Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Energetski spor s Grčkom ponovo eskalira dok se turski brod vraća u sporne vode u istočnom Mediteranu

RT: Energetski spor s Grčkom ponovo eskalira dok se turski brod vraća u sporne vode u istočnom Mediteranu
12.10.2020. god.
RT: „Rusija došla da spasi Jermeniju“: Predsednik Azerbejdžana saopštio Jerevanu da treba da zahvali Putinu što mu je „još jednom“ došao u pomoć


Odluka Ankare da u narednih deset dana izvrši seizmičko istraživanje južno od grčkog ostrva na istočnom Mediteranu velika je eskalacija napetosti, saopštilo je u Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

Turska mornarica izdala je saopštenje kasno u nedelju najavljujući da će brod "Oruk reiz" izvršiti seizmičko istraživanje na istoku Mediterana. Prema saopštenju, "Oruk reiz" će obavljati aktivnosti južno od ostrva Kastelorico do 22. oktobra.

Potez predstavlja povratak istraživačkog broda koji je sredinom septembra vraćen u Tursku. U to vreme, grčke i kiparske vlasti optužile su Ankaru da je više od mesec dana kršila kontinentalni pojas i pomorski prostor tih zemalja.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je danas tursku odluku opisalo kao "veliku eskalaciju i direktnu pretnju miru i bezbednosti u regionu", koja podriva napore za ublažavanje krize zbog prava na bušenje na istočnom Mediteranu.

Povlačenje broda iz spornog područja pre mesec dana viđeno je kao prilika za Atinu i Ankaru da započnu dijalog za rešavanje svojih razmirica. Grčki premijer Kiriakos Micotakis rekao je da je taj potez pozitivan prvi korak za ublažavanje tenzija.

Grčka želi da se mogući razgovori usredotoče na demarkaciju pomorskih granica, dok Turska zahteva od zemalja da razgovaraju o Grčkoj demilitarizaciji njenih istočnih egejskih ostrva, koja leže direktno nasuprot turske obale.

Ankara se protivi naporima Grčke da proglasi ekskluzivnu ekonomsku zonu zasnovanu na malim ostrvima u blizini turskih obala. Uprkos pritisku EU, "Oruk Reiz" će sprovesti seizmičke studije zajedno sa još dva plovila - "Atamanom" i "Kengiz Hanom".

Turska je takođe saopštila da energetske resurse u blizini Kipra mora pošteno deliti "Turska Republika Severni Kipar" i administracija kiparskih Grka Južnog Kipra.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • Brod „Oruk reiz“ u pratnji turske mornarice, foto: © Reuters / Turkish Defense Ministry / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Berlin je pozvao "sve strane" da izbegnu eskalaciju tenzija nakon ubistva iranskog naučnika, za koje Teheran smatra da je izraelska operacija. Iranski lider se obavezao da će krenuti za...


Sirija je osudila atentat na iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizadeha, nazvavši ga zastrašujućim „terorističkim napadom na nauku“, dok Izrael poriče umešanost. S

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne...


Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da su nove američke sankcije protiv ruskih i kineskih kompanija uvedene zbog toga što te kompanije "doprinose razvoju iranskog raketnog programa".

Stav Mađarske o vetu na budžet i fond za oporavak Evropske unije ostaje čvrst, poručio je mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da ne želi da traži kompromis o pitanju...


Iranski predsednik Hasan Rohani okrivio je "plaćenike uzurpirajućeg cionističkog režima" za ubistvo Mohsena Fahrizadeha, vojnog naučnika, kojeg je Izrael optužio da je vodio program nuklearnog naoružanja u Iranu.


Ostale novosti iz rubrike »