Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Španski premijer saopštio da je u ratu protiv koronavirusa opstanak EU u pitanju

RT: Španski premijer saopštio da je u ratu protiv koronavirusa opstanak EU u pitanju
05.04.2020. god.


Nakon što je Španija postala zemlja sa najviše zaraženih od koronavirusa u Evropi, premijer Pedro Sančez je poslao snažnu poruku Briselu, upozoravajući da će Evropska unija propasti ako pogrešno shvati krizu sa koronavirusom.

U članku objavljenom danas u Gardianu, španski lider je rekao da je perpsektiva njegove "vatreno" proevropske vlade na ispitu dosadašnjim delovanjem EU u suzbijanju pandemije.

Sančez je pozvao na solidarnost među državama članicama u ovom "kritičnom trenutku", rekavši da evropski projekat rizikuje da bude "ozbiljno narušen".

Pozvao je EU da ide dalje sa novim programom Evropske banke u hitnim slučajevima i plana Evropske komisije za ljude koji su izgubili posao, rekavši da mere same po sebi nisu dovoljne.
„Evropa mora da izgradi ratnu ekonomiju i da promoviše evropski otpor, obnovu i oporavak. To mora početi što pre, s merama za podršku javnom dugu koje mnoge države, uključujući Španiju, preduzimaju“, rekao je Sančez.


"Ako nastavimo da razmišljamo usko, propaćemo."

 
 

Premijer se osvrnuo na duhove recesije iz prošlosti, kada su države Južne Evrope bile na ivici kraja zbog mera koje je uveo Brisel, i ocenio rezultat ovog pristupa.
 
„SAD su na recesiju 2008. godine odgovorile paketom stimulacija, dok je Evropa odgovorila štedljivo. Svi znamo ishod", rekao je on.
 
„Danas, kada smo na ivici globalne ekonomske krize još veće od one iz 2008. godine, SAD su sprovele najveću mobilizaciju javnih resursa u svojoj istoriji.


"Da li Evropa želi da zaostaje?"

 
 
 
Sančez je pozvao 27-članu uniju da stvori mehanizam međusobne integracije radi kupovine osnovnih medicinskih potrepština kao jedinstvenog bloka, uspostavi koordinisanu strategiju za sajber bezbednost i da napravi plan za vanredne situacije kako bi se kontinent mogao odbraniti od pandemije.
 
"Ako virus ne poznaje granice, onda ni mehanizam finansiranja ne bi trebao", dodao je on.
 
Španski lider je svoje komentare završio pozivom na solidarnost kojom bi se osiguralo da ne postoji jaz između severa i juga i da nijedna nacija EU ne zaostaje.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • Pedro Sančez: foto: © Handout via REUTERS / Moncloa Palace / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je sinoć, povodom odluke Crne Gore da ne otvori granicu 1. juna za građane Srbije, da Srbija neće zatvarati granice za crnogorske...


U odnosima s Rusijom mora se uspostaviti ravnoteža između sankcione politike i saradnje u pitanjima od interesa za Evropsku uniju, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljne poslove i...

Rusija može da doprinese rešavanju mnogih međunarodnih problema. Potreban je intenzivan dijalog između Moskve i Berlina kako bi se stvorio pozitivan dnevni red koji bi mogao da započne novu...


Odlazeći američki ambasador u Berlinu, Ričard Grenel se obrušio na nemačkog poslanika koji je naglasio Grenelov "neprijateljski" stav prema Nemačkoj. Grenel je rekao da samo sledi politiku Vašingtona i...


Američki predsednik Donald Tramp smatra da predsednik Rusije Vladimir Putin ne želi njegovu pobedu na izborima. „Ja mu se sviđam, ali ne mislim da želi da pobedim na izborima“, izjavio...


Ostale novosti iz rubrike »