Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Bregzit: Bajden saopštio da neće biti trgovinskog sporazuma sa Velikom Britanijom ukoliko se ne poštuje mirovni sporazum sa Severnom Irskom

RT: Bregzit: Bajden saopštio da neće biti trgovinskog sporazuma sa Velikom Britanijom ukoliko se ne poštuje mirovni sporazum sa Severnom Irskom
17.09.2020. god.


Američki predsednički kandidat iz reda demokrata Džo Bajden je upozorio Veliku Britaniju da mora poštovati Mirovni sporazum sa Severnom Irskom jer u protivnom neće biti američkog trgovinskog sporazuma. Velika Britanija insistira da nije u opasnosti.

Britanski
premijer Boris Džonson predstavio je zakon kojim bi se prekršili delovi sporazuma "Bregzitom" sa Evropskom unijom koji se odnosi na Severnu Irsku. Okrivio je EU za stavljanje revolvera na sto u trgovinskim pregovorima i pokušajem podele Ujedinjenog Kraljevstva. Džonson je takođe rekao za novine da je Brisel "zlostavljao" Britaniju i rizikovao četiri decenije partnerstva.

„Ne možemo dozvoliti da sporazum o Velikom petku koji je donio mir u Severnoj Irskoj postane žrtva Bregzita“, saopštio je Bajden.

„Bilo koji trgovinski sporazum između SAD-a i Velike Britanije mora biti uslovljen poštovanjem Sporazuma i sprečavanjem povratka tvrde granice. Tačka."


Bajden je takođe retvitovao pismo Eliota Engela Borisu Džonsonu, predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma, a u kojem poziva britanskog premijera da poštuje mirovni sporazum iz 1998. godine. Engel je pozvao Džonsona da „napusti sve pravne i sumnjive i nepravedne napore da se poremeti severnoirski protokol o Sporazumu o povlačenju“.

Pregovori o "Bregzitu" ne bi trebalo da „podrivaju decenije napretka u uspostavljanju mira u Severnoj Irskoj“, rekao je Engel, dodajući da Kongres neće podržati američko-britanski sporazum o slobodnoj trgovini ako Britanija ne ispuni svoje obaveze prema Severnoj Irskoj.

Britanski ministar zdravlja Edvard Argar, upitan o Bajdenovim kritikama, rekao je da ne veruje da je mirovni sporazum u Severnoj Irskoj ugrožen.


Džonsonova vlada postigla je dogovor u sredu kasno radi sprečavanja pobune u sopstvenoj stranci zbog predloženog zakona o unutrašnjem tržištu koji krši međunarodno pravo, a britanskom parlamentu daje se reč o korišćenju ovlašćenja nakon "Bregzita" u okviru zakona.


EU je već upozorila da bi svako kršenje sporazuma o "Bregzitu" moglo da potopi trgovinske pregovore. Ovo bi moglo zakomplikovati granicu između Severne Irske u Velikoj Britaniji i članice EU, Republike Irske.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Leah MIllis / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Bivši predsednik Bolivije, Evo Morales je saopštio nameru da se vrati u zemlju nakon što je njegov socijalistički saveznik Luis Arke obezbedio pobedu na predsedničkim izborima. Govoreći toko


  Peking je negirao izveštaje da su zvaničnici više puta upozoravali da će uhapsiti američke građane kao odgovor na pritvaranje kineskih naučnika u SAD-u, kritikujući Vašington zbog "represije" nad kineskim...

Jermenski premijer Nikol Pašinjan smatra da se bitke na liniji razvajanja u Nagorno-Karabahu vode za njegov status koji rat može da reši.


Jerevan će priznati nezavisnost Nagorno-Karabaha ako postane jasno da Baku, koji podržava Turska, ne krene putem pregovora, izjavio je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan.

Visoki predstavnik EU za spoljnu bezbednosnu politiku Žozep Borelj razgovarao je sa ministrima spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije i pozvao strane da strogo poštuju prekid vatre.Ostale novosti iz rubrike »