Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Peking: Upravo su SAD te koje izazivaju regionalne nerede, krše međunarodni poredak i razaraju mir u celom svetu

Peking: Upravo su SAD te koje izazivaju regionalne nerede, krše međunarodni poredak i razaraju mir u celom svetu
14.09.2020. god.


Peking smatra da glavna pretnja međunarodnom poretku dolazi od Vašingtona, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Kine Vu Kjang, prenosi Sinhua.


„Višegodišnje iskustvo pokazuje da su upravo SAD te koje izazivaju regionalne nerede, krše međunarodni poredak i razaraju mir u celom svetu“, rekao je Kjang, komentarišući izveštaj Pentagona koji je upućen Kongresu o vojnom potencijalu i ciljevima Kine.

On je podsetio da su u poslednjih 20 godina SAD nezakonito pokrenule rat u Iraku, Siriji i Libiji. Agresivne akcije Vašingtona izazvale su pogibiju više od 800.000 ljudi, dok je desetine miliona moralo da napusti svoje domove, naglasio je Kjang.

Portparol vojnog resora Kine nazvao je izveštaj Pentagona još jednim dokazom da u Vašingtonu žele da ocrne Peking i oružane snage ove zemlje. On je pozvao SAD da se prema nacionalnoj odbrani Kine odnose objektivno i racionalno i prestanu da izlaze sa neistinitim izjavama. Kjang se založio za zdrav razvoj bilateralnih vojnih odnosa.

Početkom septembra, Pentagon je u godišnjem izveštaju Kongresu o potencijalima Kine saopštio da će Peking u narednih 10 godina, kao minimum, udvostručiti svoj nuklearni potencijal.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Peking je saopštio da će preduzeti odgovarajuće mere u znak odmazde protiv odluke Vašingtona da prisili nekoliko kineskih novinskih organizacija da se registruju kao strane misije koje deluju u...


Baku podržava diplomatsko rešenje sukoba u Nagorno-Karabahu putem pregovora na osnovu odgovarajućih Rezolucija SB UN, izjavio je pomoćnik azerbejdžanskog predsednika Hikmet Hadžijev.


Ambasador Nemačke u Ujedinjenim nacijama kritikovao je u obraćanju pred Savetom bezbednosti UN-a srbskog ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan pozvao je sunarodnike da brane zemlju sa oružjem u ruci. „Naš zadatak je da se borimo d


Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao je demonstrante u Belorusiji sa nastave s mirnim protestima i da „ne podležu provokacijama“.


Ostale novosti iz rubrike »