Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Stejt department objavio je izveštaj o „osnovama ruske propagande“

Stejt department objavio je izveštaj o „osnovama ruske propagande“
06.08.2020. god.


Američki Stejt department objavio je izveštaj o „osnovama ruske propagande“. Ruska ambasada u Vašingtonu smatra da taj izveštaj ima za cilj da „uguši“ zvanične predloge Moskve o obnavljanju saradnje sa Amerikom.


Stejt departmenta u izveštaju pod nazivom „Osnove ruskog ekosistema dezinformacija i propagande“ sistematizuje svoju koncepciju „ruske propagande“, koja obuhvata ruske državne medije.

„Ruski ekosistem dezinformacija i propagande je skup zvaničnih, pomoćnih i neodređenih komunikacionih kanala i platformi, koje Rusija koristi za pravljenje lažnih priča. Taj ekosistem čini pet osnovnih stubova: zvanične vladine komunikacije, globalno emitovanje koje finansira vlada, negovanje pomoćnih resursa, korišćenje društvenih mreža kao oružja i dezinformisanje pomoću aktivnosti u sajber-prostoru. Kremlj je direktno odgovoran za negovanje te taktike i platformi – to je deo njegovog programa za korišćenje informacija kao oružja“, navodi se u izveštaju.
Kao primeri dezinformisanja navode se naslovi "Sputnjika", ruske informativne agencije „Novosti“, televizije RT, „Prvog kanala“, televizije „Rusija 24“ i drugih.

Prema saopštenju Stejt departmenta, „ruskim dezinformacijama“ su suprotstavljeni organizovani napori, kojima će se pridružiti i SAD.

„Ekosistem dezinformacija i propagande, koju nastavlja da širi Rusija, ne ostaje bez protivnika. Njemu je suprotstavljena uspešna zajednica koja se bori protiv dezinformacija. Čine je vlada, organizacije civilnog društva, naučnici, štampa, privatni sektor i građani širom sveta koji odbijaju da trpe tu taktiku. Stejt department nudi ovaj izveštaj kao doprinos tim zajedničkim naporima“, navodi se u dokumentu.

Ruska ambasada u Vašingtonu prokomentarisala je objavljeni izveštaj, saopštivši da na ovaj način pokušavaju da „uguše“ zvanične predloge Rusije o obnavljanju saradnje sa SAD u ključnim sferama, od kojih zavisi bezbednost celog sveta.

Iz ambasade poručuju ruskim i stranim medijima „koji su se usudili da kritikuju SAD“ da imaju u vidu da „mogu i gotovo sigurno će postati predmet detaljnog analiziranja“, a njihovi resursi na američkim društvenim mrežama rizikuju da budu blokirani bez objašnjenja.
Ruska strana ističe da se „Stejt departmentu nimalo ne dopada postojanje alternativnih izvora informacija, a u cilju njihovog diskreditovanja uključeni su ozbiljni resursi“.

„Svaki glas koji protivreči Vašingtonu proglašava se za 'dezinformaciju' u službi 'Kremlja' i ruskih obaveštajnih službi“, navodi se u komentaru ruske ambasade.

„Ako je to vrhunac cele konstrukcije koju su američke kolege tako pažljivo gradile, onda ona više liči na kuću od karata“, zaključuju iz ruske ambasade i savetuju Stejt departmentu da prate zvanične sajtove Kremlja, vlade i Ministarstva spoljnih poslova Rusije, „kako bi dobili zvanične ruske informacije“.

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Turska je Rusiji predložila da se pitanje sukoba u Nagorno-Karabahu reši „oprobanom metodom“, odnosno po uzoru na sirijski model, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.


Predsednik Sirije Bašar el Asad je povodom petogodišnjice od početka ruske vojne operacije toj zemlji izjavio da je Rusija pritrčala u pomoć Damasku jer je u interesu Rusije bilo...


Nemački kancelar Angela Merkel saopštila je da Nemačka ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsednika Belorusije, a takođe je najavila da će se sastati sa beloruskom opozicionarkom Svetlanom Tihanovskom.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da planira da održi telefonske razgovore sa predsednikom Vladimirom Putinom i američkim liderom Donaldom Trampom u vezi sa ratnim dejstvima u Nagorno-Karabahu. „Večeras


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Gruziju da se pripremi za članstvo u vojnom bloku koji predvode SAD. U utorak je premijer bivše sovjetske države Georgij Gaharia boravio...


Ostale novosti iz rubrike »