Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Čavušoglu: Preostale teritorije će biti vraćene Azerbejdžanu u skladu sa predstavljenim rasporedom

Čavušoglu: Preostale teritorije će biti vraćene Azerbejdžanu u skladu sa predstavljenim rasporedom
12.11.2020. god.


Turska se raduje pobedi Azerbejdžana, rekao je turski lider Redžep Tajip Erdogan, istakavši da su u njegovoj zemlji sa "uzbuđenjem pratili borbena dejstva azerbejdžanske armije protiv Jermenije i oslobađanje zemalja od okupacije".


„Uložili smo napore, potvrdivši parolu:'Jedna nacija – dve države' i nastavićemo da sledimo taj put. Naša azerbejdžanska braća iz Nagorno-Karabaha ponovo će se vratiti na svoju zemlju“, rekao je turski lider koji se putem video-veze obratio na zajedničkoj ceremoniji sadnje drveća u Ankari i Bakuu.
Premijer Azerbejdžana Ali Asadov zahvalio je predsedniku Turske na podršci Azerbejdžanu.

U ceremoniji u Bakuu je učestvovao i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, koji je istakao da se tu nalazi po nalogu predsednika Erdogana „kako bi podelio radost zbog pobede bratskog Azerbejdžana“.

Prema njegovim rečima, preostale teritorije će biti vraćene Azerbejdžanu u skladu sa predstavljenim rasporedom, dok je u sledećim fazama planirano oživljavanje tih teritorija.

Čavušoglu je istakao da je Turska uvek uz Azerbejdžan, i to ne samo na rečima.

„Podržavali smo Azerbejdžan na svim platformama, kao što je i Azerbejdžan podržavao nas. Junačka azerbejdžanska vojska je oslobodila zemlje od okupacije. Potpisivani su sporazumi o prekidu vatre. Azerbejdžan je pokazao da je spreman da vrati svoje teritorije i diplomatskim putem. Međutim, Jermenija je svaki put narušavala režim prekida vatre, čineći zločine protiv čovečnosti, ratne zločine, napadajući civile“, rekao je turski diplomata.

Čavušoglu je istakao da je azerbejdžanski narod pokazao čvrstinu, uprkos raketiranjima, podržavajući vrhovnog komandanta Ilhama Alijeva i junačku vojsku.

„Jermenija je platila visoku cenu za kršenje tog primirja, i na kraju je bila primorana da se preda. Godinama smo pozivali da napusti okupirane zemlje. Međutim, Jermenija je izabrala drugačiji put. Na kraju je Azerbejdžan izvojevao veliku pobedu“, dodao je on.

Njegov kolega, ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov zahvalio je Turskoj za podršku.

„U poslednja 44 dana stalno smo osećali podršku Turske, turskog naroda, turskih poslanika na čelu sa Vama. Moj brat Mevlut Čavušoglu je posetio Azerbejdžan pet puta u kratkom vremenskom periodu. Još jednom izražavamo zahvalnost“, poručio je azerbejdžanski diplomata.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Norveška je razočarana najavom Rusije o pokretanju procedura za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu i planira da sa ostalim učesnicima razgovara o mogućnosti očuvanja Sporazuma, izjavila je za...


Francuska žali zbog namere Ruske Federacije da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu i nada se da će Moskva preispitati ovu odluku, rekao je portparol francuskog Ministarstva spoljnih...

Pet evropskih država pridružilo se sankcijama Evropske unije Belorusiji, saopštio je Savet EU. „Zemlje-kandidati: Republ


Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije kompanijama u Iranu, Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima zbog poslovanja s brodskim linijama Islamske Republike Iran i tri iranska entiteta "zbog širenja konvencionalnog...

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke nazvalo je najavu Rusije o početku priprema za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu „ozbiljnim udarcem na globalnu arhitekturu kontrole naoružanja“.


Posle odluke Rusije da izađe iz Sporazuma o otvorenom nebu saveznici NATO-a ostaće posvećeni dijalogu sa Rusijom o kontroli naoružanja, izjavio je zamenik portparola Severnoatlanskog saveza Pirs Kazalet i...


Ostale novosti iz rubrike »