Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Čavušoglu: Azerbejdžan predugo tolerisao jermensku okupaciju

Čavušoglu: Azerbejdžan predugo tolerisao jermensku okupaciju
01.10.2020. god.


Turska je Rusiji predložila da se pitanje sukoba u Nagorno-Karabahu reši „oprobanom metodom“, odnosno po uzoru na sirijski model, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.


Kako je rekao, bilo bi dobro kada bi se što pre pokrenuo zajednički rad po tom pitanju, baš kao što su Moskva i Ankara radile u Siriji.

„Ovaj sukob do sada nije rešen ni na bilateralnom, ni na multilateralnom nivou. Nerešenost sukoba samo ohrabruje Jermeniju“, rekao je on i dodao da je Azerbejdžan predugo tolerisao jermensku „okupaciju“.

Prema njegovom mišljenju, pitanje takođe može da se reši ako Jermenija povuče svoje trupe sa teritorije nepriznate republike Nagorno-Karabah.

Kako je rekao, razgovor na tu temu vođen je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

„Kao što zajedno delujemo u Siriji, pokušali smo i ovde, ali nismo uspeli. Kažu: Neka se obustavi rat. Neka bude tako. Mora da se proglasi primirje, ali Jermenija mora da se povuče sa okupiranih teritorija. Da li se to govori? Ne. Kako će se onda rešiti to pitanje?“, rekao je ministar.

Čavušoglu je nešto ranije izjavio da je Turska "spremna da podrži Azerbejdžan i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom".

Čitajte više na Sukob u Nagorno-Karabahu - pregled situacije


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © MID RF/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Bivši predsednik Bolivije, Evo Morales je saopštio nameru da se vrati u zemlju nakon što je njegov socijalistički saveznik Luis Arke obezbedio pobedu na predsedničkim izborima. Govoreći toko


  Peking je negirao izveštaje da su zvaničnici više puta upozoravali da će uhapsiti američke građane kao odgovor na pritvaranje kineskih naučnika u SAD-u, kritikujući Vašington zbog "represije" nad kineskim...

Jermenski premijer Nikol Pašinjan smatra da se bitke na liniji razvajanja u Nagorno-Karabahu vode za njegov status koji rat može da reši.


Jerevan će priznati nezavisnost Nagorno-Karabaha ako postane jasno da Baku, koji podržava Turska, ne krene putem pregovora, izjavio je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan.

Visoki predstavnik EU za spoljnu bezbednosnu politiku Žozep Borelj razgovarao je sa ministrima spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije i pozvao strane da strogo poštuju prekid vatre.Ostale novosti iz rubrike »