Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Stoltenberg: Ukrajina će se pridružiti NATO-u

Stoltenberg: Ukrajina će se pridružiti NATO-u
05.11.2019. god.


Ukrajina će se pridružiti NATO-u, rekao je generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Jens Stoltenberg u intervjuu za TV kanal "1+1".

"Svi saveznici složili su se da će Ukrajina postati članica NATO-a. Crna Gora se NATO-u pridružila tek pre dve godine, Severna Makedonija će za nekoliko meseci postati članica NATO-a, a to smo videli i pre pada Berlinskog zida. Poljska, baltičke zemlje - niko nije mogao da sanja ni da zamisli da će one biti u NATO-u ", rekao je Stoltenberg.


Takođe je obećao da će ova organizacija pomoći Kijevu da ojača reforme i modernizuje društvo kako bi ta zemlja mogla da se pridruži savezu.

Na pitanje novinara da li će NATO ostaviti Ukrajinu u „sivu zonu“ između Rusije i Evrope, Stoltenberg je rekao da je ova država jedan od 40 partnera saveza.

"Za neke zemlje partnerstvo je prvi korak ka članstvu. Ali za sve zemlje partnerstvo je odnos sa NATO-om na stalnoj osnovi. Treba shvatiti da postoji velika udaljenost između statusa `bez odnosa` i `punopravnog članstva` ", rekao je Stoltenberg, prenose RIA Novosti.

Dodao je da je za punopravno članstvo Ukrajine potrebno "razmisliti o tome šta organizacija može učiniti zajedno sa ovom državom.
Krajem oktobra, Stoltenberg je rekao da put za pridruživanje alijansi nije lak, a da oni koji to žele treba prođu kroz njega, što zahteva značajne reforme, ali da vrata NATO-a ostaju otvorena za Ukrajinu.


  • Izvor
  • Foto: © NIDS/NATO Multimedia Librar/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da beloruska policija i vojska neće otići sa ulica Minska dok god traju protesti.


Bezbednost u Evropi ne može se garantovati bez uspostavljanja poverenja u odnosima sa Rusijom, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makro nakon sastanka sa premijerom Estonije Jurijem Ratasom u Parizu. ...

Na današnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije izabrana je nova Vlada, a za premijerku je izabrana Ana Brnabić.   Za mini


Ministarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo da će Kina preduzeti recipročne kontramere protiv šest američkih medijskih kompanija nakon što su SAD šest kineskih medija označile kao „strane misije“.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je vreme da se razgovara o realnom predlogu rešenja "dve države" na podeljenom ostrvu Kipar i dodao da parametri tekućih razgovora...


Berlin je upućen u inicijative ruskog predsednika Vladimira Putina da odustane od razmeštanja raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.


Ostale novosti iz rubrike »