booking.com
Početna stranica > Novosti

Evroazisjki ekonomski savez i Srbija potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

Evroazisjki ekonomski savez i Srbija potpisali sporazum o slobodnoj trgovini
25.10.2019. god.


Evroazijski ekonomski savez potpisao je sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom.

Dokument su potpisali predsednik Odbora Evroazijske ekonomske komisije Tigran Sargajan, premijeri zemalja saveza kao i predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić.

Srbiji je potpisivanjem sporazuma otvoren pristup tržištu od 183 miliona ljudi.

Navodi se da trgovinski sporazum ne samo da u potpunosti usklađuje uslove trgovine Belorusije, Kazahstana i Rusije sa Srbijom, sa kojima već imaju bilateralne sporazume o slobodnoj trgovini, već se takođe stvara sličan režim za jermensku i kirgistanksu robu.

"Srbija već ima trgovinske sporazume sa Rusijom, Kazahstanom i Belorusijom. Sada se Jermenija i Kirgistan spajaju. Realizujemo važnu funkciju - objedinićemo preferencijalni trgovinski režim za sve zemlje Saveza. Ovaj sporazum će dati novi podsticaj širenju trgovinske i ekonomske saradnje sa Srbijom", objasnio je Sargsjan.

Napominje se da je tokom pregovora bilo moguće značajno ažurirati regulatorni deo sporazuma, koji je uključivao najsavremenije pravne inovacije, posebno u pogledu primene zaštitnih mera, rešavanja sporova i pravila o poreklu robe.

"Dogovori postignuti, prvo, otvaraju suštinski novo tržište robe Jermenije i Kirgistana uz neposredan bescarinski pristup ogromnoj većini roba izvoznog profila, i drugo, stvaraju se nove izvozne mogućnosti za proizvođače Belorusije, Kazahstana i Rusije", dodala je ministar Saveta Veronika Nikišina.
    • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američki predsednik Donald Tramp je predložio rešenje za izraelsko-palestinski spor, s tim da i Izrael i Palestina imaju svoje prestonice u Jurusalimu, a da palestinska prestonica bude istočni deo...


Srbija je primenila recipročne mere nakon što je Crna Gora zabranila prisustvo sastancima državnih organa i institucija otpravniku poslova ambasade Srbije u Podgorici i to isto učinila prema "ličnosti...

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da je vladavina američkog predsednika Donalda Trampa najgora u istoriji SAD i da aktuelna američka vlada stvara probleme čak i svom narodu, prenela...


London razmatra inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina o sastanku lidera pet država-stalnih članica Saveta bezbednosti UN, saopšteno je iz ambasade Velike Britanije u Moskvi.

Sjedinjene Američke Države neće ukinuti sankcije Iranu kako bi se pregovori nastavili, istakao je američki predsednik Donald Tramp, kao odgovor na izjavu šefa iranske diplomatije.


Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg izjavio je za „Viner cajtung“ da se slaže sa mišljenjem da su stabilnost i bezbednost u Evropi dugoročno moguće jedino u saradnji sa...


Ostale novosti iz rubrike »