Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Stoltenberg saopštio Gruziji da se „pripremi za članstvo“

RT: Stoltenberg saopštio Gruziji da se „pripremi za članstvo“
30.09.2020. god.


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Gruziju da se pripremi za članstvo u vojnom bloku koji predvode SAD. U utorak je premijer bivše sovjetske države Georgij Gaharia boravio u Briselu kako bi razgovarao o bližoj saradnji.

Napori Gruzije da se pridruži NATO-u započeli su 2005. godine, samo šest godina nakon što je napustila ODKB kojim dominiraju Rusi. Lideri NATO-a integraciju kavkaske države vide kao značajnu stratešku korist, uključujući dodatne crnomorske luke u blizini Rusije. Ranije ove godine, sporazum između Tblisija i NATO-a obuhvatio je zajedničke vežbe u Crnom moru i razmenu više podataka o radarskom saobraćaju.


„Pozivam Gruziju da nastavi u potpunosti da koristi sve mogućnosti za približavanje NATO-u i da se pripremi za članstvo“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

„Ovo je važno za Gruziju i za NATO“, dodao je on.

Generalni sekretar je takođe naglasio da blok „podržava teritorijalni integritet Gruzije“, pozivajući severni sused Rusiju da „okonča svoje priznanje regiona Abhazije i Južne Osetije“. Abhazija i Južna Osetija su dve faktičke države, koje većina sveta priznaje kao delove Gruzije. Prema Tbilisiju, dve regije je zapravo "okupirala" Moskva.

U razgovoru za RT, ruski senator Aleksej Puškov rekao je da potencijalno uvođenje Gruzije u članstvo znači da NATO vidi Rusiju kao svog glavnog protivnika. Puškov je član stranke Jedinstvena Rusija, te bivši predsednik Odbora za spoljne poslove Dume i smatra se bliskim Kremlju.

„2008. godine Pariz i Berlin bili su protiv pristupanja Gruzije. Ali situacija se od tada promenila i moglo bi biti da zagovornici Gruzije unutar NATO-a sada prevladaju “, objasnio je on.

„To je takođe signal Rusiji - alijansa je vidi kao glavnog i zapravo jedinog protivnika.“

2008. godine, tadašnji američki predsednik Džordž Buš pozvao je Gruziju da se pridruži Akcionom planu za članstvo, mehanizmu koji omogućava stalno nadgledanje budućih članova, pružajući povratne informacije i savete. Međutim, Bušovu nameru je osujetila nemački kancelar Angela Merkel, koja je bila zabrinuta da će prijem Gruzije povećati tenzije sa Rusijom.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Fabrizio Bensch Picture Supplied by Action Images / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Bivši predsednik Bolivije, Evo Morales je saopštio nameru da se vrati u zemlju nakon što je njegov socijalistički saveznik Luis Arke obezbedio pobedu na predsedničkim izborima. Govoreći toko


  Peking je negirao izveštaje da su zvaničnici više puta upozoravali da će uhapsiti američke građane kao odgovor na pritvaranje kineskih naučnika u SAD-u, kritikujući Vašington zbog "represije" nad kineskim...

Jermenski premijer Nikol Pašinjan smatra da se bitke na liniji razvajanja u Nagorno-Karabahu vode za njegov status koji rat može da reši.


Jerevan će priznati nezavisnost Nagorno-Karabaha ako postane jasno da Baku, koji podržava Turska, ne krene putem pregovora, izjavio je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan.

Visoki predstavnik EU za spoljnu bezbednosnu politiku Žozep Borelj razgovarao je sa ministrima spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije i pozvao strane da strogo poštuju prekid vatre.Ostale novosti iz rubrike »