Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Iranski predsednik uperio prstom u Izrael nakon ubistva vojnog nuklearnog naučnika u blizini Teherana

RT: Iranski predsednik uperio prstom u Izrael nakon ubistva vojnog nuklearnog naučnika u blizini Teherana
28.11.2020. god.


Iranski predsednik Hasan Rohani okrivio je "plaćenike uzurpirajućeg cionističkog režima" za ubistvo Mohsena Fahrizadeha, vojnog naučnika, kojeg je Izrael optužio da je vodio program nuklearnog naoružanja u Iranu.

"Još jednom su zle ruke globalne arogancije umrljane krvlju ... plaćeničkog uzurpatora cionističkog režima", rekao je iranski predsednik u izjavi izražavajući saučešće zbog smrti Fahrizadeha. Termin se u Iranu koristi za opis izraelske vlade, koju Teheran ne prepoznaje kao legitimnu.


Rohani je dodao da atentat pokazuje "nesposobnost zakletih neprijatelja iranske nacije" da zaustave njen naučni napredak i "dubinu njihove zlobe i nezadovoljstva". Dodao je da će doći mlađi iranski naučnici i zauzeti mesto Fahrizadeha.

Naučnikuasu, kako se izveštava, u petak presreli neidentifikovani naoružani ljudi u automobilu ispred Teherana, te je preminuo od rana u bolnici. Još uvek nije poznato ko je izvršio napad.


Iran je godinama optuživao Izrael za ubistva i pokušaje ubistava svojih nuklearnih naučnika. Izraelski premijer Benjamin Netanjiahu je 2018. godine Fahrizadeha identifikovao kao šefa sada ugašenog projekta za proizvodnju nuklearnog oružja.

Teheran poriče da je ikada pokušao da militarizuje svoju nuklearnu industriju. 2015. godine pristao je da prihvati ograničenja na svoje nuklearne aktivnosti u zamenu za ukidanje sankcija i poslovne mogućnosti u okviru takozvanog nuklearnog sporazuma JCPOA.

Trampova administracija stala je na stranu Izraela proglašavajući JCPOA „najgorim sporazumom ikad sklopljenim“, te istupila iz njega, pokrenuvši kampanju protiv Irana oštrim ekonomskim sankcijama. Takođe je izvela atentat na iranskog generala u januaru tokom njegove posete Iraku, tvrdeći da je to bio čin samoodbrane od neodređenih terorističkih napada koje je general Kasem Sulejmani navodno planirao.

Posle atentata na Fahrizadeha, Iran je upozorio SAD i Izrael da ne preduzimaju „avanturističke mere“ tokom poslednjih dana predsednikovanja Trampa.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: ©WANA via Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Teheran je poslao notu Sjedinjenim Američkim Državama u kojoj je upozorio na posledice ugnjetavanja iranskih diplomata, navodi se u saopštenju portparola Ministarstva spoljnih poslova Irana, Saida Hatibzadea.


Norveška je razočarana najavom Rusije o pokretanju procedura za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu i planira da sa ostalim učesnicima razgovara o mogućnosti očuvanja Sporazuma, izjavila je za...

Francuska žali zbog namere Ruske Federacije da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu i nada se da će Moskva preispitati ovu odluku, rekao je portparol francuskog Ministarstva spoljnih...


Pet evropskih država pridružilo se sankcijama Evropske unije Belorusiji, saopštio je Savet EU. „Zemlje-kandidati: Republ

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije kompanijama u Iranu, Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima zbog poslovanja s brodskim linijama Islamske Republike Iran i tri iranska entiteta "zbog širenja konvencionalnog...


Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke nazvalo je najavu Rusije o početku priprema za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu „ozbiljnim udarcem na globalnu arhitekturu kontrole naoružanja“.


Ostale novosti iz rubrike »