Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Putin i Erdogan razgovarali o situaciji u Nagornom Karabahu, Libiji i Siriji

Putin i Erdogan razgovarali o situaciji u Nagornom Karabahu, Libiji i Siriji
25.11.2020. god.


Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o situaciji u Nagornom Karabahu, Libiji i Siriji, saopštila je kancelarija turskog lidera.


„Naš predsednik je tokom razgovora saopštio da je, u okviru preduzetih koraka za rešenje krize u Karabahu i stabilizaciju u regionu, potrebno da zajednički centar za posmatranje, koji će biti formiran zajedno sa Rusijom, počne što pre da radi“, navodi se u saopštenju turske strane.

Erdogan je izrazio mišljenje da je i za rešenje sukoba u Siriji potrebno, kao u Karabahu, preduzeti brze i konkretne korake.

Pres-služba Kremlja je saopštila da je razgovor održan na inicijativu turske strane.

Navodi se da je ruski predsednik informisao turskog kolegu o radu ruskih mirovnjaka, „koji efikasno osiguravaju održavanje režima prekida vatre i bezbednost civilnog stanovništva“.

Ističe se da je detaljno razgovarano o procesu realizacije sporazuma koji su sklopili predsednika Rusije, Jermenije i Azerbejdžana o Nagorno-Karabahu 9. novembra.

„Predsednici su razmenili mišljenja u vezi sa radom na formiranju Centra za kontrolu prekida vatre i svih vojnih dejstava u zoni sukoba. Obe strane su ukazale na potrebu doslednog i potpunog sprovođenja rešenja koja su usmerena na obezbeđivanje stabilnosti i uspostavljanje mirnog života u regionu“, navodi se u saopštenju Kremlja.

Predsednici su se složili da je prioritet rešavanje humanitarnih problema u Nagorno-Karabahu – povratak izbeglica, očuvanje verskih i kulturnih objekata, obnavljanje infrastrukture.
 
Ističe se da su predsednici razmatrali aktuelna pitanja bilateralnih odnosa sa naglaskom na značaju intenziviranja trgovinskih i ekonomskih veza.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Sergeй Guneev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vlada holandskog premijera Marka Rutea kolektivno je podnela ostavku zbog izveštaja koji je tereti za loše upravljanje subvencijama za brigu o deci, a što je hiljade porodica odvelo u...


NATO pažljivo prati jačanje vojnog prisustva Rusije od Baltika do Severne Afrike, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg i dodao da Rusija jača i svoje vojne sposobnosti,...

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da svi odgovorni za prošlonedeljnu opsadu američkog Kapitola treba da odgovaraju i izrazio uverenje da su američke institucije dorasle tom poslu.


Sjedinjene Američke Države pooštrile su kontrolu izvoza američke tehnologije kako bi je "držale van ruku stranih vojnih i obaveštajnih agenata". „Danas je Biro za i

  Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro osudio je u odlazeću administraciju Donalda Trampa, osuđujući njen "potpuni moralni pad", dok je negodovao zbog iscrpljujućih američkih sankcija i poteza da se svrgne sa...


Ubrzo nakon što je Predstavnički dom glasao za njegov opoziv po drugi put, predsednik Donald Tramp osudio je napad na američki Kapitol od strane njegovih pristalica, rekavši da su...


Ostale novosti iz rubrike »