Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Peking: Srbija i Kina su bliski prijatelji, čvrsto ćemo stajati uz Srbiju u borbi protiv

Peking: Srbija i Kina su bliski prijatelji, čvrsto ćemo stajati uz Srbiju u borbi protiv
17.03.2020. god.


„Srbija i Kina su bliski prijatelji“, poruka je Ministarstva spoljnih poslova nakon što je u Srbiji proglašeno vanredno stanje zbog širenja koronavirusa.

„Global tajms“ objavio je na Tviteru poruku portparola kineskog ministra u kojoj je rekao da će Kina čvrsto stajati uz Srbiji i poslati svu neophodnu pomoć.

„Srbija i Kina su bliski prijatelji. Čvrsto ćemo stajati uz Srbiju u borbi protiv virusa Kovid19 i obezbediti im maske, zaštitnu odeću, respiratore i drugu medicinsku opremu i tamo poslati naše medijske ekspertske grupe", napisao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Geng Šuang.
Ambasador Kine u Beogradu, Čen Bo, prenela je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je Kina odobrila donaciju i odlučila da pošalje stručnjake kako bi pomogla u borbi protiv koronavirusa.

Ona je izrazila nadu da će ti stručnjaci stići u Srbiju do kraja nedelje.

Vučić je rekao da kada je reč o koronavirusu Srbija još nije u situaciji kao neke druge zemlje, ali da to uskoro sledi i da su "oči Srbije sada uprte u Kinu".

„Da bismo izbegli taj najgori scenario, nama je potrebna vaša pomoć i podrška. Zato vas molim da nam pošaljete sve što možete. Nije nam poblem novac, treba nam svega, od maski, rukavica, respiratora, bukvalno svega a ponajviše nam treba vašeg znanja i ljudi koji bi želeli da dođu i da pomognu kako da izađemo iz ove teške krize bez hiljada i desetina hiljada mrtvih“, rekao je Vučić.Naglasio je da su „sve njegove lične nade uperene i usmerene ka Kini i njenom predsedniku, ali da Srbija ne traži novac“.

„Mi ne tražimo novac tražimo nešto što je mnogo više od novca tražimo kinesku ljubav, tražimo vaše ljude da nam pomognu a ovo drugo tražimo da nam omogućite da možemo da kupimoi i beskrajno vam hvala na svemu“, dodao je Vučić.
Ambasadorka Čen Bo je kazala da su građani u Kini veoma pozitivno reagovali na Vučićev poziv predsedniku Kine da pomogne Srbiji u borbi protiv koronavirusa i da je snimak njegove izjave gledalo više od 300 miliona ljudi. 

„Mi čekamo našu kinesku braću ovde. Bez vas, pokazalo se da Evropa teško može da se odbrani, mi ne krijemo da ne možemo. Mi bez Kine i kineske braće nismo u stanju“, uzvratio je Vučić.

Ona je rekla da je Kina imala veliku podršku od Srbije od početka brobe protiv koronavirusa i da građani Kine kažu da sada to moraju da vrate.


  • Izvor
  • Tanjug
  • Geng Šuan, foto: Snimak ekrana / Jutjub/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rukovodstvo EU ne vidi problem u zadržavanju sankcija Rusiji u uslovima pandemije virusa korone, saopštio je portparol Evropske komisije Piter Stano tokom video-konferencije u Briselu. Po m


Iran, jedna od zemalja koja je najviše pogođena virusom korona, ponovo je apelovala na Sjedinjene Države da ukinu unilateralne sankcije Teheranu kako bi mogao efikasnije da se bori s...

Nakon što je Španija postala zemlja sa najviše zaraženih od koronavirusa u Evropi, premijer Pedro Sančez je poslao snažnu poruku Briselu, upozoravajući da će Evropska unija propasti ako pogrešno...


Poziv da se na čitavoj planeti obustave sva ratna dejstva zbog pandemije koronavirusa podržalo je 70 država sveta, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Hua Čuning se zahvalila ruskim medijima na objektivnom i profesionalnom izveštavanju o pandemiji virusa korona i naporima kineske vlade da prevaziđe krizu.


Bez obzira na pandemiju Kovid-19, NATO je spreman da odgovori na pretnje svih potencijalnih protivnika, uključujući Rusiju, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Prema njegovim rečima, trupe NATO bloka...


Ostale novosti iz rubrike »