Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Borelj: Izbori u Belorusiji falsifikovani i zato ne priznajemo Lukašenka za predsednika zemlje

Borelj: Izbori u Belorusiji falsifikovani i zato ne priznajemo Lukašenka za predsednika zemlje
22.09.2020. god.


Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da je na sastanku ministara spoljnih poslova EU potvrđeno da Aleksandra Lukašenka ne priznaju za legitimnog predsednika Belorusije.


„Prema našim podacima izbori su bili falsifikovani i zato ne priznajemo Lukašenka za lidera zemlje“, rekao je Borelj posle sastanka.

On je takođe rekao da za sada u EU nema saglasnosti o personalnim sankcijama prema Lukašenku.

Visoki evropski zvaničnik je rekao da zemlje EU "nemaju nameru da se mešaju u unutrašnja pitanja Belorusije, da nema nikakve skrivene interese, već da jednostavno žele da podrže beloruski narod koji stremi slobodnim izborima".

„Podržavamo beloruski narod, njihovo stremljenje ka demokratiji i njihov apel za nove, pravedne izbore pod okriljem OEBS. Cilj EU su slobodni izbori u Belorusiji “, rekao je on.

Takođe je dodao da EU ne namerava da povuče svog ambasadora iz Minska.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Bivši predsednik Bolivije, Evo Morales je saopštio nameru da se vrati u zemlju nakon što je njegov socijalistički saveznik Luis Arke obezbedio pobedu na predsedničkim izborima. Govoreći toko


  Peking je negirao izveštaje da su zvaničnici više puta upozoravali da će uhapsiti američke građane kao odgovor na pritvaranje kineskih naučnika u SAD-u, kritikujući Vašington zbog "represije" nad kineskim...

Jermenski premijer Nikol Pašinjan smatra da se bitke na liniji razvajanja u Nagorno-Karabahu vode za njegov status koji rat može da reši.


Jerevan će priznati nezavisnost Nagorno-Karabaha ako postane jasno da Baku, koji podržava Turska, ne krene putem pregovora, izjavio je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan.

Visoki predstavnik EU za spoljnu bezbednosnu politiku Žozep Borelj razgovarao je sa ministrima spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije i pozvao strane da strogo poštuju prekid vatre.Ostale novosti iz rubrike »