njima da zaradi, među šamanima, posrednicima između ljudskog sveta i sveta duhova,...


  Ova vatrena ostrva sa vulkanima, gejzirima, jezerima ključale vode i crnim peskom predmet su ništa manje vatrenih decenijskih, ako ne i vekovnih, sporova između Rusije i Japana. Ovo mesto...

Takva avantura će promeniti čitav vaš život. Evo šta savetuju iskusni osvajači Rusije na biciklu, a među njima i poznati Ivan Mladenović iz Šida. Ako volite da biciklom prelazite ogromne...


Kada je najpovoljnije kupiti kartu i šta u vagonu možete dobiti besplatno? 1. Kako da izaberete savremeniji vagon? Ostale novosti iz rubrike »