BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Novi predsednik Moldavije: Krim je ukrajinski

Novi predsednik Moldavije: Krim je ukrajinski
21.11.2020. god.


Novi predsednik Moldavije Maja Sandu rekla je da Krim smatra teritorijom Ukrajine. Kada je reč o Pridnjestrovlju, smatra da rešenje konflikta mora da podrazumeva potpuno povlačenje ruskog mirovnog kontingenta.


Ona je u intervjuu za „Evropsku pravdu“ rekla da se njen stav po pitanju Krima nije menjao.

„Govorila sam o tome kada sam bila premijer i, uveravam vas, da ću isto to govoriti kad stupim na dužnost predsednika“, rekla je Sandu.

Ona je, istovremeno, priznala da su građani Moldavije podeljeni po pitanju Krima i da ima onih koji ne dele njeno mišljenje.

Osvrnula se i na situaciju u Pridnjestrovlju, rekavši da rešenje konflikta mora da podrazumeva potpuno povlačenje ruskog mirovnog kontingenta.

Ona je za Pridnjestrovlje rekla da je „otcepljeni region“ gde moldavske vlasti nemaju pristup.

Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom.

Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.

Ove godine se navršava 28 godina od početka mirovne operacije u Pridnjestrovlju. Mir u zoni sukoba održavaju 402 ruska vojnika, 492 pridnjestrovska, 355 moldavskih i deset vojnih posmatrača iz Ukrajine.

Mirovnjaci obavljaju službu na 15 kontrolnih punktova, koji se nalaze na ključnim deonicama zone bezbednosti.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Evgeniй Odinokov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Velika Britanija rizikuje da pokrene diplomatski spor sa Evropskom unijom, nakon što je odbila da dodeli puni diplomatski status Žou Valeu de Almeidi, predstavniku EU u Velikoj Britaniji, što...


Nemačka ne odobrava američke eksteritorijalne sankcije, stav Berlina po pitanju „Severnog toka 2“ se nije promenio, izjavila je nemački kancelark Angela Merkel. „Eksterito

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas odbacio je eksteritorijalne sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i obećao da će one biti tema za razgovor sa novom američkom administracijom. Dodao...


Predsednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je da je naložio da se istraži mogućnost uspostavljanja novih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je Džo Bajden došao na vlast.

Kineska vlada uvela je sankcije bivšem američkom državnom sekretaru Majku Pompeu i za još 27 američkih zvaničnika, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.


Stav Rusije ostao je nepromijenjen kada je riječ o potrebi zatvaranja OHR-a, rečeno je iz Ambasade Ruske Federacije u BiH. Amba


Ostale novosti iz rubrike »