Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Neustavno, nelegitimno i tajno“: Bela kuća odbija da sarađuje u istrazi o Trampovom opozivu

RT: „Neustavno, nelegitimno i tajno“: Bela kuća odbija da sarađuje u istrazi o Trampovom opozivu
09.10.2019. god.


Obračun između Bele kuće i demokrata je u punom jeku sa pismom koje je objavljeno u kojem se navodi da Bela kuća neće sarađivati u u „nelegitimnoj“ i „neustavnoj“ istrazi o Trampovom opozivu.

U pismu, objavljenom u utorak veče, osuđuje se inicijativa o impičmentu do sada najgrubljoj osudi, tvrdeći da je istragom predsednik SAD Donald Tramp lišen „ustavno propisanog postupka“, kao i da istrazi nedostaje pravna legitimnost, jer to nikada nije odobreno glasanjem Predstavničkog doma.

"Predsedniku ste uskratili pravo da unakrsno ispituje svedoke, da poziva svedoke, dobija transkripte svedočenja, da ima pristup dokazima, da ima branioce i mnoga druga osnovna prava zagarantovana svim Amerikancima."

„Vodili ste tajno svoj istražni postupak. Kršili ste građanske slobode i podelu vlasti", nastavlja se u pismu.

"Sve ovo krši Ustav, vladavinu prava i svaki prethodni presedan."


Bela kuća je optužila demokrate da su koristili impičment kao sredstvo ne samo da „ponište demokratske rezultate“ prethodnih izbora, već da bi „uticali“ i na predstojeću kampanju, citirajući reči kongresmena Al Grina, koji je u maju izrazio zabrinutost da će "ako ne smenimo predsednika, ponovo će biti izabran".


U pismu se takođe napominje da članovima odbora republikancima nisu dodeljena ista ovlaštenja kao i predsedavajućem demokrati koji je vodio proces impičmenta (kao što je to bilo tokom prethodnih istraga), te se proces osuđuje kao 
nepravedan i „jednostran“.

Ranije u ponedeljak, predsedavajući Demokratskog odbora izdao je poziv na sud da bi primorao svedočenje ambasadora EU Gordona Sondlanda, ključne ličnosti u istrazi, nakon što je Bela kuća najavila da će blokirati njegov nastup pred Kongresom. Čini se da Trampova administracija udvostručuje taj potez, tvrdeći u pismu da jednostavno neće poštovati buduće pozive.

S obzirom da vašoj istrazi nedostaje bilo koji legitimni ustavni osnov, bilo kakva pretpostavka pravičnosti ili čak najelementarnija zaštita procesa, od izvršnog ogranka se ne može očekivati da u njemu učestvuje.

Nastavljajući sa istragom u vezi sa njenom „trenutnom neustavnom pozicijom“, „nanela bi se trajna institucionalna šteta izvršnoj vlasti i trajna šteta podeli vlasti“, navodi se u pismu i dodaje da demokrate „nisu predsedniku ostavile izbor“, osim da odbije da sarađuje.

Pismo je posljednji odgovor Bele kuće na intenziviranje napora opoziva američkog predsednika koji predvode demokrate u Predstavničkom domu, koji su pokrenuli postupak krajem prošlog meseca optužujući Trampa da vrši pritisak na predsednika Ukrajine da istražuje aktivnosti bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena i njegovog sina.

Nekoliko demokrata je osudulo pismo, a neki su taj potez označili kao čin opstrukcije.
 
„Pismo Bele kuće samo je poslednji pokušaj prikrivanja njegove izdaje naše demokratije i insistiranje na tome da je predsednik iznad zakona“, izjavila je predsednik Doma Nensi Pelosi, dodajući da je predsednik „normalizovao bezakonje".


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Foto: © Reuters / Erin Scott / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Runda novih američkih sankcija predvidljivo je izazvala bes u Teheranu, a predsednik Hasan Rohani rekao je da "teroristička operacija" ometa iranski antipandemijski napor i poručio sunarodnicima da "šalju kletve"...


Peking je optužio Vašington za "izazivanje nevolja" nakon što je američki državni sekretar Majk Pompeo rekao da se generalni konzulat Kine u Njujorku koristi za špijunažu, odbacujući optužbu kao...

Mađarski premijer Viktor Orban kaže da ne vidi zašto bi bilo potrebno uvoditi nove sankcije protiv Rusije zbog situacije oko opozicionara Alekseja Navaljnog. Ističe da su antiruske sankcije –...


Predsednik Saveta EU Šarl Mišel je tokom video-obraćanja Generalnoj skupštini UN zahtevao nezavisnu istragu u slučaju Alekseja Navaljnog, a takođe je pozvao da se "podrži demokratija" u Belorusiji i...

"Ministarstvo spoljnih poslova Letonije objavilo je sankcioni spisak na kome se nalazi 101 beloruski zvaničnik, umešan u nasilje i represije nad stanovnicima Belorusije koji se ne slažu sa rezultatima...Ostale novosti iz rubrike »