Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: SAD će biti u problemu ako učine grešku presretajući tankere za Venecuelu - Rohani

RT: SAD će biti u problemu ako učine grešku presretajući tankere za Venecuelu - Rohani
23.05.2020. god.


Sjedinjene Američke Države suočiće se sa posledicama ako preduzmu mere protiv iranskih tankera na putu za Venecuelu, obećao je iranski predsednik Hasan Rohani. Upozorenje dolazi nakon što je venecuelanska vojska saopštila da će pratiti brodove do luke.

"Ako se naši tenkeri na Karibima ili bilo gde u svetu suoče sa problemima koje Amerikanci izazivaju, oni će [Sjedinjene Države] takođe biti u nevolji", rekao je Rohani katarskom emiru Tamimu bin Hamadu Al Taniju tokom telefonskog razgovora, prenosi iranski Tasnim.


Naglasio je da njegovu zemlju ne zanima eskalacija, ali da će preduzeti neophodne radnje da bi odbranila svoj suverenitet i zaštitila svoje nacionalne interese.

"Nadamo se da Amerikanci neće pogrešiti", objasnio je Rohani katarskom šefu države.


Pet tankera koji prevoze 1,5 miliona barela iranskog nafte u Venecuelu trenutno se nalaze blizu Kariba, pri čemu bi prvi brod trebalo da stigne u teritorijalne vode zemlje do nedelje.

Venecuelanski ministar odbrane Vladimir Padrino Lopez saopštio je ranije ove nedelje da će Karakas poslati brodove i avione u susret tankerima nakon što uđu u ekskluzivnu ekonomsku zonu zemlje. Odluka je doneta nakon što je Vašington saopštio da „razmatra mere koje se mogu preduzeti“ da se zaustavi „neželjena“ isporuka u Venecuelu.


Teheran je osudio pretnje „piratstva“ i upozorio na odmazdu ako se učini nešto da se blokira „slobodno i legalno kretanje“ tankera.


SAD su evele Karakasu i Teheranu oštre sankcije, zadržavajući pritom vojno prisustvo u međunarodnim vodama u blizini obe zemlje.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS / Jon Nazca / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministri unutrašnjih poslova EU najavili su da će se otvaranje unutrašnjih granica Šengena završiti do kraja juna, a da zatim sledi postepeno otvaranje spoljnih granica Unije, do čega bi...


Fejsbuk će početi da označava ruske, kineske i druge medije koji su pod "državnom kontrolom", te će blokirati njihove oglase namenjene korisnicima u SAD ovog leta. Za sada, najveća svetska...

Grčki ministar odbrane Nikos Panajotopulos kaže da je zvanična Atina spremna na sve kako bi zaštitila svoja suverena prava, pa i na vojnu akciju protiv Turske.


Iranski ministar spoljnih poslova rekao je da su ljudi iz Trampovog tima usmeravali SAD na više sukoba sa Teheranom, uključujući odustajanje nuklearnog sporazuma i podrivanje mirnih gestova, poput nedavne...

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido sklonio se u francusku ambasadu u glavnom gradu zemlje, rekao je ministar spoljnih poslova Horhe Areaca. Gvaido je ranije pokušao da negire glasine, insistirajući...


Američki predsednik Donald Tramp je pohvalio Teheran zbog puštanja veterana američke mornarice Majkla Vajta, koji je 2018. godine osuđen na 10 godina zatvora, nagoveštavajući tako napredak koji bi mogao...


Ostale novosti iz rubrike »