booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Tramp zapretio da će „uništiti“ ekonomiju Turske ako „pređe granice“

RT: Tramp zapretio da će „uništiti“ ekonomiju Turske ako „pređe granice“
07.10.2019. god.


U prilično otvorenom upozorenju savezniku iz NATO-a, američki predsednik Donald Tramp je obećao da će "uništiti" tursku ekonomiju ako on bude mislio da je prešla granice u Siriji. Zatim je saopštio Ankari da "pazi" na borce "Islamske države" u odsustvu SAD-a.

"Ako Turska uradi nešto što ja, svojom velikom i neuporedivom mudrošću smatram van granica, totalno ću uništiti i izbrisati ekonomiju Turske (to sam i ranije učinio!")", saopštio je američki predsednik na Tviteru - neobičan obrazac fraze za ono što se inače čini kao grozno upozorenje navodnom savezniku.

Trump je pozvao Tursku da se pridruži „Evropi i drugima“ u „prismotri zarobljenih boraca i porodica" `Islamske države` samo nekoliko sati nakon što je najavio da će se SAD u ponedeljak konačno povući iz severne Sirije. Saopštenje je pokrenulo bes jastrebova u Kongresu i medijima, kao i iznenadnih stručnjaka za politiku Bliskog istoka koji su naglasili da će se napuštanjem Sirije napustiti Kurdi koje će Turska rastrgati.

Pentagon "ne podržava tursku operaciju na severu Sirije",saopštenju Pentagona, u kome se navodi da "američke oružane snage neće podržati ili biti uključene u bilo kakvu takvu operaciju".
 
Upozorova se da "jednostrano delovanje stvara rizike za Tursku" te se savetuje da deluje u saradnji sa svojim saveznicima u NATO-u, kako se regija ne bi destabilizovala.

Dok Turska smatra kurdske snage produženom rukom zabranjene Radničke partije Kurdistana, koju je Turska proglasila za terorističku organizaciju, SAD godinama naoružavaju i štite Kurde, i kako je Tramp naglasio u svojem ranijem saopštenju, plaćajući im „ogromne svote novca i opreme“.

Kurdi su molili SAD za zaštitu od turske „invazije“ i „okupacije“, zbog planova Ankare da preseli oko 3,6 miliona sirijskih izbeglica koje trenutno žive u Turskoj u „bezbednosu zonu“ na severoistoku Sirije. Dok je Turska prvobitno pregovarala sa SAD-om u vezi sa stvaranjem bezbednosne zone, Ankara je prošlog meseca upozorila da će, ukoliko Vašington nastavi da odlaže proces, sama uspostaviti zonu. Damask je u međuvremenu oštro osudio obe države kao ilegalne okupatore.

SAD su se u više navrata sukobljavale sa NATO saveznikom - Turskom, zbog njenog odbijanja da pređe na američku stranu i protiv njenih rivala. Turski predsednik Redžep Taip Erdogan je izjavio prošlog meseca da nema nameru da zaustavi kupovinu nafte i prirodnog gasa iz Irana uprkos sve strožim sankcijama koje je uveo Vašington, te je odbio da otkaže kupovinu ruskih PVO sistema S-400, uprkos američkim pretnjama sankcijama i izbacivanjem Turske iz programa borbenih aviona F-35.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Foto: © Reuters / Leah Millis; Reuters / Murad Sezer/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Izaslanik Severne Koreje u Ženevi je upozorio da je denuklearizacija zemlje nemoguća ako SAD zadrže svoju „neprijateljsku politiku“, prisiljavajući Pjongjang da traži „novi put“ od obustavljenih bilateralnih razgovor

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da početak dijaloga sa predsednikom Vladimirom Putinom već daje pozitivne rezultate.


Politika Japana o rešavanju teritorijalnog problema i zaključivanju mirovnog sporazuma sa Rusijom neće se menjati, potvrdio je japanski premijer Šinzo Abe u svom programskom govoru na otvaranju sednice parlamenta...

  Poruke koje je u otvorenom pismu komandantu američkih mornaričkih snaga za Evropu Džejmsu Fogou poslao Eliot Engel, predsedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, jasna su poruka...


Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif upozorio je da će zemlja odustati od Ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja 1968. godine ako države EU podnesu žalbu protiv Irana o...


Ostale novosti iz rubrike »