Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Lukašenko stupio na dužnost predsednika Belorusije

Lukašenko stupio na dužnost predsednika Belorusije
23.09.2020. god.


Aleksandar Lukašenko je stupio na dužnost predsednika Belorusije, prenosi Sputnjik Belorusija.

Stavljajući desnu ruku na Ustav, izabrani šef države položio je zakletvu na beloruskom jeziku, nakon čega mu je šef CIK-a Lidija Jermošina uručila odgovarajuću potvrdu.


Tokom inauguracije, Lukašenko je rekao da Belorusi nisu samo izabrali predsednika, već i da su odbranili miran život i suverenitet. Takođe je primetio da na funkciju stupa sa ponosom zbog ljudi koji su „položili test snage svojih uverenja“.


„Ovo je dan naše ubedljive pobede“, naglasio je šef republike, dodajući da ne može i nema pravo da „napusti Beloruse“.


Lukašenko je takođe obećao da će socijalna politika ostati obeležje zemlje i istakao da je obojena revolucija propala uprkos „izazovu bez presedana“ i „đavolskim huškanjima spolja“.


Ceremonija se održala u Palati nezavisnosti gde je prisustvovalo nekoliko stotina zvaničnička, parlamentaraca, predstavnika kulturnog i sportskog života i drugi.

Izbori su se održali 9. avgusta, a Lukašenko je dobio 80,1% glasova, što je šesti mandat.  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: belta.by/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Azerbejdžan je spreman da postigne novi sporazum o prekidu vatre u Karabahu, ali Jermenija mora da saopšti da će se pridržavati osnovnih principa rešavanja sukoba u Karabahu, izjavio je...


Pariz je opozvao svog izaslanika iz Turske nakon oštrih izjava predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom da će Moskva i Minsk, u okviru obaveza ODKB, reagovati na eventualnu spoljnu agresiju. Pompeo je...


Francuska je osudila izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je doveo u pitanje "mentalno zdravlje" francuskog kolege Emanuela Makrona zbog njegove izjave o karikaturama proroka Muhameda.

Jermenski predsednik Armen Sarkisjan uveren jeda će Rusija pružiti pomoć Jermeniji ako bude napadnuta. „Predsednik Puti


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom. Razgovor je održan


Ostale novosti iz rubrike »