Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Orban: Stav Mađarske o vetu na budžet i fond za oporavak EU ostaje čvrst

Orban: Stav Mađarske o vetu na budžet i fond za oporavak EU ostaje čvrst
28.11.2020. god.


Stav Mađarske o vetu na budžet i fond za oporavak Evropske unije ostaje čvrst, poručio je mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da ne želi da traži kompromis o pitanju vladavine prava.


Orbanova izjava, data državnom radiju, dolazi dan nakon što su Mađarska i Poljska saopštile da EU ne može da uslovljava vladavinom prava pristup sredstvima iz budžeta i fonda za oporavak osim ako 27-člani blok ne promeni svoj osnivački akt.

Poljska i Mađarska su uložile veto na višegodišnji budžet i fond za ekonomski oporavak EU od pandemije virusa korona zbog uslovljavanja isplate sredstava zemljama članicama poštovanjem vladavine prava.

Brisel je ranije pokrenuo istragu prema ovim zemljama zbog navodnog podrivanja nezavisnosti sudstva, medija i nevladinih organizacija.

Orban je ukazao da su glasovi Mađarske i Poljske ključni za budžet i fond za oporavak EU.

Dodao je da vezivanje političkih rasprava za ekonomska pitanja nije zakonska, već politička odluka nekolicine članica EU i Evropskog parlamenta.

„Naš stav je čvrst, njihov je samo politička volja. Njihov može da se promeni, naš ne. Ne želim kompromis“, istakao je Orban.
Poljski premijer Mateuš Moravjecki je, kako izveštava agencija PAP, navodno upozorio nemačku kancelarku Angelu Merkel da je njegova zemlja spremna da uloži veto na novi budžet EU.

Jedan visoki diplomata EU izjavio je juče da države članice EU i evropski poslanici nisu voljni da ponovo pregovaraju o uslovima kojima se dodela sredstava vezuje za poštovanje demokratskih principa.

„Svojim izjavama Poljska i Mađarska idu sve dublje i dublje u izolaciju“, rekao je, prema navodima Rojtersa, neimenovani diplomata.

Sredstva koja bi Poljska i Mađarska dobile od EU bila bi među najvišim iznosima po glavi stanovnika, dodaje britanska agencija, ne precizirajući sume.

Tanjug


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Valeriй Melьnikov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vlada holandskog premijera Marka Rutea kolektivno je podnela ostavku zbog izveštaja koji je tereti za loše upravljanje subvencijama za brigu o deci, a što je hiljade porodica odvelo u...


NATO pažljivo prati jačanje vojnog prisustva Rusije od Baltika do Severne Afrike, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg i dodao da Rusija jača i svoje vojne sposobnosti,...

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da svi odgovorni za prošlonedeljnu opsadu američkog Kapitola treba da odgovaraju i izrazio uverenje da su američke institucije dorasle tom poslu.


Sjedinjene Američke Države pooštrile su kontrolu izvoza američke tehnologije kako bi je "držale van ruku stranih vojnih i obaveštajnih agenata". „Danas je Biro za i

  Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro osudio je u odlazeću administraciju Donalda Trampa, osuđujući njen "potpuni moralni pad", dok je negodovao zbog iscrpljujućih američkih sankcija i poteza da se svrgne sa...


Ubrzo nakon što je Predstavnički dom glasao za njegov opoziv po drugi put, predsednik Donald Tramp osudio je napad na američki Kapitol od strane njegovih pristalica, rekavši da su...


Ostale novosti iz rubrike »